Romanii au bani de cheltuiala - 08 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 8 noiembrie 2023 17:37, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: In luna martie 2023, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 17.9% ca serie bruta fata de februarie 2023. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul cifrei de afaceri s-a majorat cu 7.3% ca serie bruta si cu 6.7% ca serie ajustata sezonier. Comparativ cu luna precedenta, majorarile s-au datorat cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+19.8%), cat si la comertul cu amanuntul al carburantilor in magazine specializate (+16.8%),...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In luna martie 2023, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 17.9% ca serie bruta fata de februarie 2023. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul cifrei de afaceri s-a majorat cu 7.3% ca serie bruta si cu 6.7% ca serie ajustata sezonier. Comparativ cu luna precedenta, majorarile s-au datorat cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+19.8%), cat si la comertul cu amanuntul al carburantilor in magazine specializate (+16.8%), in timp ce, fata de martie 2023, avansul s-a datorat vanzarilor de produse alimentare (+9.5%) si nealimentare (+6.3%). (Sursa: INS)

Mai multe medicamente vandute in Romania

In perioada aprilie 2022 – martie 2023, volumul medicamentelor eliberate catre pacientii din Romania a fost de 712.6 mil. cutii, in crestere cu 5% fata de consumul din aceeasi perioada a anului anterior, conform studiului realizat de Cegedim Customer Information. In total, valoarea medicamentelor eliberate in aceasta perioada, catre pacientii din Romania, a insumat 26.8 mld. RON – cu 20.3% mai mult fata de perioada de referinta. In T1 2023, volumul total al medicamentelor eliberate s-a ridicat la 185.5 mil. cutii, in valoare de totalizand cca. 7 mld. RON. (Sursa: Forbes.ro)

Piata fortei de munca din SUA nu tine cont de incertidunile macroeconomice

Numarul salariatilor din sectorul non-agricol din SUA a crescut cu 253,000 in luna aprilie depasind cu mult asteptarile pietei care se invarteau in jurul cifrei de 180,000. Rata somajului a fost de 3.4%, valoare similara cu cea inregistrata in 1969. Turbulentele din sectorul bancar si incetinirea economiei nu au perturbat piata fortei de munca, iar acest lucru poate crea noi discutii cu privire la politica moentara in perioada urmatoare. Castigurile medii orare au inregistrat o crestere de 4.4% fata de anul trecut, din nou peste asteptarile analistilor. (Sursa: CNBC)

Scade ritmul de majorare al preturilor in zona Euro

Potrivit BCE, companiile din zona Euro au scazut ritmul de majorare al preturilor, odata cu stabilizarea costurilor si temperarea cererii. Conform sondajului BCE, ritmul de crestere al preturilor a fost unul moderat, in linie cu asteptarile de la inceputul anului. Pe de alta parte, costurile cu forta de munca au fost in crestere, urmand ca salariile sa se majoreze cu 5% in acest an, determinand furnizorii de servicii, care sunt sensibili la modificarile costurilor cu forta de munca, sa anticipeze cresteri puternice ale preturilor in urmatoarea perioada. Spre deosebire de acestea, companiile care vand bunuri de consum, in principal cele neesentiale, au dificultati in a majora preturile. (Sursa: Reuters)

AGRICOVER HOLDING S.A. (AGV)

In primele doua zile ale ofertei publice initiale Agricover, investitorii de retail au subscris peste 10% din transa destinata acestora. Pretul de subscriere maxim este de 0.5 RON/actiune, iar investitorii pot subscrie pana pe data de 16 mai. (Sursa: TradeVille)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)

