Imagine si eticheta - Trade Talk 20 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 27 septembrie 2023 23:44, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Ce inseamna sa fii prea optimist? Sa lucrezi la Credit Suisse si sa iti calci 5 camasi luni dimineata. 😊

Am vrut sa incepem TradeTalk-ul intr-o nota amuzanta dupa un weekend excesiv de incarcat cu stiri despre Credit Suisse Group, UBS Group si preluarea primeia de catre cea de-a doua.

Dupa discutii intense, UBS a acceptat sa plateasca 3 mld. CHF pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai putin decat valoarea bancii la inchiderea pietelor vineri. Tranzactia este solutia gasita de autoritatile elvetiene pentru salvarea Credit Suisse, zguiduita temeinic de o criza de incredere. Actionarii Credit Suisse vor primi doar o actiune a bancii rezultate (UBS) pentru 22.5 actiuni Credit Suisse pe care le detin.

Preluarea va duce probabil la concedieri masive in randul angajatilor Credit Suisse. Chiar si inainte de momentul in care Credit Suisse a devenit o tinta de preluare, creditorul elvetian era intr-un proces de restructurare,  care viza si reducerea a 9,000 de locuri de munca. Cele doua banci elvetiene, UBS si Credit Suisse, aveau impreuna aproape 125,000 de angajati la sfarsitul anului trecut, din care aproximativ 30% in Elvetia. Credit Suisse avea 50,000 de angajati la sfarsitul anului 2022, din care 16.000 in Elvetia.

Criza de incredere care a pus la pamant Credit Suisse a fost starnita de comentariile celui mai mare actionar al bancii, Saudi National Bank, care a afirmat ca nu va mai oferi finantare in caz de nevoie. Apropo, Saudi National Bank se confrunta acum cu pierderi de peste 1 mld. USD legate de investitia in banca elvetiana si tranzactia cu UBS, care nu necesita votul actionarilor. Banca saudita, cu o participatie de 9.9% la Credit Suisse, a pierdut aproximativ 80% din investitia sa in urma tranzactiei cu UBS, dupa ce a investit 1.4 mld. CHF  in creditorul elvetian in noiembrie anul trecut.

Problemele de incredere la Credit Suisse au fost insa, inclusiv in ultimii ani, un laitmotiv in epopeea bancii. De la spionaj,  spalare de bani, la prabusirea Archegos Capital si Greesill, (acestea sunt doar cateva exemple, lista ar putea continua) Credit Suisse a trecut de la un scandal la altul. Sa ne amintim cum, in 2022, Credit Suisse se confrunta cu retrageri masive de fonduri la divizia de wealth management. Era insa in trending si ar fi putut face rost rapid de lichiditati daca in loc de banca de investitii alegea sa fie influncer. Twitter se umpluse de postari si meme cu hashtagul #DebitSuisse, o ironie la adresa situatiei nefaste a bancii. Industria bancara se bazeaza pe incredere si zvonuri, asa ca felul in care povestea pare sa se fi sfarsit nu este chiar asa de surprinzator.

2. Meta Verified ajunge in SUA

Luam o pauza binemeritata de la discutiile despre banci si ne relaxam privind albastrul...etichetei de pe Facebook. Abonamentul Meta Verified face un pas important si mult asteptat si devine disponibil in SUA.

Noile abonamente Meta Platforms, care permit utilizatorilor de pe Facebook şi Instagram sa isi confirme identitatea, au fost lansate in SUA, unde costa 12 USD pe luna. Abonamentele fusesera lansate initial in Australia si Noua Zeelanda. Nu stim cand vor fi lansate in Europa, dar cel mai probabil numaratoarea inversa a inceput.

Meta Verified ofera etichete albastre, la fel ca Twitter, dar si acces direct la serviciul de asistenta. Cum spuneam intr-un TradeTalk anterior, practic vom avea ocazia sa si platim platforma care ne colecteaza si instraineaza datele personale. Desi e discutabil cat de normal este sa platesti pentru a-ti fi protejata identitatea, un punct forte al abonamentelor ar putea fi serviciul de asistenta. Oricine administreaza sau a administrat vreodata o pagina de Facebook sau Instagram stie cat de frustrant este sa te trezesti cu pagina blocata sau cu o reclama respinsa si sa nu ai cui sa te plangi.

Cat de mult succes vor avea aceste abonamente ramane de vazut, dar platformele par optimiste ca au gasit o noua sursa stabila de venituri. Serviciile de social media au fost, in general, gratuite pentru utilizatori, dar acum, odata cu scaderea veniturilor din publicitate, companiile din spatele acestor platforme sunt nevoite sa caute noi surse de venit pe langa reclame.

TOP TRENDING... GLOBAL

Urmarind presa: FBI si Departamentul de Justitie al SUA investigheaza compania mama chineza a TikTok, ByteDance, in legatura cu supravegherea unor jurnalisti americani prin intermediul aplicatiei.

Goana dupa litiu: Volkswagen vrea sa investesca in minerit pentru a isi reduce costul cu productia bateriilor pentru masini electrice. Producatorul tinteste sa isi acopere singur cam jumatate din necesarul de materii prime.

Clippy se intoarce, mai inteligent: Microsoft introduce inteligenta artificiala in Outlook, PowerPoint, Excel si Word, cu promisiunea de a schimba modul in care milioane de oameni isi desfasoara activitatea zilnica. Compania a anuntat ca utilizatorii Microsoft 365 vor avea in curand un asistent cu inteligenta artificiala, care va ajuta la editarea, rezumarea, crearea si compararea documentelor. Similar cu Clippy, agrafa-asistent a Word din perioada 1997-2001, doar ca mai inteligent.

TOP TRENDING... LA BVB

After 9 months: Distribuitorul de materiale de constructii Sipex Company (SPX), listat pe piata AeRO in urma cu circa 9 luni, intra in componenta indicelui BETAeRO incepand cu data de 20 martie 2023. Sipex va avea o pondere de 1.51% in cosul indicelui, la pretul de referinta al actiunii de 0.372 RON. Totodata, Sipex convoaca actionarii pe 24 aprilie pentru a aproba dividende de 6 mil. RON din profitul pe anul trecut. Compania propune un dividend brut/actiune de 0.015 RON, ceea ce echivaleaza cu un randament de aproape 4% raportat la pretul de deschidere din sedinta de astazi.

Iepuras de Paste intarziat, dar darnic: Nuclearelectrica (SNN) convoaca actionarii pe 26 aprilie pentru a aproba distribuirea sub forma de dividende a 1.28 mld. USD din profitul net pe 2022. Compania propune un dividend brut de 4.25 RON pe actiune. La pretul de deschidere al SNN de astazi, randamentul dividendului este de circa 9.3%.

STIAI CA?

Mark Zuckerberg sustinea in fata lui Jack Dorsey (fostul CEO Twitter), acum peste un deceniu, ca a omorat o capra cu un pistol laser. Dupa atatea stiri cu banci, am facut tot posibilul ca aceasta rubrica sa nu fie pe acelasi subiect. Mai bine sa incheiem contrariati, decat stresati, nu?