Prabusirea industriei de cipuri - 31 ianuarie 2023: Diferență între versiuni
Admin (discuție | contribuții) (csv2wiki) |
(Nicio diferență)
|
Versiunea de la data 21 aprilie 2023 14:15
Prabusirea industriei de cipuri
Industria cipurilor de memorie, care valoreaza aproximativ 160 mld. USD, sufera una dintre cele mai mari scaderi din istorie. Piata se confrunta cu o supraoferta de cipuri, numarul de comenzi fiind in scadere, iar preturile, de asemenea, situandu-se pe un trend descendent. Situatia nu ii afecteaza doar pe liderii industriei (SK Hynix Inc., Micron Technology Inc.), ci si pe furnizorii acestora, impactand inclusiv economiile asiatice care se bazeaza pe exporturile de tehnologie. Totodata, aceasta situatie ii forteaza pe putinii jucatori din piata sa formeze aliante sau sa fuzioneze. (Sursa: Bloomberg)
ROBOR 3M continua sa scada
ROBOR la trei luni inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimele 6 luni (7.2%). Trendul descendent a aparut ca efect al anuntului Consiliului Concurentei, din 1 noiembrie 2022, de a verifica daca bancile din Romania au facut intelegeri pentru cresterea dobanzilor ROBOR mai mult decat ar fi fost justificat. Maximul din ultimii aproape 13 ani a fost atins pe 26 octombrie 2022 (8.21%). ROBOR la sase luni a ramas la 7.54%. (Surse: Economica.net; BNR)
Chirii in crestere
Preturile de inchiriere a apartamentelor a crescut cu 8.7% in 2022 comparativ cu anul precedent, arata o analiza realizata de imobiliare.ro. Cresterea s-a datorat unei cereri mari, care se asteapta sa continue si in 2023, la care s-au adaugat impactul inflatiei si modificarile fiscale. In Bucuresti si Cluj-Napoca pretul mediu de inchiriere a unei garsoniere a ajuns la 300 de EUR/luna, in crestere cu 9.2% in Bucuresti, in timp ce in Cluj-Napoca cresterea a fost de 12.2%. Timisoara ramane cea mai accesibila pe segmentul chiriilor, cu un pret mediu de 210 EUR/luna pentru inchirierea unei garsoniere, inregistrand o crestere de doar 5.5%. (Sursa: ZF)
Economia Germaniei se contracta
Produsul intern brut al Germaniei a scazut cu 0.2% in T4 2022 fata de T3 2022, in termeni ajustati, dupa ce, in primele 3 trimestre, economia germana a reusit sa mentina o performanta pozitiva, in ciuda conditiilor macroeconomice dificile. Guvernul estimeaza o imbunatatire a situatiei economice incepand din primavara, prognozand o crestere de 0.2% pentru 2023. (Surse: Destatis; Reuters)
Companiile zilei:
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)
BANCA TRANSILVANIA S.A. - BT Leasing, parte a Grupului Banca Transilvania, anunta fuzionarea cu Tiriac Leasing. Noua entitate va fi prezenta in 11 showroom-uri din tara, realizand un pas strategic pe piata auto din Romania. Tiriac Leasing este a treia companie achizitionata de Banca Transilvania, dupa Idea Leasing in 2021 si ERB Leasing in 2018. (Sursa: ZF)
Erste Group Bank AG (EBS)
Erste Group Bank AG - BCR Leasing, parte a grupului ERSTE, anunta lansarea chatbot-ului “Lea”, dezvoltat pe platforma Druid. Noul proiect bazat pe inteligenta artificiala, va oferi asistenta generala si in detaliu despre solutiile de finantare oferite de BCR Leasing, atat clientilor persoane fizice, cat si persoanelor juridice. Compania urmeaza sa implementeze un proiect similar si in platforma Self Service BCR Leasing, pentru a simplifica experienta clientilor. (Sursa: ZF)
SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)
SAFETECH INNOVATIONS - Compania romaneasca de securitate cibernetica, Safetech Innovations, va debuta pe piata principala a BVB incepand cu 6 februarie 2023. Societatea s-a listat pe piata AeRO la inceputul anului 2021, an in care actiunile SAFE au fost cele mai tranzactionate instrumente financiare de pe aceasta piata. Ultima zi de tranzactionare pe piata AeRO va fi 1 februarie 2023, in timp ce decontarea ultimelor tranzactii de pe aceasta piata se va realiza in data de 3 februarie. Compania a intrat pe piata AeRO cu o capitalizare anticipata de 12.5 mil. RON, iar in prezent Safetech inregistreaza o capitalizare de peste 217 mil. RON. (Sursa: BVB)
PHILIPS KON (NL.PHIA)
PHILIPS KON - Compania olandeza de tehnologie medicala Philips, va desfiinta inca 6,000 de locuri de munca. Noua reorganizare ridica la 10,000 numarul total al locurilor de munca desfiintate, reprezentand aproximativ 13 % din forta totala de munca a companiei, in incercarea de a restabili profitabilitatea. In ultimul trimestru, vanzarile companiei au crescut usor, cu 3%, peste previzunile analistilor care anticipau o scadere de 5%, pe fondul atenuarii problemelor in lantul de aprovizionare. (Sursa: Reuters)
Toyota Motor Corporation (US.TM)
Toyota Motor Corporation - Toyota a vandut aproximativ 10.5 mil. vehicule in 2022, aparandu-si titlul de cel mai mare producator auto din lume pentru al treilea an consecutiv. Compania a crescut productia globala cu 5% in 2022, datorita atat cererii puternice venite din Asia, cat si de cresterea si optimizarea capacitatii de productie in Asia si America de Nord. Compania estimeaza o productie de 9.2 mil. unitati pana la sfarsitul trimestrului 3 al anului fiscal 2023. (Sursa: Reuters)
RYANAIR HOLDINGS PLC ORD (IR.RYA)
RYANAIR HOLDINGS PLC ORD - Operatorul aerian Ryanair, a raportat in trimestrul 3 al anului fiscal 2023 un profit dupa taxare de 211 mil. EUR, peste estimarile analistilor de 200 mil. EUR. Conform ultimelor estimari ale companiei, se estimeaza un profit dupa impozitare cuprins intre 1.3 si 1.4 mld. EUR pentru anul fiscal ce urmeaza sa se incheie in 31 martie 2023, peste previziunule anterioare de 1.2 mld. EUR. Actiunile companiei s-au apreciat cu 25% de la inceputul anului pana in prezent. (Sursa: Reuters)
Renault SA (FR.RNO)
Renault SA - Nissan Motor Co. si Renault SA au convenit luni asupra unei restructurari a aliantei dintre cele doua companii, veche de doua decenii, care le va pune pe picior de egalitate si va permite companiei japoneze sa investeasca in noua activitate a Renault in domeniul vehiculelor electrice. Nissan si Renault vor avea o participatie incrucisata de 15%, ceea ce va permite Nissan sa isi exercite drepturile de vot, fapt pe care nu il putea face anterior. Ca parte a acordului, Nissan si Renault s-au angajat sa puna in comun mai multe resurse pentru proiecte cheie in America de Sud, India si Europa. (Sursa: Reuters)