Bittnet Systems, informeaza piata cu privire la decizia CA referitoare la derularea unui IPO pentru vanzarea de obligatiuni corporative, negarantate. Conform companiei, vor fi oferite spre subscriere un numar de 50,000 obligatiuni, cu valoare nominala unitara de 100 RON si valoare nominala totala de 5 mil. RON. Dobanda anuala, de 10%, aferenta obligatiunii, este fixa, platibila trimestrial, iar scadenta este de 4 ani. Perioada de derulare a ofertei este de 15 zile, investitorii avand posibilitatea sa plaseze ordinele de subscriere in intervalul de pret 96-104 RON/obligatiune. (Sursa: comunicat societate)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)

Banca Transilvania a raportat, pentru primele 3 luni ale anului 2023, venituri operationale in suma de 1.7 mld. RON (+34.3% vs T1 2022), in timp ce profitul net a fost de 837.7 mil. RON – de peste 2 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. CEO-ul bancii, Оmer Tetik, a mentionat ca anul 2023 a inceput bine, in conditiile in care banca a inregistrat o eficienta operationala de 46.5%, in timp ce depozitele clientilor au atins un nivel de 126.8 mld. RON. Venitul net din dobanzi a crescut cu 27% fata de T1 2022, iar venitul net din taxe si comisioane a crescut cu 15%, pe fondul cresterii activitatii bancii. In primul trimestru economiile clientilor au crescut cu 5%, creditele noi – cu 5.3%, iar numarul tranzactiilor cu cardul – cu 22%. In alte stiri, BT a anuntat adoptarea, de catre Consiliul de Administratie, a unui plan de rascumparare de actiuni, care se va desfasura in perioada 8 mai – 31 august 2023, pentru un numar de maxim 1 mil. actiuni, la un pret minim egal cu pretul de piata de la BVB din momentul efectuarii achizitiei si un pret maxim de 30 RON. (Surse: raport societate;comunicat societate)

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4)

SIF Muntenia a anuntat convocarea AGEA pentru data de 21 iunie 2023, in cadrul careia, printre cele mai importante puncte, se numara propunerea de reducere a capitalului social subscris al societatii de la 78.5 mil. RON, la 76.1 mil. RON, prin anularea unui numar de 23.5 mil. actiuni proprii dobandite in urma derularii unei ofertei publice de cumparare a actiunilor proprii. De asemenea, pe ordinea de zi exista si propunerea de a modifica numele societatii din Societatea de Investitii Financiare Muntenia SA in Bedrock Investment Group SA, dar si aprobarea unui nou plan de rascumparari de actiuni. Durata programului de rascumparari propusa este de maxim 18 luni de la publicarea hotararilor in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru un numar de maxim 18 mil. actiuni si un pret maxim per actiune de 2.5183 RON. (Sursa: convocator societate)

STK Emergent (STK)

STK Properties a anuntat semnarea unui contract in valoare de 405,000 EUR (plus TVA) cu proiectantul Formatektura SRL, in vederea unui proiect de construire a ansambului Green Square, situat in Cluj Napoca, in centrul cartierului Buna Ziua. (Sursa: comunicat societate)

Adiss SA (ADISS)

Adiss a informat piata cu privire la incheierea unui contract de furnizare echipament, in valoare totala de 137,750 EUR si cu un termen de executie de 90 zile. Contractul presupune vanzarea-cumpararea, montarea si punerea in fucntiune a statiei de epurare ADIPUR BM 1300 ELS – STRUGARI Bc. (Sursa: comunicat societate)

GRUP SERBAN HOLDING S.A. (GSH)

Grup Serban Holding a informat piata cu privire la opinia cu rezerva emisa de auditor in cadrul raportului de audit aferent situatiilor financiare consolidate din 2022. Astfel, opiniile cu rezerve s-au emis in privinta fondului comercial, productia in curs si stocuri, amortizarea mijloacelor fixe evaluate si imoblizarile in curs. Societatea a precizat ca va tine cont de opinia auditorului si va corecta apectele mentionate in opinie. (Sursa: comunicat societate)

Air France KLM (FR.AF)

