Fitch vs AAAmerica - Trade Talk 07 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2023 18:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

De parca n-ar fi fost un an suficient de agitat, Fitch Ratings s-a hotarat sa faca niste extra-valuri: una dintre cele trei agentii mari de rating a descalificat America din clubul tot mai restrans de economii premiate cu triplu-A.

Dupa unii, adevarata supriza e ca America ramasese AAA pana acum. Dupa altii, e cel putin ciudat ca Luxemburg si Singapore, de exemplu, sunt considerate mai sigure in privinta returnarii sumelor imprumutate (si a tuturor dobanzilor pe parcurs) in monede care n-au intaietatea globala a dolarului american.

 

1. Ce zic partile?

Fitch avertizase inca din primavara asupra posibilitatii de-a taia ratingul... fix cand discutiile despre ridicarea plafonului datoriei publice devenisera tot mai contorsionate.

De la AAA, ratingul suveran al SUA a coborat o treapta, la AA+. Fitch citeaza (previzibil) deteriorarea balantei fiscale. Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, spune ca decizia e "arbitrara" si bazata pe calcule "invechite". America isi pierde ratingul suprem pentru a doua oara in ultimul deceniu si-un pic. In august 2011, S&P Global Ratings a luat o decizie similara. In prezent, America e AAA doar pentru Moody's Investors Service. Statele clasificate AAA in viziunea tuturor celor trei agentii importante de rating mai sunt Germania, Danemarca, Olanda, Suedia, Norvegia, Elvetia, Luxemburg, Singapore si Australia. Canada a ramas AAA doar pentru S&P si Moodys.

Fara sa fi devenit exponent al guvernului federal, Warren Buffett zice ca nu-i ingrijorat de anuntul Fitch. Aflam ca si Elon Musk doarme linistit. Nici macar Bill Ackman nu tresare, desi celebrul investitor (al carui mare fan suntem) tocmai a dezvaluit ca-i short titluri de stat americane cu scadente lungi.

Aici e de fapt asteriscul: fricile in privinta finantelor publice ale Americii au bataie lunga (deocamdata), asa ca-s concentrate la capatul indepartat al curbei dobanzilor. Cei de la Bloomberg l-au intrebat pe Musk ce parere are despre scadentele de 10 si 30 de ani... dar n-au primit inca raspuns.

2. Cum arata fiscul american?

Nu deslusim despre ce date "invechite" vorbeste Yellen... caci la fiecare actualizare non-partizana a acestora, concluziile devin tot mai sumbre. Ce stim sigur acum e ca deficitul bugetar al SUA aproape ca s-a triplat in primele noua luni din anul fiscal curent (comparativ cu aceeasi perioada a anului fiscal precedent).

Diferenta nefasta se adauga unei datorii publice care-i deja astronomica, estimata la peste 32 tln. USD adica in jur de 122% relativ la produsul intern brut. Procentul a fost de 4x mai mic in anii 70, in mijlocul altei ere hiper-inflationiste. Inasprirea politicii monetare americane devine parte a problemei: tot in primele noua luni din anul fiscal inceput in octombrie, cheltuielile cu dobanzile au atins 652 mld. USD, cu 25% mai mari fata de anul trecut. Potrivit CBO (Congressional Budget Office), cifra asta va zbura la 745 mld. USD pe parcursul urmatorului an fiscal reprezentand aproape 3/4 din cuantumul total al cheltuielilor discretionare (exceptand sectorul de aparare).

Din octombrie incoace, taxele colectate au fost mai mici cu 11%, in timp ce sumele cheltuite au saltat cu un procent similar... in special pentru Medicare si Medicaid. La rubrica asigurarilor sociale, ajustarea platilor cu inflatia e la cea mai supra-dimensionata valoare din ultimele patru decenii.

In fata unui nou an electoral, republicanii refuza ideea unei taxari mai restrictive, iar democratii se opun oricarei initiative de-a strange robinetul federal. La nevoi mai mari, imprumuturi mai mari: Trezoreria isi amplifica vanzarile de titluri de stat pentru prima oara in ultimii doi ani... inclusiv 103 mld. USD la scadente lungi saptamana asta, peste asteptarile majoritatii dealerilor.

TOP TRENDING

Wall Street: Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite s-au depreciat vineri pentru a 4-a zi consecutiv... iar saptamana trecuta a adus cele mai severe pierderi din martie incoace. Amazon a castigat vineri peste 8%, in timp ce Apple a coborat cu aproape 5%, cel mai virulent declin dupa septembrie anul trecut. Pentru sezonul curent de raportari, analistii inca vad o scadere a profiturilor nete trimestriale, de circa 5% (vs trimestrul 2 din 2022)... insa consensul e ca ce-a fost mai rau a trecut.

Warren Buffett: Trimestrul trecut, Berkshire Hathaway a reusit sa obtina un profit operational record, de peste 10 mld. USD... insa vanzarile de actiuni ale conglomeratului au depasit cu 8 mld. USD cumpararile, iar rascumpararile de actiuni proprii s-au moderat si ele. Pe 30 iunie, Berkshire avea peste 147 mld. USD in cash, cu vreo 17 mld. USD mai mult decat la finalul trimestrului precedent.

Energie: Reclamate inca din iunie, problemele tehnice cu turbinele eoliene ar putea genera la Siemens Energy o pierdere neta de circa 4.5 mld. EUR in acest an... dar asta-i si pentru ca business-ul creste incredibil de rapid. Trimestrul trecut, volumul comenzilor s-a apropiat de 15 mld. EUR, cu 54% mai mare fata de anul trecut, iar veniturile totale au crescut cu 8%. Intre timp, in sudul Europei, cantitatea de energie produsa cu ajutorul fotovoltaicelor atinge zilele acestea noi maxime record.

Nuclear: Cu peste 20% a saltat Centrus Energy vineri pe bursa americana... asta-i singura companie din SUA autorizata sa produca o forma particulara de combustibil nuclear destinata noii generatii de reactoare. Valoarea de piata e de circa 654 mil. USD, adica sub un miliard (si la jumatate din cea inregistrata in toamna lui 2021). Cameco, cel mai mare producator de uraniu din lumea occidentala, si-a publicat rezultatele trimestriale la inceputul acestei luni... compania si-a imbunatatit estimarile pentru intregul an, reiterand perspectivele tot mai bune ale niselor de business in care opereaza.

STIAI CA?

Luna trecuta, piata totala a titlurilor de stat din SUA a urcat la o valoare de peste 25 tln. USD, un nou record istoric. In iunie 2020, piata valora sub 20 tln. USD... iar in iunie 2018, sub 15 tln. USD.