Creditarea privata continua trendul descendent - 24 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 8 noiembrie 2023 17:41, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: In luna septembrie, creditarea privata a inregistrat o crestere de 4.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la un total de 381.1 mld. RON, insa, calculat in termeni reali, soldul s-a redus cu 4%, potrivit datelor BNR. Soldul creditului neguvernamental a crescut in luna septembrie cu 0.6% (-0.2% termeni reali), comparativ cu luna anterioara, iar soldul creditului guvernamental a marcat o crestere cu 3.6% fata de luna august 2023. (Sursa: [https://www.zf.ro/banci-si-...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In luna septembrie, creditarea privata a inregistrat o crestere de 4.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la un total de 381.1 mld. RON, insa, calculat in termeni reali, soldul s-a redus cu 4%, potrivit datelor BNR. Soldul creditului neguvernamental a crescut in luna septembrie cu 0.6% (-0.2% termeni reali), comparativ cu luna anterioara, iar soldul creditului guvernamental a marcat o crestere cu 3.6% fata de luna august 2023. (Sursa: ZF)

Forta de munca in Romania

Romania a pierdut, in ultimii 15 ani, aproximativ 20% din forta de munca, din cauza depopularii si a procesului accelerat de imbatranire. Varsta medie a romanilor a crescut de la 34.4 ani in 2000, la 43 de ani in 2021. Rata ocuparii fortei de munca a fost, in 2020, de 65.6%, sub media UE de 67.5%, in timp ce participarea tinerilor a fost si mai scazuta, de 38.3%, fata de media UE de 58%. Rezultate slabe se inregistreaza si la capitolul competente digitale, Romania clasandu-se pe ultimul loc in UE. Mai putin de o treime dintre persoanele intre 16 si 74 de ani au competente digitale de baze. (Sursa: ZF)

Probleme pe Wall Street

Randamentul obligatiunilor americane pe 10 ani a crescut cu pana la 11 puncte de baza in cursul zilei de luni, ajungand la 5.02%, cel mai ridicat nivel din 2007. Reactia vine in contextul in care, Presedintele FED, Jerome Powell, a sugerat, la mijlocul saptamanii trecute, ca, cel mai probabil dobanda de referinta va ramane neschimbata dupa intalnirea din noiembrie. Cu toate aceastea, FED ramane deschis la posibilitatea unei noi majorari daca conditiile economice amplifica riscurile inflatiei. (Sursa: Bloomberg)

Pretul petrolului oscileaza

Pretul petrolului Brent si WTI a scazut cu 0.7%, respectiv cu 0.5%, pe masura ce analistii au monitorizat eforturile diplomatice menite sa asigure faptul ca razboiul dintre Israel si Hamas nu se transforma intr-un conflict regional mai mare. In urma cu o saptamana, preturile crescusera cu 1% pe fondul ingrijorarii legate de razboi. Un posibil conflict de proportii ar implica Iranul, si ar putea duce la inchiderea stramtorii Hormuz, un punct cheie de transport pentru petrol, ducand la o crestere a cotatiei. (Sursa: MarketWatch)

Norofert S.A (NRF)

Norofert anunta revizuirea Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul fiscal 2023, in urma unei analize detaliate efectuata de conducerea companiei in ceea ce priveste factorii care au influentat sectorul agricol incepand cu luna mai 2023, generand o situatie dificila pentru companiile din agribusiness-ul romanesc. Astfel, compania estimeaza o cifra de afaceri de 52 mil. RON (anterior 82.5 mil. RON), un profit operational de 7.3 mil. RON (anterior 16.5 mil. RON) si un rezultat net de 2.5 mil. RON (anterior 10.8 mil. RON). (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)

BRK si-a reiterat pretul tinta pentru Aquila la 1.052 RON/actiune, cu un potential de crestere de 12.2% in urmatoarele 12 luni, fata de pretul de inchidere din data de 11 octombrie 2023. Analiza ia in considerare o rata anuala de crestere compusa (CAGR) a veniturilor Aquila de 9.1% pentru urmatorii 5 ani. (Sursa: BRK)

