Fondurile mutuale isi pierd din popularitate - 08 februarie 2023: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(csv2wiki)
(Nicio diferență)

Versiunea de la data 21 aprilie 2023 14:15

Fondurile mutuale isi pierd din popularitate

Activele nete ale celor 240 de fonduri deschise si inchise, atat locale, cat si internationale, au scazut in 2022 cu 14.4%. In piata autohtona, cele 91 de fonduri deschise au inregistrat o scadere a activelor nete de 31.2%. Cele mai performante 5 fonduri deschise locale au inregistrat, in ultimele 12 luni, randamente anuale nete intre 3.5% si 25.5%, iar pe un orizont de 3 ani, randamentele s-au situat intre 29.4% si 44.6%. (Surse: ZF; AAF)

Inapoi la birou

Piata de birouri din Bucuresti a inregistrat in anul 2022 o cerere totala in crestere cu aproximativ 6% comparativ cu 2021, pana la 279,000 mp, in timp ce cererea noua a marcat o crestere de aproximativ 17%, pana la 122,000 mp. Daca in anul 2021, cererea din partea companiilor din domeniul IT&C reprezenta cel putin jumatate din total, in 2022 sectorul a contribuit cu doar 37%. Rata de neocupare a fost de aproximativ 15%, in scadere fata de 16.5% inregistrata la sfarsitul anului 2021. (Sursa: ZF)

Industria chimica din Europa sub asalt

Uniunea Europeana ia in considerare introducerea celei mai ample reglementari ale industriei chimice din cadrul comunitatii, si anume, interzicerea substantelor chimice utilizate pe scara larga, cunoscute sub numele de PFAS (“Per- and Polyfluorinated Substances”) sau “forever chemicals”. Odata ce interdictia va intra in vigoare, companiile vor avea la dispozitie intre 18 luni si 12 ani pentru a introduce substante alternative. Printre producatorii si utilizatorii PFAS se numara BASF, 3M, Bayer, Solvay, Merck KGaA și Synthomer. (Sursa: Reuters)

Deficitul comercial al SUA se apropie de 1 trilion USD

Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut la 67.4 mld. USD in decembrie 2022, de la 61 mld. USD inregistrat in luna precedenta. Cifrele sunt usor sub asteptarile pietei, care estimase un deficit de 68.5 mld. USD. Exporturile au scazut cu 0.9%, pana la 250.2 mld. USD, in timp ce importurile, pe de alta parte, au crescut cu 1.3%, la 317.6 mld. USD, impulsionate de achizitiile de telefoane mobile si autoturisme. Pentru intreg anul 2022, deficitul comercial al SUA a urcat la 948.1 mld. USD, echivalentul a 3.7% din PIB, peste nivelul inregistrat in 2021 (845 mld. USD, 3.6% din PIB). (Sursa: Trading Economics)

Companiile zilei:

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - Transgaz isi manifesta disponibilitatea de a oferi sprijin urgent Turciei, a carei infrastructura de transport a gazelor naturale a fost afectata de cutremurele recente. Botas, compania care opereaza si exploateaza infrastructura de trasport a gazelor naturale din Turcia si care este implicata si in tranzitul gazelor naturale din zona Marii Caspice catre Europa, urmeaza sa primeasca ajutor din partea echipelor tehnice de interventie a Transgaz. (Surse: Comunicat companie; Economica)

Deutsche Lufthansa AG (LHA)

Deutsche Lufthansa AG - Carsten Spohr, CEO al Lufthansa, ar putea avea mandatul prelungit cu inca 5 ani, dupa ce Consiliul de Supraveghere al companiei s-a aratat in favoarea acestei masuri. Acesta s-a alaturat companiei in luna mai 2014, iar cele mai dificile situatii infruntate de acesta au fost accidentul aviatic din Alpii francezi din anul 2015, precum si pandemia COVID-19. (Sursa: Reuters)

British Petroleum (UK.BP)

British Petroleum - British Petroleum a raportat un profit net record de aproape 28 mld. USD pentru anul 2022, datorat preturilor mai mari la energie. Recordul anterior fusese atins in anul 2008, cand BP raporta un profit net de 26 mld. USD. In semn de incredere, compania a majorat dividendul cu 10%, pana la 6.610 centi/actiune. Totodata, BP a anuntat ca va rascumpara actiuni proprii de pana la aproape 2.8 mld. USD. Anul trecut, compania a realizat rascumparari in valoare totala de 11.7 mld. USD. Compania are in vedere reducerea productiei de petrol si gaze pana in 2030, cu pana la 25% mai putin fata de nivelurile inregistrate in 2019. (Sursa: Reuters)

BNP Paribas SA (FR.BNP)

BNP Paribas SA - In T4 2022, BNP Paribas a raportat un profit de aprox. 2.2 mld. EUR (-6.7% vs. T4 2021), ratand estimarile analistilor Reuters de aproape 2.4 mld. EUR. Totusi, grupul bancar francez si-a majorat tintele de performanta pentru 2025. In perioada 2021-2025, grupul are in vedere majorarea veniturilor cu o rata medie anuala compusa de crestere de 5%, iar pana in 2025, BNP Paribas vrea sa reduca costurile cu 2.3 mld. EUR. Compania are in vedere distribuirea unui dividend brut per actiune de 3.9 EUR din rezultatele anului trecut. In plus, banca va rascumpara actiuni proprii pentru care va plati pana la 10% din valoarea profitului net din 2022. (Surse: Reuters; Invest.bnpparibas )

Baidu (US.BIDU)

Baidu - Compania chinezeasca Baidu urmeaza sa completeze, in luna martie, testarea interna a Ernie Bot, un proiect in stilul ChatGPT. Dupa anunt, cotatia actiunilor Baidu a crescut cu peste 15.3%. Astfel, Baidu se va numara printre marile companii de tehnologie, precum Microsoft si Alphabet, care vor investi in dezvoltarea de aplicatii pentru consumatorii care folosesc tehnologii bazate pe inteligenta artificiala. (Surse: Reuters)

ASCENDIA SA (ASC)

ASCENDIA SA - Compania romaneasca de educatie online, Ascendia a anuntat piata ca produsul sau, LIVRESQ, va integra tehnologii oferite de OpenAI, un dezvoltator de inteligenta artificiala al celor de la Microsoft, cunoscut pentru produsul ChatGPT. Aceasta noua tehnologie vine in ajutorul moderatorilor de cursuri online pentru a eficientiza procesul de educare. Noile modificari vor putea fi testate dupa lansarea din trimestrul 2. (Surse: Comunicat companie)