BNR a majorat rata dobanzii de referinta cu 50 de puncte de baza, ajungand astfel la 6.75% - 09 noiembrie 2022: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
Linia 13: Linia 13:
== Companiile zilei: ==
== Companiile zilei: ==
=== Microsoft Corporation (US.MSFT) ===
=== Microsoft Corporation (US.MSFT) ===
[[Microsoft Corporation]] - Autoritatile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au hotarat sa deschida o investigatie privind oferta de 69 mld. USD a lui Microsoft pentru achizitionarea producatorului de jocuri video Activision Blizzard. Motivul invocat este ca aceasta tranzactie ar putea reduce semnificativ concurenta pe pietele de distributie ale jocurilor video pentru console si PC. In cazul in care ancheta sa va solutiona in favoarea gigantului american, atunci Microsoft ar putea sa concureze in mod direct cu liderii din acest segment, Tencent si Sony. (Sursa: [https://www.cnbc.com/2022/11/08/eu-antitrust-regulators-to-probe-microsofts-69-billion-activision-bid.html CNBC.com])
[[Microsoft Corporation]] - Autoritatile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au hotarat sa deschida o investigatie privind oferta de 69 mld. USD a lui [[Microsoft]] pentru achizitionarea producatorului de jocuri video Activision Blizzard. Motivul invocat este ca aceasta tranzactie ar putea reduce semnificativ concurenta pe pietele de distributie ale jocurilor video pentru console si PC. In cazul in care ancheta sa va solutiona in favoarea gigantului american, atunci Microsoft ar putea sa concureze in mod direct cu liderii din acest segment, Tencent si Sony. (Sursa: [https://www.cnbc.com/2022/11/08/eu-antitrust-regulators-to-probe-microsofts-69-billion-activision-bid.html CNBC.com])


=== LIFE IS HARD S.A. (LIH) ===
=== LIFE IS HARD S.A. (LIH) ===
Linia 22: Linia 22:


=== Bayer AG (BAYN) ===
=== Bayer AG (BAYN) ===
[[Bayer AG]] - Bayer AG a incheiat al treilea trimestru al acestui an raportand venituri nete ajustate de 11.3 mld. EUR, cu 5.7% peste nivelul raportat in T3 2021. Cu toate ca volumul de produse vandute a scazut cu 2% fata de T3 2021, preturile au crescut, in general, cu 8.6% si, impreuna cu efectele favorabile ale variatiei cursurillor de schimb, au sustinut cresterea veniturilor nete. Cresterea preturilor a fost cea mai evidenta in segmentul erbicidelor. EBITDA inainte de deducerea elementelor extraordinare a fost de 2.5 mld. EUR (+17.3% vs. T3 2021), in timp ce profitul net a fost de 546 mil. EUR, de peste 6 ori mai mare fata de profitul net realizat in perioada similara a anului trecut. (Sursa: [https://www.bayer.com/sites/default/files/2022-11/bayer-quarterly-statement-q3-2022.pdf  raport societate])
[[Bayer AG]] - [[Bayer]] AG a incheiat al treilea trimestru al acestui an raportand venituri nete ajustate de 11.3 mld. EUR, cu 5.7% peste nivelul raportat in T3 2021. Cu toate ca volumul de produse vandute a scazut cu 2% fata de T3 2021, preturile au crescut, in general, cu 8.6% si, impreuna cu efectele favorabile ale variatiei cursurillor de schimb, au sustinut cresterea veniturilor nete. Cresterea preturilor a fost cea mai evidenta in segmentul erbicidelor. EBITDA inainte de deducerea elementelor extraordinare a fost de 2.5 mld. EUR (+17.3% vs. T3 2021), in timp ce profitul net a fost de 546 mil. EUR, de peste 6 ori mai mare fata de profitul net realizat in perioada similara a anului trecut. (Sursa: [https://www.bayer.com/sites/default/files/2022-11/bayer-quarterly-statement-q3-2022.pdf  raport societate])