PHILIPS KON (NL.PHIA)

Philips a depasit asteptarile analistilor in ceea ce priveste rezultatele din al treilea trimestru. Profitul de baza s-a dublat, in timp ce vanzarile au crescut cu 11%, acest lucru datorandu-se cererii ridicate pentru scanerele medicale, echipamentele de monitorizare a pacientilor si dispozitivele de sanatate personale. In ceea ce priveste comenzile noi, acestea au scazut cu 9%, pe fondul cererii scazute din China si a unor probleme din lantul de aprovizionare. (Sursa: CNBC)

Apple Inc. (US.AAPL)

Autoritatile chineze efectueaza investigatii asupra utilizarii mai multor terenuri de catre Foxconn, unul dintre cei mai mari furnizori ai Apple. Foxconn, cunoscut oficial sub numele de Hon Hai, a declarat ca va respecta legea si va colabora cu autoritatile de investigatii. Controlul are loc la scurt timp dupa ce fondatorul Foxconn, Terry Gou, si-a lansat candidatura la presedintia Taiwanului si a subliniat ca nu se va lasa influentat de Beijing, desi are afaceri substantiale in China. (Sursa: CNBC)

Micron Technology (US.MU)

Micron, unul dintre cei trei mari producatori de cipuri DRAM din lume, este vizata de interdictiile tehnologice ale Chinei, deoarece aproximativ un sfert din veniturile Micron provin din China. Compania intentioneaza sa isi dezvolte, in urmatorii 20 de ani, operatiunile de productie de cipuri DRAM in New York, un proiect evaluat la 100 mld. USD, ce are ca scop cresterea semnificativa a productiei in SUA. Astfel, productia de cipuri din SUA de doar 10% din prezent, ar putea ajunge pana la 60% la sfarsitul perioadei. (Sursa: Reuters)

Volkswagen AG (DE.VOW)

Volkswagen si-a redus perspectivele privind marja de profit pentru anul in curs din cauza efectelor negative ale acoperirii riscurilor legate de materiile prime, ceea ce a dus la o pierdere de -2.5 mld. EUR . Se asteapta ca, pentru intreg anul, profitul operational sa ramana la nivelul anului precedent, de 22.5 mld. EUR, cu o rentabilitate a vanzarilor de 7% pana la 7.3%. In ciuda faptului ca Volkswagen si-a mentinut tintele de productie si vanzari intacte, reactia pietei a fost prompta, cotatia scazand cu 3% pe bursa din Germania. (Sursa: Reuters)

Farfetch Ltd. (US.FTCH)

Autoritatile europene si-au dat acordul pentru ca retailerul online de produse de lux, Farfetch, sa achizitioneze o participatie in Yoox Net-A-Porter de la Richemont, firma ce detine brandul Cartier. Aceasta achizitie face parte dintr-o tranzactie prin care Richemont ar urma sa vanda o participatie de 47.5% din YNAP catre Farfetch in schimbul a peste 50 de milioane de actiuni Farfetch, cu posibilitatea ca Farfetch sa achizitioneze si restul YNAP. Cu toate acestea, Farfetch s-a confruntat cu provocari financiare, ceea ce a avut un impact asupra progresului tranzactiei si a ridicat intrebari cu privire la impactul acesteia asupra Richemont si asupra industriei de retail de lux. Valoarea actiunilor Farfetch a scazut semnificativ in ultimii ani, cu peste 90%. (Sursa: Reuters)

Chevron Corporation (US.CVX)

Chevron a anuntat achizitia Hess pentru 53 mld. USD, o noua potentiala fuziune intre cei mai mari jucatori din sectorul de petrol, dupa episodul Exxon-Pioneer. Tranzactia reprezinta, de asemenea, intentia Chevron de a continua sa investeasca in combustibili fosili, cererea de petrol ramanand in continuare puternica. Chevron a oferit 1.025 dintre actiunile sale pentru fiecare actiune Hess detinuta, echivalent cu 171 USD per actiune. Dupa anunt, cotatia Chevron a scazut cu 3% in sedinta de pre-market. (Sursa: CNBC)