International Airlines Group (AIG), proprietarul liniilor aeriene British Airways si Iberia, cat si Air France-KLM au raportat un numar foarte bun de rezervari pentru vara aceasta, calatorii continuand sa-si faca planuri de vacanta in ciuda cresterii costului vietii. Cu toate acestea, conducerea IAG a avertizat ca lipsa de personal si grevele ar putea perturba, in continuare, activitatea aeroporturilor importante. Air France-KLM a raportat vanzari de 6.3 mld. EUR, in crestere cu 42% fata de anul trecut, dar pretul actiunilor sale a scazut cu 5% in prima parte a sedintei bursiere din 5 mai 2023, pe fondul unei pierderi operationale de 306 mil. EUR, care a depasit asteptarile pietei, de 294 mil. EUR. Compania aeriana a prognozat, pentru 2023, o capacitate de 95% din nivelurile anterioare pandemiei. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)

Tesla a majorat vineri preturile modelelor S si X in China, cu cate 19,000 de yuani chinezi (2,749 USD). Modificarea s-a aplicat pentru majoritatea variantelor celor doua modele. Modelul S este acum listat la pretul de 808,900 yuani, in timp ce modelul X costa acum 898,900 yuani. La inceputul saptamanii, compania a majorat preturile si pentru modelele 3 si Y in Canada, China, Japonia si SUA. Cresterile de preturi din cel de-al doilea trimestru apar dupa ce, in primul trimestru, Tesla a inregistrat cea mai mica marja bruta din ultimii doi ani. Ca rezultat al majorarilor de pret anuntate, pretul actiunilor Tesla a urcat vineri cu 0.88% in sesiunea dinaintea deschiderii sedintei de tranzactionare. (Sursa: [ https://seekingalpha.com/news/3966389-tesla-boosts-prices-in-china-on-some-model-s-and-model-x-vehicles Seeking Alpha])

WARNER BROS DISCOVERY INC-A (US.WBD)

Producatorul de filme, Warner Bros., a raportat un venit operational trimestrial in valoare de 10.7 mld. USD, cu 70 mil. USD sub suma anticipata de analisti, insa cu 240% peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. Cu toate acestea, compania a inregistrat o pierdere/actiune GAAP in valoare de 0.44 USD, cu 0.23 USD sub tinta setata de analisti. La sfarsitul primului trimestru, compania detinea cash in valoare de 2.6 mld. USD. (Sursa: SeekingAlpha)

Raiffeisen Bank International AG (AT.RBI)

Raiffeisen Bank a raportat rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2023, incheiat la 31 martie. Compania a inregistrat un profit in crestere cu 49% VS T1 2022 , si cu 24% peste asteptarile analistilor. Volumul expunerilor nete a scazut in termeni organici cu 66 mil. EUR, in principal datorita cursului valutar favorabil si a vanzarilor si deprecierilor, in valoare de 166 mil. EUR. De asemenea, compania a precizat ca a redus creditarea si transferul de plati in Rusia, dupa ce BCE a facut presiuni asupra bancii de a-si inchide afacerile din Rusia. (Sursa: Reuters)

Adidas A.G. (ADS)

Adidas a raportat rezultate trimestriale peste asteptari, mentionand ca piata chineza isi revine, ceea ce a dat un impuls de 8% actiunilor companiei, chiar daca directorul executiv a avertizat ca grupul se confrunta in continuare cu rezultate dezamagitoare. Gigantul de imbracaminte sportiva prognozeaza pierderi in acest an, dupa ce a pus capat parteneriatului Yeezy cu rapperul Kanye West, care si-a schimbat numele in Ye in 2021. Pierderea liniei Yeezy, foarte profitabila, a afectat vanzarile din trimestru cu aproximativ 400 mil. EUR. Profitul operational trimestrial a fost de 60 mil. EUR – cu 45 mil. EUR mai mult fata de prognozele din piata, in timp ce vanzarile au fost de 5.3 mld. EUR, aproape la acelasi nivel cu cele din T1 2022. (Sursa: Reuters)