Bancile - nevoite sa faca rezerve - 11 ianuarie 2023: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(csv2wiki)
 
m (TradeVilleWiki a redenumit pagina La Prima Ora - 11 Ianuarie 2023 în Bancile - nevoite sa faca rezerve)

Versiunea de la data 8 septembrie 2023 09:44

Bancile - nevoite sa faca rezerve

Cele mai mari banci din SUA trebuie sa acumuleze rezerve de 5.7 mld. USD pentru a fi pregatite  in cazul cresterii creditelor neperformante (NPL). Aceasta suma este mai mult decat dubla in comparatie cu rezervele de 2.37 mld. USD. constituite cu un an in urma. Majorarile agresive ale ratelor de dobanda din partea Rezervei Federale in incercarea de a domoli inflatia, au determinat consumatorii si companiile sa isi limiteze cheltuielile, iar incetinirea cresterii economice afecteaza activitatea bancara. (Sursa: Reuters )

Marea Britanie mai putin generoasa

Marea Britanie si-a anuntat intentia de a reduce masiv subventiile pentru energie acordate intreprinderilor pentru exercitiul financiar urmator. Sprijinul se va diminua cu 85%, pana la 5.5 mld GBP, in timp ce actualul program de sustinere a energiei a fost prevazut sa coste aproximativ 18.4 mld. GBP. Noul program de ajutor va cuprinde un sprijin suplimentar pentru companiile mari consumatoare de energie, in special din industria prelucratoare, in timp ce restul intreprinderilor vor trebui sa isi sustina singure costurile suplimentare. (Sursa: Reuters )

Dobanda de referinta de 7%

In cadrul sedintei din 10 ianuarie, BNR a majorat din nou rata dobanzii de politica monetara, de la nivelul de 6.75% la 7%. Totodata, a majorat rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) de la 7.75% la 8% si rata dobanzii la facilitatea de depozit de la 5.75% la 6%, incepand cu data de 11 ianuarie 2023. Ratele rezervelor minime ogligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit raman neschimbate. (Surse: Economica.net ; BNR)

Viitor incert pentru e-commerce

Asociatia Romana a magazinelor online estimeaza pentru 2022 o crestere de 5-10% a pietei de e-commerce din Romania, la o valoare ce depaseste 7 mld. EUR. Cele mai mari cresteri se regasesc in categoriile de fashion, IT&C si HoReCa datorita noilor functionalitati implementate de branduri. Pentru 2023 se estimeaza ca trendul de crestere al comertului digital se va mentine la 5-10%, insa contextul economic poate avea un impact major asupra acestor estimari. (Sursa: Economica.net )

Companiile zilei:

OAO GAZPROM ADR SP. 2/RL 5 (DE.GAZ)

OAO GAZPROM ADR SP. 2/RL 5 - WIEE Romania S.R.L., companie controlata de Gazprom Schweiz, este pe cale sa devina furnizor de energie electrica pe piata locala, daca Autoritatea de Reglementare in Energie ii va aproba acordarea de licenta la sedinta din 11 ianuarie. Potrivit ANRE, in septembrie 2022, WIEE Romania a fost cel mai important importator de gaze, inregistrand 34% din importurile totale din aceasta luna. (Sursa: Economica.net )

Volkswagen AG (DE.VOW)

Volkswagen AG - Bentley, constructorul britanic de automobile de lux, parte a grupului Volkswagen, a raportat vanzari record pentru 2022, ca rezultat al unei cereri puternice, fapt care a compensat scaderea de 9% a vanzarilor din China. Numarul total de vehicule vandute in anul 2022 s-a ridicat la 15,174, cu 4% peste nivelul din 2021. Cel mai bine vandul model a ramas Bentayga, reprezentand 42% din vanzarile totale. (Sursa: Reuters)

Microsoft Corporation (US.MSFT)

Microsoft Corporation - Microsoft se afla in discutii pentru a investi 10 mld. USD in OpenAI, proprietarul ChatGPT, fapt care va ridica evaluarea acestei companii la 29 mld. USD. ChatGPT este o aplicatie software, lansata in noiembrie 2022, care  imita o conversatie umana. Raportul Semafor a precizat ca in termenii de finantare a fost mentionat ca Microsoft va primi 75% din profiturile OpenAI pana cand isi va recupera investitia initiala. (Surse: Reuters; Semafor)

Apple Inc. (US.AAPL)

Apple Inc. - Apple intentioneaza sa inlocuiasca cipurile Broadcom si Qualcomm din dispozitivele sale cu un design intern pana in 2025, in incercarea de a-si limita dependenta de alti producatori de cipuri. Apple este cel mai mare client al Broadcom, reprezentand aproximativ 20% din vanzarile acestuia. Anuntul a afectat ambele companii furnizoare: actiunile Broadcom au scazut marti cu 1% in sesiunea pre-market, dupa ce luni au inchis in scadere cu 2%, iar actiunile Qualcomm au scazut cu 0.3% in tranzactiile dinaintea pietei, dupa ce luni au inchis in scadere cu 0.6%. (Surse: Reuters; Barrons)

BAYERISCHE MOTOREN WERKE (BMW)

BAYERISCHE MOTOREN WERKE - Vanzarile BMW au crescut cu 10.6% in T4 2022, pe fondul reducerii blocajelor din lanturile de aprovizionare in Europa si a ridicarii restrictiilor sanitare din China, desi livrarile pentru intregul an au inregistrat o scadere de 4.8%. In Europa, vanzarile au crescut cu 10.9%, iar in China – cu 12.7%. In SUA, livrarile au fost mai stabile, marcand o scadere de doar 1.3% pe parcursul anului. Vanzarile de vehicule complet electrice s-au dublat comparativ cu 2021, ajungand la 215,755 unitati. (Sursa: Reuters )

Med Life S.A. (M)

Med Life S.A. - Cel mai mare integrator de servicii medicale din Romania a anuntat finalizarea achizitiei participatiei in cel mai mare spital privat din judetul Arges, Muntenia Hospital. Cu aceasta achizitie, Grupul MedLife ajunge la o retea de 16 spitale, fiind cea mai mare din tara. (Sursa: BVB)

Softbinator Technologies S.A. (CODE)

Softbinator Technologies S.A. - Softbinator Technologies, companie romaneasca ce furnizeaza servicii complete de dezvoltare produse software, a anuntat incheierea a doua contracte cu firme din SUA. Astfel, ambele contracte sunt semnate pe o perioada nedeterminata, valoarea facturata in 2022 aferenta contractelor fiind de aproximativ 3.4 mil. RON. Una dintre companii are statut de “unicorn” si detine una dintre cele mai mari platforme de editare video pentru creatorii de continut, iar cealalta este o companie de transport medical al pacientilor cu ambulante private din statul Nevada. (Sursa: BVB)