Neutralitatea climatica costa scump - 10 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 8 noiembrie 2023 17:41, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Guvernul estimeaza ca Romania are nevoie de investitii in valoare de 2,069 mld. USD pentru a deveni neutra din punct de vedere climatic pana in 2050. Suma este echivalentul a aproximativ sapte PIB anuale si vizeaza cele 3 domenii mari consumatoare de energie: transportul rutier, cladiri si industrie. In alte stiri, asociatiile RPIA si RWEA, care reprezinta producatorii, dezvoltatorii si prestatorii de servicii si echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere tot...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Guvernul estimeaza ca Romania are nevoie de investitii in valoare de 2,069 mld. USD pentru a deveni neutra din punct de vedere climatic pana in 2050. Suma este echivalentul a aproximativ sapte PIB anuale si vizeaza cele 3 domenii mari consumatoare de energie: transportul rutier, cladiri si industrie. In alte stiri, asociatiile RPIA si RWEA, care reprezinta producatorii, dezvoltatorii si prestatorii de servicii si echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totala instalata de aproximativ 4.5 GW, cer autoritatilor asigurarea unor conditii de concurenta echitabila pentru toti cei vizati. In prezent, investitorii privati pot dezvolta proiecte doar pe suprafete de sub 50 ha (maxim 42 MW), potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). (Surse: Economica.net (1);Economica.net (2))

Romania, codasa contractelor PPA

Romania se situeaza pe ultimul loc in ceea ce priveste investitiile in proiectele de energie verde prin parteneriate. Tranzactiile semnate prin contractele PPA, realizate pe termen lung intre un producator de energie si un cumparator, au crescut cu pana la 17% la nivel european, in ultimii patru ani. Pana in luna mai 2023, s-au inregistrat contracte PPA pentru 4.6 GW (echivalentul unei productii de energie de 11.5 TWh). Romania, care este la coada clasamentului, a intregistrat doar 0.2 GW capacitate in contractele de tip PPA, din cauza dezechilibrelor ce pot aparea si pe care companiile nu vor sa le plateasca. (Sursa: ZF)

Pretul petrolului, din nou oscilant

In urma atacului gruparii militare Hamas asupra Israel, pretul petrolului s-a majorat cu 4%, referinta globala Brent tranzactionandu-se la 88.41 USD pe baril. Desi niciuna dintre parti nu este un jucator important pe piata petrolului, conflictul se afla la granita cu Iran, regiune cheie de productie si export global de petrol. Pe aceeasi tema, reprezentantii OPEC au majorat perspectivele cererii de petrol pe termen lung, viziune completa diferita fata de cea a Agentiei Internationale pentru Energie. Astfel, in raportul sau, OPEC a mentionat ca cererea globala va ajunge la 116 milioane de barili pe zi (bpd) pana in 2045, de la 99.6 milioane bpd in 2022. (Surse: CNBC;CNBC)

Birkenstock vine la NYSE

Oferta publica a producatorului de incaltaminte german, Birkenstock, este asteptata sa se desfasoare in cursul saptamanii curente. In acest sens, compania tinteste o evaluare de peste 9 mld. USD, care ar plasa-o pe locul al 3-lea in sectorul incaltamintei din perspectiva capitalizarii bursiere, in ceea ce priveste companiile listate la NYSE, dupa Nike (147 mld. USD) si Deckers Outdoor (13.1 mld. USD). Surse Reuters mentioneaza ca Birkenstock si-ar fi asigurat suficiente angajamente din partea investitorilor institutionali pentru a stabili pretul in partea superioara a intervalului, ceea ce va duce evaluarea companiei pana aproape de 10 mld. USD. (Sursa: Reuters)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)

Conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, s-a mentinut in varful clasamentului in primul semestru din 2023. Dupa primele 6 luni ale anului, compania detinea o cota de piata de 16.16% pe piata locala de furnizare a energiei, urmata de Enel Energie, cu o cota de 10.25% din piata. Pe locul 3 s-a clasat Electrica Furnizare, cu un procent de 10.16%. (Sursa: ZF)

OMV PETROM S.A. (SNP)

OMV a intregistrat usoare scaderi la nivelul productiei totale de hidrocarburi, de aproximativ 3%, in trimestrul trei al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, productia de titei a marcat o diminuare cu 4%, iar productia de gaze naturale, o scadere de circa 2.3%. Datorita redeschiderii centralei de la Brazi, care a fost anterior in revizie, productia de energie electrica a urcat cu +4% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut. Vanzarile de produse rafinate s-au mentinut la acelasi nivel, in timp ce vanzarile de gaze catre terti au crescut cu 24%. Volumul total al vanzarilor de hidrocarburi a marcat o scadere de 6.6%. (Surse: BVB;Economica.net;BVB)

Bristol-Myers Squibb Company (US.BMY)

Bristol-Myers Squibb, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, a anuntat achizitia producatorului de medicamente oncologice, Mirati Therapeutics. In acest sens, Bristol-Myers a acceptat sa plateasca 4.8 mld. USD pentru aceasta achizitie, adica 58 USD/actiune, ceea ce semnifica o prima de 52% fata de valoarea medie ponderata a pretului din ultimele 30 de zile de tranzactionare. (Sursa: SeekingAlpha)

GSK PLC (UK.GSKc)

GSK si Chongqing Zhifei Biological Products (Zhifei) au semnat un acord exlusiv pentru vaccinul impotriva Zonei Zoster in China. Acordul se va derula initial pentru 3 ani, cu optiune de extindere, fiind programat sa inceapa de la 1 ianuarie 2024. Potrivit contractului, Zhifei va avea drepturi exclusive de import si distributie a vaccinului in China, valoarea volumelor achizitionate pe perioada celor 3 ani ridicandu-se la 3.05 mld. USD. (Sursa: Pharmaceutical Technology)

Arm Holdings plc ADS (US.ARM)

Pretul actiunilor Arm a inregistrat o usoara crestere in sesiunea pre-market de luni, ca urmare a pretului tinta stabilit de J.P. Morgan, care a inceput sa acopere compania britanica de cipuri. Analystul Harlan Sur a estimat un pret tinta de 70 USD pentru urmatoarele 12 luni, implicand o crestere de 29% comparativ cu pretul curent. Totodata, J.P. Morgan estimeaza o crestere anuala compusa a veniturilor de peste 18% si de 40% pentru EPS in urmatorii 3 ani. Pretul tinta a fost oferit in contextul in care analistii nu aveau voie sa ofere astfel de recomandari in perioada imediat urmatoare IPO-ului. (Sursa: Seeking Alpha)

SHIFT TECHNOLOGIES INC. (US.SFTc)

Shift Technologies, companie specializata in vanzarea online a masinilor second-hand, urmeaza sa isi inceteze activitatea, dupa ce a depus o cerere de intrare in faliment la autoritatea de reglementare. Astfel, compania isi va finanta procesul de lichidare prin vanzarelor bunurilor pe care le mai are in patrimoniu. (Sursa: MarketWatch)

APPRAISAL & VALUATION S.A. (APP)

Appraisal & Valuation a informat piata cu privire la achizitia de catre subsidiara APP INVESTITII S.A. a societatii Valyscom Roiesti SRL. Societatea achizitionata are ca domeniu de activitate hoteluri si alte facilitati de cazare, inregistrand in 2022 venituri totale de 4.39 mil. RON si un profit brut de 79,319 RON. Pretul final de achizitiei al partilor sociale este de 1.6 mil. EUR, din care, 1.1 mil. EUR va reprezenta contractarea unui imprumut de la BRCI, restul finantarii realizandu-se din surse proprii. (Surse: BVB)