Obligatiuni: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: Obligatiunile sunt instrumente financiare de datorie emise de entitati, precum guverne, municipalitati sau companii, pentru a atrage capital. Atunci cand un investitor cumpara o obligatiune, acesta imprumuta efectiv bani entitatii emitente, care se angajeaza sa returneze suma imprumutata (sau valoarea nominala a obligatiunii) la o data specifica, numita data de scadenta. In plus, emitentul obligatiunii plateste investitorului dobanda (sau cuponul) la intervale regulate pana l...)
 
Linia 19: Linia 19:


== Surse ==
== Surse ==
Surse Tradeville: In platforma puteti gasi un [https://2.tradeville.ro/Documents/Analysis/RO/diverse/PrezentareBONDS.pdf scurt ghid pentru obligatiuni].
Surse TradeVille: In platforma puteti gasi un [https://2.tradeville.ro/Documents/Analysis/RO/diverse/PrezentareBONDS.pdf scurt ghid pentru obligatiuni].


Alte surse: https://www.investopedia.com/terms/b/bond.asp  
Alte surse: https://www.investopedia.com/terms/b/bond.asp  
[[Categorie:Info generale]]
[[Categorie:Info generale]]
__FORTEAZACUPRINS__
__FORTEAZACUPRINS__

Versiunea de la data 30 mai 2023 12:47

Obligatiunile sunt instrumente financiare de datorie emise de entitati, precum guverne, municipalitati sau companii, pentru a atrage capital. Atunci cand un investitor cumpara o obligatiune, acesta imprumuta efectiv bani entitatii emitente, care se angajeaza sa returneze suma imprumutata (sau valoarea nominala a obligatiunii) la o data specifica, numita data de scadenta. In plus, emitentul obligatiunii plateste investitorului dobanda (sau cuponul) la intervale regulate pana la scadenta.

Tipuri de obligatiuni

Obligatiunile pot fi clasificate in functie de emitent, durata si caracteristicile lor. Cele 3 mari categorii de obligatiuni sunt urmatoarele:

1. Obligatiuni guvernamentale:

emise de guverne pentru a finanta cheltuielile publice, cum ar fi infrastructura, educatia si sanatatea. Acestea sunt considerate printre cele mai sigure investitii, deoarece sunt garantate de guvern.

2. Obligatiuni municipale:

emise de municipalitati sau alte entitati guvernamentale locale pentru a finanta proiecte locale, cum ar fi construirea de scoli sau drumuri.

3. Obligatiuni corporative:

emise de companii pentru a finanta expansiunea, cercetarea si dezvoltarea sau alte initiative de crestere. Acestea tind sa ofere randamente mai mari, dar implica un risc mai mare decat obligatiunile guvernamentale sau municipale, deoarece sunt afectate de performanta companiei emitente.

Risc scazut pentru investitori

Investitiile in obligatiuni sunt adesea considerate mai putin riscante decat cele in actiuni, deoarece dobanzile si suma principala sunt platite in mod regulat si sunt garantate de emitent. Cu toate acestea, exista riscuri asociate cu investitiile in obligatiuni, cum ar fi riscul de credit (posibilitatea ca emitentul sa nu-si poata indeplini obligatiile financiare) si riscul de rata a dobanzii (posibilitatea ca ratele dobanzilor sa creasca, diminuand valoarea obligatiunilor existente pe piata).

Obligatiunile se tranzactioneaza procentual din valoarea nominala, plus dobanda acumulata de la plata ultimului cupon la zi.

Surse

Surse TradeVille: In platforma puteti gasi un scurt ghid pentru obligatiuni.

Alte surse: https://www.investopedia.com/terms/b/bond.asp