Ou-ch, inflatia!- Trade Talk 18 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 28 septembrie 2023 00:40, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

In 2022, ouale s-au scumpit in America mai mult decat orice altceva. De cum am pasit in noul an, Taylor Swift a fost intrebata daca fanii ei pot regla situatia. Absolut, se rezolva... a raspuns Taylor.

Si totusi, n-a mai fost nevoie de interventia celor mai buni fani din lume. Luna trecuta, preturile s-au prabusit cu 11%, in cel mai sever picaj vazut de umanitate din 1987 incoace.

1. Progres sau iluzie?

La nivelul intregului cos de consum, inflatia decelereaza in America de 9 luni incontinuu. In martie, preturile au crescut cu numai 5% (vs perioada similara din 2022)… mai putin cu un intreg punct procentual comparativ cu ce-am vazut in februarie. Iar asta intr-o economie care continua sa angajeze lunar, in medie, peste un sfert de milion de oameni.

  • Inflatia nu mai ce-a fost nici macar la portile fabricilor: preturile au scazut surprinzator in martie fata de luna precedenta, chiar excluzand din calcul componentele care-s de obicei volatile. Intr-o comparatie anuala, inca vorbim despre crestere… dar cu cel mai modest procent dupa ianuarie 2021.
  • Inflatia se da pe tobogan si-n China… de fapt, mai ales in China. Preturile de consum au sarit cu doar 0.7% in martie (vs aceeasi perioada din 2022), de 4x mai putin decat isi propun autoritatile pentru intregul an. La nivelul producatorilor, preturile au scazut pentru a 6-a luna consecutiv, deflatia inregistrata fiind cea mai severa dupa iunie 2020. Economia s-a redeschis, e limpede asta inclusiv din cifrele publicate azi, dar scumpirile intarzie sa apara.

In America, schimbarea perceptiei are toate sansele sa devina o lupta chiar mai dificil de purtat decat cea contra inflatiei propriu-zise. Rugati sa ghiceasca inflatia la finalul acestui an, 62 de economisti dintr-un esantion ales de WSJ au plusat cu jumatate de punct procentual peste cifra pe care o estimasera in ianuarie. Publicul larg e chiar mai pesimist, anticipand acum o inflatie de 4.6% pentru aprilie 2024, foarte aproape de unde-am reusit sa coboram chiar luna trecuta.

Nici Fed-ul nu-i usor de convins. Potrivit minutei ultimei sedinte, cea de la final de martie, banca centrala vede o incetinire decisiva a inflatiei in aria serviciilor... abia anul viitor.

2. Start la raportari

Pe Wall Street, noul sezon de rezultate a debutat in forta: vineri, trei din cele mai mari banci americane au iesit la rampa… si toate trei, cu cifre stelare.

  • Adica JPMorgan Chase, Wells Fargo si Citigroup... prima fiind si vedeta zilei de vineri, indicand venituri totale record si o crestere de 52% a profitului net (vs primul trimestru din 2022).
  • Toate cele trei banci au raportat peste asteptarile analistilor: cresteri anuale de incasari cuprinse intre 12% si 25% si venituri nete din dobanzi mai mari cu pana la 49%. Rezultatele se sprijina pe ani de investitie si inovatie, control vigilent al riscurilor si un bilant puternic precum o fortareata, a zis Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase. Se vede c-am facut progrese pentru a ne creste eficienta, a adaugat Charlie Scharf, CEO Wells Fargo. Cifrele noastre arata o performanta operationala si disciplina financiara excelente chiar si intr-un mediu turbulent pentru banci, a completat Jane Fraser, CEO Citigroup.
  • E drept ca cifrele de vineri sunt o fotografie a trecutului… si, apropo, nu-i ca si cum Jamie Dimon a devenit brusc optimist in privinta economiei americane. Dar fenomenul despre care-am mai scris in TradeTalk devine si mai prezent in debutul noului an: e tot mai putin loc pentru jucatorii mici si tot mai lucrativ pentru cei mari. Mai important, in loc sa opreasca acest fenomen, crizele mai degraba il amplifica.

