Cifra magica - Trade Talk 02 mai 2023
Revenim din mini-vacanta de 1 mai cu o gluma, inainte de a relua discutiile serioase: “Seful meu tocmai m-a sunat sa-mi spuna ca sunt responsabil pentru prabusirea unei alte banci. Cum e posibil? Eu sunt constructor".
1. Un nou faliment
Prabusirea bancilor nu are legatura cu cat de solida e temelia, ci cu cat de solida e gestionarea riscurilor. Weekendul prelungit de 1 mai a adus un nou faliment bancar in SUA, al treilea din martie incoace. Autoritatile americane au confiscat si vandut First Republic Bank, care a devenit astfel a treia banca din SUA care a dat faliment in acest an, dupa ce Silicon Valley Bank si Signature Bank s-au prabusit in martie. Iar potrivit New York Times, cele trei banci recent prabusite aveau active mai mari decat cele 25 de banci care au dat faliment in 2008.
Motiv de panica? Parerile sunt impartite. Pentru unii, vanzarea First Republic a reprezentat punctul culminant al unei povesti de doua luni care a cuprins cativa creditori regionali. Pentru altii, este un motiv de neliniste legat de o criza persistenta si problemele in cascada din sectorul imobiliar comercial.
Prabusirea First Republic Bank este al doilea faliment bancar ca marime din istoria SUA, dupa cel al Washington Mutual, din 2008. First Republic a fost inchisa in weekend de autoritati si plasata sub administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC), dupa ce nu a reusit sa faca fata unei avalanse de retrageri din partea clientilor si scaderii preturilor activelor. Autoritatea americana de reglementare a ajuns apoi la un acord ca JPMorgan Chase sa preia activele bancii. La data de 13 aprilie, First Republic Bank avea active totale de aproximativ 229 mld. USD si depozite de 103.9 mld. USD.
Cei trei creditori regionali care si-au gasit sfarsitul in aceasta primavara - SVB, Signature si First Republic Bank - au avut probleme asemanatoare. In linii mari, se adresau companiilor si persoanelor ale caror depozite depaseau cu mult limita de garantare, de 250.000 USD, adica o mare parte dintre aceste fonduri nu erau acoperite de FDIC. Acest lucru i-a facut pe clienti sa intre usor in panica imediat ce au aparut intrebari legate de solvabilitate. De asemenea, toti cei trei creditori nu s-au pregatit pentru cresterea ratelor dobanzilor, ceea ce a facut ca o mare parte dintre obligatiunile guvernamentale si alte active ale acestora sa piarda abrupt din valoare.
Cele trei banci detineau active in valoare totala de 532 mld. USD. Suma este mai mare decat cele 526 mld. USD (suma ajustata la inflatie) detinute de cele 25 de banci care s-au prabusit in 2008, la apogeul crizei financiare globale. FaliAmentul de atunci al Washington Mutual si al bancilor de investitii Lehman Brothers si Bear Stearns a fost urmat de falimente in intregul sistem bancar. Din 2008 pana in 2015, peste 500 de banci cu depozite garantate la nivel federal au dat faliment. Cele mai multe erau banci regionale de dimensiuni mici sau medii si au fost absorbite de alte institutii, ceva obisnuit pentru bancile care au fost puse sub control guvernamental. Washington Mutual, cu expunere mare pe credite ipotecare riscante, devenita atunci cea mai mare banca care a dat faliment din istoria SUA, a fost vanduta catre JPMorgan Chase, gigantul, care va cumpara si First Republic.
In era social media, panica are conditiile perfecte pentru a se raspandi mai usor, ceea ce poate accelera prabusirea unei banci. Chiar Fed noteaza intr-un raport legat de prabusirea Sillcon Valley Bank ca, pe langa manageri si autoritati, retelele sociale au avut o contributie majora la colapsul bancii. Viteza cu care temerile s-au raspandit in intreaga lume a fortat si directorii de banci si autoritatile de reglementare sa actioneze cu o rapiditate fara precedent, atat in SUA, cat si in Europa, unde am asistat la prabusirea brusca a Credit Suisse. Intr-o astfel de lume super conectata, viitorul e mai greu de prezis, desi deocamdata sunt sperante ca lucrurile se vor linisti, cel putin o vreme.
2. Big oil is strong
Nu toata lumea a primit vesti rele: Big Oil a depasit in linie estimarile la ultimele raportari. Desi raman la un nivel mare, preturile la energie au scazut in ultimul timp, insa asta nu a stat in calea unor profituri record pentru gigantii OIl&Gas.
Astfel, Exxon Mobil a raportat un profit record pentru primul trimestru, mai mult decat dublu fata de anul trecut, si a depasit estimarile de pe Wall Street, deoarece productia in crestere de petrol si gaze a contrabalansat o scadere a preturilor energiei de la niveluri ridicate. Profitul net a crescut la 11.43 mld. USD, fata de 5.48 mld. USD in urma cu an an.
Si Chevron a depasit asteptarile pietei, activitatea de rafinare compensand declinul preturilor. Profitul net a urcat cu 5%, la 6.57 mld. USD.
BP a obtinut un profit net de 4.96 mld. USD in primul trimestru, peste asteptarile analistilor, desi in scadere cu 21% fata de perioada similara din 2022. Profitul net a fost totusi in crestere fata de ultimul trimestru din 2022, cand s-a situat la 4.8 mld. USD.
TOP TRENDING... GLOBAL
Incetineste BCE?: Inflaţia CORE din zona euro a scazut pentru prima data in ultimele 10 luni, ceea ar putea incuraja Banca Centrala Europeana sa incetineasca ritmul majorarilor de dobanda la sedinta de joi. Pe de alta parte, inflatia generala a preturilor de consum a crescut usor, la 7%.
Want some chips?: Producatorul de cipuri ARM, detinut de compania nipona SoftBank, a cerut listarea la bursa din SUA. Compania vrea sa atraga pana la 10 mld. USD din listare. Vanzarea catre Nvidia, propusa anterior, a fost blocata de autoritati.
Nu doar bancile: Compania media Vice este la un pas de faliment, sustin sursele New York Times, si cauta de urgenta un cumparator pentru operatiunile sale. Cinci cumparatori si-au exprimat deja interesul pentru Vice, dar discutiile nu sunt in cel mai bun punct momentan.
Crestere: Mercedes-Benz Group a obtinut rezultate financiare pozitive in primul trimestru pe fondul cresterii vanzarilor de vehicule din gama premium si de camionete. Veniturile au crescut cu 8%, la 37.5 mld. EUR.
TOP TRENDING... LA BVB
Extinderea flotei: Actionarii Aquila Part Prod (AQ) au aprobat incheierea de contracte de finantare tip leasing, pentru investitii, cu incadrarea intr-un plafon total cumulat de 9 mil. EUR pentru anul in curs, din care cea mai mare parte, de 7.6 mil. EUR, pentru mijloace de transport.
STIAI CA... ?
Primul automobil din lume, stramosul automobilelor Mercedes-Benz, a aparut in 1886. Primul test drive al Motorwagen-ului inventat de Karl Benz, cunoscut ca parintele automobilului, a fost facut alaturi sotia sa, Bertha, devenita ulterior si prima soferita din lume. Acest prim test drive din lume este considerat si cel mai scurt, deoarece Motoragen-ul a sfarsit repede in zidul atelierului.