Inflatia in Romania coboara la 14.5% - 18 aprilie 2023: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(csv2wiki)
 

Versiunea de la data 8 septembrie 2023 09:38

Inflatia in Romania coboara la 14.5%

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 14.5% in luna martie, conform datelor INS. Astfel, rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni, fata de precedentele 12 luni, a ajuns la 15.3%. Comparativ cu luna februarie 2023, indicele preturilor de consum (IPC) s-a majorat cu 1.01%, iar rata inflatiei de la inceputul anului (martie 2023 comparativ cu decembrie 2022) se situeaza la 2.3%. (Sursa: INS)

Crestere a productiei interne de resurse energetice

In primele doua luni ale anului curent, productia interna a resurselor de energie primara s-a majorat cu 2.9%, pana la 3.03 mil. tone echivalent petrol (tep). Concomitent, importul resurselor de energie primara s-a diminuat, in perioada mentionata, cu 17%, ajungand pana la 2.12 mil. tep. In aceeasi perioada, resursele de energie electrica au fost de 11,698 mil. kWh, in crestere cu 375 mil. kWh fata de aceeasi perioada a anului trecut. (Sursa: INS)

Exporturile chinezesti au crescut neasteptat

Exporturile Chinei au crescut cu 14.8% in martie 2023 fata de martie 2022, peste asteptarile economistilor, care se asteptau la o scadere de 7%. Concomitent, importurile au scazut cu 1.4% fata de martie 2022. Cresterea exporturilor a fost pusa in seama livrarilor de autovehicule electrice, baterii de litiu, panouri solare si produse similare. De asemenea, dinamica e pusa in seama cresterii de la o baza mai mica, intrucat, in martie 2022, restrictiile datorate epidemiei COVID-19 din China au restrans activitatea economica. In perspectiva, evolutia exporturilor ar putea fi mai slaba decat in martie, intrucat cererea agregata a marilor economii evolueaza lent. (Sursa: Reuters)

Tarile din Europa Centrala si de Est boicoteaza importurile din Ucraina

In urma anuntului Poloniei si Ungariei din weekend cu privire la interdictia asupra importurilor din Ucraina a alimentelor si a cerealelor, ieri, Slovacia a declarat ca se va alatura acestei initiative din cauza impactului negativ care a fost resimtit de fermierii locali. In cadrul negocierilor de la Varsovia, Kievul isi propune ca un prim pas, redeschiderea tranzitului, in contextul in care aproximativ 10% dintre produsele alimentare tranziteaza Polonia, iar livrarile catre Ungaria reprezinta aproximativ 6% din totalul exporturilor agricole ale Ucrainei. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:

Fondul Proprietatea (FP)

Fondul Proprietatea - Conducerea Fondului Proprietatea a reactionat pe tema mandatelor provizorii ale conducerii Hidroelectrica in perioada de dinaintea ofertei publice. Conform acestora, numirea unui directorat provizoriu va asigura continuitatea conducerii companiei in lunile ce urmeaza. De asemenea, acestia au mai adaugat faptul ca Hidroelectrica, impreuna cu actionarii si consultantii, continua procesele premergatoare listarii companiei. (Sursa: ZF)

BONAS Import Export SA (BONA)

BONAS Import Export SA - Conducerea companiei a informat piata cu privire la achizitia unui pachet de actiuni de catre un actionar semnificativ. Astfel, Alexe Marian-Marius, care detine peste 5% din drepturile de vot ale companiei, a achizitionat in 06.04.2023, 07.04.2023 si 12.04.2023 un volum de 28,413 actiuni BONA la un pret mediu de 1.344 RON/actiune. (Sursa: BVB)

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO)

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. - Conducerea companiei Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra S.A., a anuntat completarea ordinii de zi a AGAO din 04.05.2023 de catre Transilvania Investments Alliance, care controleaza 78.8% din drepturile de vot ale companiei. In acest sens, pe ordinea de zi se va regasi, printre altele, si propunerea de distribuire a 12.5 mil. RON sub forma de dividende. Astfel, dividendul brut per actiune propus va fi de 0.02170 RON si, in baza pretului de inchidere din 13.04.2023, are un randament de 8.6%. (Sursa: BVB)

Renault SA (FR.RNO)

Renault SA - Joi, Renault a anuntat incheierea unui parteneriat comercial pe termen lung cu Verkor, un start-up din Franta, in scopul furnizarii de baterii electrice cu o capacitate de 12GWh/an. Bateriile vor fi utilizate inclusiv in cadrul procesului de productie al subsidiarei Alpine, care fabrica masini sport si de curse. (Sursa: Reuters)

Apple Inc. (US.AAPL)

Apple Inc. - Potrivit agentiei Nikkei, Apple se afla in discutii cu furnizorii in vederea fabricarii de MacBooks in Tailanda. Demersurile se inscriu in eforturile companiei de a diversifica productia in afara Chinei. Tailanda nu este o destinatie noua pentru Apple, deoarece, de peste un an de zile, ceasurile Apple sunt produse in tara respectiva. In tarile asiatice invecinate Chinei, Apple si-a crescut din ce in ce mai mult prezenta. Daca, in anul 2021, in India se produceau 1% din numarul total de iPhone-uri, in 2022, procentul a crescut la 7%. (Sursa: Reuters)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A - Sudar Pichai, CEO al Alphabet a anuntat in cadrul unui interviu ca inteligenta artificiala va avea un impact asupra fiecarui produs din fiecare companie a planetei. Acesta considera ca, pentru moment, omenirea nu este pregatita sa inteleaga schimbarile majore care vor avea loc in momentul in care aceasta tehnologie va fi utilizata la o scara semnificativa. Totodata, pretul actiunilor companiei a scazut cu peste 3% in sedinta de pre-market de pe Wall Street dupa ce un raport al celor de la New York Times sugereaza ca Samsung ar putea inlocui serviciul Google de cautare. Valoarea contractului dintre cele doua companii depaseste 3 mld. USD anual. (Sursa: SeekingAlpha)

Porsche AG Vz (DE.P911)

Porsche AG Vz - Constructorul auto german, Porsche, a raportat un numar record de livrari in primul trimestru (80,767), cu 18% mai mult fata de aceeasi perioada din 2022. Performanta a fost sustinuta de cererea din America de Nord si totodata, de redresarea pietei din China. Compania a inregistrat cresteri in fiecare regiune a globului in ciuda situatiei economice volatile si a problemelor care persista in lantul de aprovizionare. (Sursa: SeekingAlpha)