Autorizatiile de construire, in luna august 2024 - 01 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 2 octombrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: In luna august 2024, s-au eliberat 3,360 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, numarul fiind in scadere cu 3.6% fata de luna precedenta, dar in crestere cu 7.9% fata de luna august 2023, suprafata utila totala ridicandu-se la 808,191 mp (+10.5% YoY). Din totalul autorizatiilor de construire pentru cladirile rezidentiale, 70.3% au fost pentru zona rurala. (Sursa: [https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/autoriz08r24.pdf INS]) == Afacerile...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In luna august 2024, s-au eliberat 3,360 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, numarul fiind in scadere cu 3.6% fata de luna precedenta, dar in crestere cu 7.9% fata de luna august 2023, suprafata utila totala ridicandu-se la 808,191 mp (+10.5% YoY). Din totalul autorizatiilor de construire pentru cladirile rezidentiale, 70.3% au fost pentru zona rurala. (Sursa: INS)

Afacerile din Romania, sub presiune

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, totalul firmelor aflate in dificultate dupa primul semestru din 2024 (in insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau in proces de dizolvare) a crescut la 82,102, cu 17,426 peste numarul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este un numar record raportat la cifrele inregistrate in ultimii 5 ani. (Sursa: Economica.net)

Economia Germaniei, prognoze pesimiste

Guvernul Germaniei se pregateste sa reduca prognozele pentru acest an, asteptandu-se, in cel mai optimist scenariu, ca economia sa inregistreze o stagnare, fata de cresterea de 0.3% estimata anterior. Prognozele finale ale Guvernului ar putea fi chiar mai slabe, in functie de comenzile industriale si de datele de productie inregistrate pana in prezent, care urmeaza sa fie publicate putin inainte de revizuirea previziunii pentru Produsul Intern Brut din 9 octombrie 2024. (Sursa: Bloomberg)

Economia daneza sustinuta de sectorul farma

Economia Danemarcei a crescut mai rapid decat se anticipase datorita productiei in plina expansiune din industria farmaceutica nationala, condusa de Novo Nordisk. Produsul Intern Brut a crescut cu 1.1% in al doilea trimestru fata de primul trimestru din 2024, situandu-se peste estimarea de 0.6% publicata in august. (Sursa: Bloomberg)

AIR CLAIM (CLAIM)

Air Claim a raportat, pentru primele 6 luni ale anului curent, venituri operationale in crestere cu 97.5% comparativ cu S1 2023, acestea ajungand la un nivel de cca. 6.1 mil. RON, in timp ce rezultatul operational s-a majorat cu 35.7%, totalizand aprox. 1.1 mil. RON. Rezultatul net a fost in suma de 812,282 RON, in crestere cu 24.4% fata de S1 2023. (Sursa: BVB)

Vifrana SA (BIOW)

Vifrana a raportat cifre in scadere la S1 2024, anuntand o cifra de afaceri neta de 780,076 RON (-48.9% vs S1 2023), in timp ce rezultatul operational a fost in suma de -481,498 RON, fiind mai mare fata de pierderea operationala din S1 2023, de -373,261 RON. Pierderea neta a fost in valoare de 486,719 RON, mai mare cu 30.2% fata de pierderea din aceeasi perioada a anului trecut. Printre principalii factori care au dus la scaderea semnificativa a veniturilor, a fost modificarea legislativa de crestere a TVA-ului de la 5% la 19% pentru vinurile BIO. (Sursa: BVB)

Dr Fischer Dental S.A. (DENT)

Grupul Dr. Fischer a incheiat primul semestru din 2024 cu o cifra de afaceri neta de 5.9 mil. RON, marcand o scadere de 18% comparativ cu S1 2023, in timp ce rezultatul net s-a injumatatit, ajungand la 270,290 RON (fata de 578,763 RON in S1 2023). Rezultatele grupului au fost afectate, in principal, de vanzarile mai mici la nivelul filialei din Germania si de vanzarea laboratorului de tehnica dentara Klein Dental ZTM, care s-a realizat in toamna anului 2023. O scadere semnificativa, de 91% a fost inregistrata si in cazul rezultatului financiar, impactat de reducerea veniturilor financiare (-78%). (Sursa: BVB)