=== Renault SA (FR.RNO) ===
=== Renault SA (FR.RNO) ===
[[Renault SA]] - Renault a anuntat incheierea unui joint venture cu producatorul auto chinez Geely. Joint venture-ul este detinut in procent egal de catre parti, acesta fiind constituit in scopul furnizarii de motoare cu combustie interna si tehnologie hibrida catre brandurile din portofoliile acestora, precum si catre alti producatori de automobile. Noua companie ar urma sa fie lansata in 2023, conform asteptarilor ambilor producatori, angajand 19,000 de persoane in 17 fabrici si 3 facilitati de cercetare-dezvoltare. (Sursa: [https://www.reuters.com/markets/deals/renault-geely-clinch-deal-internal-combustion-joint-venture-2022-11-08/ Reuters.com])
[[Renault SA]] - [[Renault]] a anuntat incheierea unui joint venture cu producatorul auto chinez Geely. Joint venture-ul este detinut in procent egal de catre parti, acesta fiind constituit in scopul furnizarii de motoare cu combustie interna si tehnologie hibrida catre brandurile din portofoliile acestora, precum si catre alti producatori de automobile. Noua companie ar urma sa fie lansata in 2023, conform asteptarilor ambilor producatori, angajand 19,000 de persoane in 17 fabrici si 3 facilitati de cercetare-dezvoltare. (Sursa: [https://www.reuters.com/markets/deals/renault-geely-clinch-deal-internal-combustion-joint-venture-2022-11-08/ Reuters.com])


=== BYD Company Limited (DE.BY6) ===
=== BYD Company Limited (DE.BY6) ===
Linia 31: Linia 31:


=== NVIDIA Corp. (US.NVDA) ===
=== NVIDIA Corp. (US.NVDA) ===
[[NVIDIA Corp.]] - Nvidia ofera un nou cip avansat catre China, cip care satisface restrictiile de export impuse de SUA, intrate in vigoare luna precedenta. Aceste restrictii au fost impuse in scopul prevenirii exportului de tehnologie avansata catre China. Cipul A800 al Nvidia reprezinta primul efort al unui producator american de semiconductori de a crea procesoare avansate care se conformeaza restrictiilor impuse de SUA. La finalul lunii august, Nvidia semnala ca restrictiile la export catre China i-ar afecta vanzarile cu aproape 400 mil. USD. Odata cu exportul acestui cip conform, Nvidia amelioreaza din impactul initial al restrictiilor. (Sursa: [https://www.reuters.com/technology/exclusive-nvidia-offers-new-advanced-chip-china-that-meets-us-export-controls-2022-11-08/ Reuters.com])
[[NVIDIA Corp.]] - [[Nvidia]] ofera un nou cip avansat catre China, cip care satisface restrictiile de export impuse de SUA, intrate in vigoare luna precedenta. Aceste restrictii au fost impuse in scopul prevenirii exportului de tehnologie avansata catre China. Cipul A800 al Nvidia reprezinta primul efort al unui producator american de semiconductori de a crea procesoare avansate care se conformeaza restrictiilor impuse de SUA. La finalul lunii august, Nvidia semnala ca restrictiile la export catre China i-ar afecta vanzarile cu aproape 400 mil. USD. Odata cu exportul acestui cip conform, Nvidia amelioreaza din impactul initial al restrictiilor. (Sursa: [https://www.reuters.com/technology/exclusive-nvidia-offers-new-advanced-chip-china-that-meets-us-export-controls-2022-11-08/ Reuters.com])


[[Categorie:US.MSFT]][[Categorie:LIH]][[Categorie:SPX]][[Categorie:BAYN]][[Categorie:FR.RNO]][[Categorie:DE.BY6]][[Categorie:US.NVDA]][[Categorie:Analize]][[Categorie:La Prima Ora]]
[[Categorie:US.MSFT]][[Categorie:LIH]][[Categorie:SPX]][[Categorie:BAYN]][[Categorie:FR.RNO]][[Categorie:DE.BY6]][[Categorie:US.NVDA]][[Categorie:Analize]][[Categorie:La Prima Ora]]
{{DEFAULTSORT:-2022-11-09}}
{{DEFAULTSORT:-2022-11-09}}