📌 Azi vor fi scoase la tabla Bank of America si Goldman Sachs, iar Morgan Stanley inchide maine cercul la varf in sectorul bancar. Insa actiunea s-ar fi animat oricum… ochii mai sunt azi pe Lockheed Martin si Netflix, iar maine seara pe Tesla.

TOP TRENDING

Fidelis: 🔔 Azi la BVB… au intrat la tranzactionare noile titluri de stat romanesti in lei si euro. Derulate intre 27 martie si 10 aprilie, subscrierile au depasit echivalentul a 3 mld. RON (record si duble celor vazute la editia Fidelis din luna decembrie a anului trecut).

Europa: Pe bursa din Frankfurt, indicele DAX testa ieri pragul de 16,000 de puncte, afisand cele mai mari cotatii dupa luna ianuarie a anului trecut. La Paris, indicele CAC 40 se tranzactiona ieri dimineata la un nou maxim record, la peste 7,500 de puncte. 📌 In Europa, saptamana asta vin raportari de la ASML Holding (maine), Nokia, Renault, Volvo (joi), Holcim si SAP (vineri).

Lux: LVMH a indicat o crestere substantiala si peste asteptari a vanzarilor trimestriale in toate regiunile geografice importante... francezii lui Bernard Arnault urcand la finalul saptamanii trecute in topul celor mai valoroase 10 companii din lume (peste Visa sau ExxonMobil). Cifre excelente au venit si de la Hermès... producatorul gentilor Kelly ajungand sa valoreze mai mult decat Airbus, Renault, Vivendi, Carrefour, Societe Generale si Orange luate impreuna.

Big Tech: In India, Apple a vandut iPhone-uri de vreo 6 mld. USD in ultimul an... deocamdata, cifra inseamna mai putin de 2% din veniturile totale ale companiei pe a doua cea mai mare piata de smartphones din lume. Cam 7% din numarul total de iPhone-uri sunt produse acum in India (vs numai 1% in 2021). Orice ajutor e binevenit, asa ca Apple deschide aici primele magazine fizice, azi la Mumbai si joi la New Delhi... fireste, Tim Cook e si el acolo.

Auto: In SUA, Tesla a atins o cota de piata de 28% pe segmentul auto premium in primul trimestru... ritmul anual in care cresc vanzarile companiei fiind de peste 2x mai mare decat cel segmentului in ansamblu. Daca luam in calcul toate modelele propuse peste tot in lume, livrarile s-au ridicat la circa 423,000 de autovehicule (+36% vs perioada similara din 2022, dar cu numai 4% mai mari vs trimestrul precedent). 📌 Rezultatele trimestriale vor sosi maine seara (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare).

Aerian: Boeing a suspendat din nou livrarile pentru 737 MAX... dupa ce-a reusit sa le trimita clientilor 113 avioane din familia asta in primul trimestru. De vina ar fi mai multe dificultati in procesul de fabricatie, compania avertizand ca impactul pe termen scurt va fi substantial. In paralel, Delta Air Lines se asteapta la incasari record in trimestrul curent si vede rezervari mai multe ca oricand pentru aceasta vara. La fel de optimista e easyJet, a carei capacitate de zbor a saltat deja cu 40% in primul trimestru. 📌 Azi raporteaza United Airlines.

Cipuri: Warren Buffett si-a vandut actiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) strict din motive geopolitice... dar reitereaza ca taiwanezii au o "companie fabuloasa". Desi cumparase actiuni TSMC de peste 4 mld. USD pe la mijlocul anului trecut, Berkshire Hathaway a renuntat aproape instant la 86% din detinere. TSMC produce jumatate din cipurile folosite peste tot in lume (si 90% din cele avansate), fiind partener cheie pentru Apple si avand drept clienti nume precum Qualcomm, AMD si Nvidia.

STIAI CA?

La varful bubble-ului american, pretul oualor europene saltase cu numai 30% (vs ianuarie 2022). Romania a fost in linia mediei comunitare, dar preturile aproape ca s-au dublat in Cehia, Ungaria si Slovacia.