GRUP SERBAN HOLDING S.A. (GSH)

Grup Serban Holding, companie care activeaza in domeniul agriculturii, a incheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 11 mil. RON, in crestere cu 83% fata de S1 2023. Veniturile totale au scazut cu 2%, pana la 256.3 mil. RON, in timp ce EBITDA s-a majorat cu 34%, ajungand la 36.2 mil. RON. Potrivit companiei, suprafata cultivata a crescut cu 25% in primul trimestru, totalizand 15,600 ha. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)

OMV Petrom a anuntat finalizarea tranzactia cu Jantzen Renewables pentru achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice in Romania. Proiectele urmeaza sa fie dezvoltate in judetul Teleorman, fiind in prezent in stadiul „gata de construit” („ready-to-build”). Puterea instalata a acestor parcuri fotovoltaice va fi de aproximativ 710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip si in acest stadiu din Europa de Sud-Est. (Sursa: BVB)

Simtel Team (SMTL)

Analistii de la Goldring esimeaza ca actiunile Simtel ar putea atinge, in urmatoarele 12 luni, 46.9-47.8 RON/actiune, implicand o scadere de aproximativ 5.3% raportat la cotatia de la data publicarii raportului (de 50 RON). (Sursa: ZF)

STELLANTIS NV (FR.STLAP)

Stellantis a revizuit in scadere marja de venit operational ajustat, la o estimare cuprinsa in intervalul 5.5% - 7%, fata de o prognoza initiala de doua cifre. Compania a mentionat scaderi ale vanzarilor in majoritatea regiunilor si a redus asteptarile privind fluxul de numerar industrial la o valoare negativa de pana la 10 mld. EUR. Problemele de performanta din America de Nord si competitia din China au fost factori cheie in aceste ajustari. (Sursa: CNBC)

BYD Company Limited (DE.BY6)

BYD recheama aproape 97,000 dintre cele mai bine vandute vehicule electrice ale sale, modelele Dolphin si Yuan Plus, din cauza unei defectiuni de fabricatie la unitatea de control a directiei, care prezinta riscuri de incendiu. Retragerea afecteaza vehiculele produse intre noiembrie 2022 si decembrie 2023, in China. Compania intentioneaza sa puna in aplicare o remediere fizica prin intermediul dealerilor sai, desi nu a precizat daca au fost exportate vehicule afectate. Aceasta rechemare este notabila deoarece BYD, care a vandut 3 mil. de masini in 2023, isi recheama rareori modelele electrice si plug-in hybrid. (Sursa: Reuters)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)

Actiunile JPMorgan sunt asteptate sa scada cu 10-15% la eventuala plecare a directorului general Jamie Dimon, reflectand impactul sau semnificativ asupra succesului bancii. Dimon, care a condus JPMorgan timp de 18 ani, nu a stabilit un calendar ferm pentru demisia sa, dar ar putea face acest lucru in termen de doi pana la trei ani. Analistii si investitorii subliniaza ca usurinta tranzitiei va influenta reactia actiunilor. Conducerea lui Dimon a propulsat JPMorgan sa devina cea mai mare banca americana, iar potentialii succesori includ mai multi directori foarte apreciati din cadrul companiei. Cu toate acestea, se asteapta ca plecarea lui Dimon sa lase un impact de durata asupra bancii. (Sursa: Reuters)

NIKE (US.NKE)

Se asteapta ca Nike sa raporteze cea mai abrupta scadere a vanzarilor de la COVID incoace, cu o scadere de 10% a veniturilor trimestriale si o scadere de 44.7% a profitului net pe actiune. Compania isi poate revizui in scadere previziunile anuale, deoarece se confrunta cu o concurenta acerba din partea unor marci mai mici si mai inovatoare, precum Hoka si On. Noul CEO, Elliott Hill, care va prelua conducerea pe 14 octombrie, se confrunta cu provocarea de a revitaliza marca in contextul scaderii cotei de piata. Analistii sugereaza ca Hill ar putea folosi acest trimestru pentru a reseta asteptarile, in timp ce Nike incearca sa isi revina lansand noi linii de produse si gratie potentialelor impulsuri de la evenimente precum Jocurile Olimpice de la Paris. (Sursa: Reuters)