Versiunea curentă din 31 octombrie 2024 11:33

Consiliul de administratie al BNR, intrunit in sedinta de ieri, a decis majorarea ratei de dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, de la 6.25% la 6.75%, incepand cu 9 noiembrie 2022. Totodata, BNR a decis mentinerea controlului ferm asupra lichiditatii. Decizia bancii centrale a fost in linie cu asteptarile majoritatii analistilor. Potrivit prognozei actuale, rata anuala a inflatiei este asteptata sa mai creasca temperat pana la sfarsitul acestui an, urmand ca apoi sa intre pe o traiectorie descrescatoare graduala, urmand sa ajunga la un procent de o cifra abia in prima jumatate din anul 2024. (Sursa: ZF.ro)

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in ultimele 12 luni incheiate in septembrie 2022[edit | ]

In septembrie 2022, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2.5% comparativ cu septembrie 2021. In comparatie cu luna august 2022, insa, aceasta a scazut cu 3.6%. In primele 8 luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 4.5% fata de primele 8 luni ale anului trecut. Cresterea din septembrie 2022, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a fost, in principal, generata de cresterea comertului cu amanuntul al carburantilor, care a avut o evolutie de 13.6%, in timp ce vanzarile de produse alimentare au scazut cu 3.1%. (Sursa: INS)

Pretul petrolului a scazut marti, dupa ce, ieri, a atins maximul ultimelor 2 luni[edit | ]

Pretul petrolului a scazut marti, deoarece ingrijorarile legate de recesiune si agravarea epidemiei COVID-19 in China, principalul importator de titei, au accentuat temerile legate de scaderea cererii de combustibil. Scaderea vine dupa ce luni, ambii indicii de referinta, Bent Crude si WTI Crude, au atins cel mai ridicat nivel din august, pe fondul unor rapoarte potrivit carora liderii chinezi ar fi luat in considerare o reducere a restrictiilor stricte privind COVID-19. Interdictia Uniunii Europene asupra importului de petrol rusesc, impusa ca represalii pentru invazia Rusiei in Ucraina, va incepe la 5 decembrie si va fi urmata de o oprire a importurilor de produse petroliere in februarie. (Sursa: Reuters.com)

Banca Angliei va creste in continuare ratele dobanzilor pentru a limita inflatia[edit | ]

Economistului sef al Bancii Centrale a Angliei (BoE) a declarat astazi ca ratele dobanzilor vor trebui sa creasca in continuare pentru a tine sub control inflatia. Saptamana trecuta, BoE a majorat costurile de imprumut cu cea mai mare valoare din ultimii 30 de ani, cand a crescut rata dobanzii bancare cu 0.75 puncte procentuale, pana la 3.0%, in incercarea de a stopa o rata a inflatiei de peste 10%. Astazi lira sterlina a scazut cu 0.23% fata de dolar, dupa ce anterior a scazut cu peste 0.5%. Aceasta a cazut pana la un minim record de 1.0327 USD in septembrie, dupa proiectul de buget dezastruos ce prevedea reducerea impozitelor, dar de atunci a recuperat din pierderi. (Sursa: Reuters.com)

Companiile zilei:[edit | ]

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Microsoft Corporation - Autoritatile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au hotarat sa deschida o investigatie privind oferta de 69 mld. USD a lui Microsoft pentru achizitionarea producatorului de jocuri video Activision Blizzard. Motivul invocat este ca aceasta tranzactie ar putea reduce semnificativ concurenta pe pietele de distributie ale jocurilor video pentru console si PC. In cazul in care ancheta sa va solutiona in favoarea gigantului american, atunci Microsoft ar putea sa concureze in mod direct cu liderii din acest segment, Tencent si Sony. (Sursa: CNBC.com)

LIFE IS HARD S.A. (LIH)[edit | ]

LIFE IS HARD S.A. - Life is Hard a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit net de 4.3 mil. RON, in crestere cu 55% fata de 9L 2021, in ciuda cresterii cheltuielilor cu utilitatile datorata contextului macroeconomic. Cifra de afaceri a crescut cu 15.53% vs 9L 2021 pana la 18.4 mil. RON, datorata in special liniei de business ITC&Telco, cu o pondere de 53%. De asemenea, EBITDA a avut o crestere de 30% vs 9L 2021. Principala preocupare a companiei o reprezinta proiectul LIH-Ventures, care va fi beneficiarul unei investitii initiale de capital de 1 mil. EUR, proiectul urmand a fi operational incepand cu anul 2023. (Sursa: raport societate)

SIPEX Company S.A. (SPX)[edit | ]

SIPEX Company S.A. - Compania a incheiat primele 9 luni ale anului 2022 cu rezultate peste asteptari, inregistrand un profit net record de 11.6 mil. RON, in crestere cu 40.3% fata de rezultatul perioadei similare a anului trecut. Cifra de afaceri a ajuns la 227.6 mil. RON, cu 14.7% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, sustinuta de intensificarea vanzarilor pe toate cele 3 canale (Retail, B2B, Magazin & Online). Compania anticipeaza o crestere a rezultatelor si in T4 2022 fata de aceeasi perioada a anului precedent. (Sursa: raport societate)

Bayer AG (BAYN)[edit | ]

Bayer AG - Bayer AG a incheiat al treilea trimestru al acestui an raportand venituri nete ajustate de 11.3 mld. EUR, cu 5.7% peste nivelul raportat in T3 2021. Cu toate ca volumul de produse vandute a scazut cu 2% fata de T3 2021, preturile au crescut, in general, cu 8.6% si, impreuna cu efectele favorabile ale variatiei cursurillor de schimb, au sustinut cresterea veniturilor nete. Cresterea preturilor a fost cea mai evidenta in segmentul erbicidelor. EBITDA inainte de deducerea elementelor extraordinare a fost de 2.5 mld. EUR (+17.3% vs. T3 2021), in timp ce profitul net a fost de 546 mil. EUR, de peste 6 ori mai mare fata de profitul net realizat in perioada similara a anului trecut. (Sursa: raport societate)

Renault SA (FR.RNO)[edit | ]

Renault SA - Renault a anuntat incheierea unui joint venture cu producatorul auto chinez Geely. Joint venture-ul este detinut in procent egal de catre parti, acesta fiind constituit in scopul furnizarii de motoare cu combustie interna si tehnologie hibrida catre brandurile din portofoliile acestora, precum si catre alti producatori de automobile. Noua companie ar urma sa fie lansata in 2023, conform asteptarilor ambilor producatori, angajand 19,000 de persoane in 17 fabrici si 3 facilitati de cercetare-dezvoltare. (Sursa: Reuters.com)

BYD Company Limited (DE.BY6)[edit | ]

BYD Company Limited - Producatorul chinez de vehicule electrice, BYD, a anuntat lansarea unui brand premium, incepand cu primul trimestru al anului 2023. Automobilele produse sub acest brand vor avea un pret de cel putin 1 mil. CHY (aprox. 138,000 USD). In primele zece luni ale acestui an, BYD a vandut cele mai multe din autovehiculele electrice de pe piata chinezeasca, respectiv 1.4 mil. unitati. (Sursa: Reuters.com)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

NVIDIA Corp. - Nvidia ofera un nou cip avansat catre China, cip care satisface restrictiile de export impuse de SUA, intrate in vigoare luna precedenta. Aceste restrictii au fost impuse in scopul prevenirii exportului de tehnologie avansata catre China. Cipul A800 al Nvidia reprezinta primul efort al unui producator american de semiconductori de a crea procesoare avansate care se conformeaza restrictiilor impuse de SUA. La finalul lunii august, Nvidia semnala ca restrictiile la export catre China i-ar afecta vanzarile cu aproape 400 mil. USD. Odata cu exportul acestui cip conform, Nvidia amelioreaza din impactul initial al restrictiilor. (Sursa: Reuters.com)