Powell fara foarfeca - Trade Talk 01 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 2 februarie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Stiti care-i acum problema Fed-ului? Inflatia pica prea mult, prea repede. Chiar daca-s tinute pe loc, dobanzile setate de Powell si colegii devin tot mai mari in termeni reali. Astea nu-s cuvintele noastre. Au fost preambulul unui articol aparut duminica in WSJ, cu doar trei zile inaintea primului anunt de politica monetara din 2024. Autorul? Nick Timiraos, considerat de multi drept ofiterul de presa neoficial al ba...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Stiti care-i acum problema Fed-ului? Inflatia pica prea mult, prea repede. Chiar daca-s tinute pe loc, dobanzile setate de Powell si colegii devin tot mai mari in termeni reali.

Astea nu-s cuvintele noastre. Au fost preambulul unui articol aparut duminica in WSJ, cu doar trei zile inaintea primului anunt de politica monetara din 2024. Autorul? Nick Timiraos, considerat de multi drept ofiterul de presa neoficial al bancii centrale. A fost pre-semnalizare? Hmm, nup 

1. Pas ce soir

Ce s-a intamplat aseara? Nu-i ca si cum Fed-ul vrea sa creasca din nou dobanzile. Nici ca si cum n-ar dori sa le taie. Pur si simplu nu tine sa le taie prea curand.

Insa tonul si gestica au fost diferite comparativ cu decembrie. Ideea unei perioade buffer s-a infilitrat subtil mai intai, franc apoi in discutie.

Vrem sa vedem mai multe date bune pe frontul inflatiei, nu neaparat date mai bune, a semnalizat de la bun inceput cel mai important om din America. Nuanta e importanta.

Improbabil sa taiem in martie, ne-a pus in garda Powell cateva minute mai tarziu. Datele culese la firul ierbii par sa indice o noua accelerare a economiei. Ce-ar fi daca inflatia s-ar stabiliza mai sus de 2%?

De data asta, in linii mari, suntem de acord cu firul narativ al momentului descusut aseara. Fir-ar, e-al naibii de greu sa tai dobanzile in economia asta.

Chiar si reducand imaginea de-ansamblu la cateva cifre mari, America vibreaza la o alta frecventa decat oricine in spatiul G7. E casa buna pentru cele mai valoroase companii din lume. E acasa pentru AI.

Tot in America de fapt, doar in America, increderea consumatorilor poate salta mai spectaculos ca oricand in ultimii treizeci si ceva de ani. Desi, aparent, 62% din americani traiesc de la un salariu la altul.

Bursa e la maxime record. Reformulam: indicele S&P 500 e cu vreo 500 de puncte mai sus fata de unde-a inchis pe 16 martie 2022, cand Fed-ul a dat startul celei mai abrupte curse de restrictionare monetara de dupa anii '80. In 2024, profiturile companiilor listate pe Wall Street sunt vazute sarind cu-aproape 12% (si cu peste 21% in ultimul trimestru).

2. Si totusi

Pentru-a nu stim cata oara Powell face un salt cuantic de la o sedinta la alta. Chiar si cand nimic semnificativ nu se intampla in economie de la o sedinta la alta. Daca mesajul de ieri e cel corect, ce sens a avut injectarea cu sterozi a asteptarilor in urma cu doar sase saptamani?

Economia poate surprinde, e drept. Si inflatia poate juca feste. Apropo, pana si Paul Volcker s-a pacalit cand a taiat dobanzile in 1980. Insa atmosfera intalnirilor online cu Jay Powell tine mai degraba de ultimele trei-patru cifre economice primite, nu de asumarea unei viziuni coerente pentru urmatoarele 6-12 luni.

Din exces de prudenta, Fed-ul risca sa ramana din nou in urma evenimentelor. Ni se pare ca banca centrala asteapta motivul perfect, nu neaparat momentul perfect de-a taia.

Se zice ca pietele au un mecanism adesea infailibil de-a anticipa corect o recesiune o provoaca. In 2024, Fed-ul e in stare sa provoace o recesiune refuzand s-o anticipeze. Nu-i intamplator (si nici irational) ca lumea s-a ingramadit aseara sa cumpere titluri de stat americane la scadente scurte. 

TOP TRENDING... LA BVB

QUARTERLY REPORT: A treia editie a evenimentului trimestrial de networking se intampla pe 6 martie in Bucuresti la One Tower, la fel ca prima editie din octombrie. Vor fi prezente cel putin 11 companii de top listate la BVB (sau care se pregatesc sa debuteze cu actiuni si obligatiuni). Biletele de participare au un pret promotional de azi pana pe 16 februarie (in limita locurilor disponibile).

Vanzare: Potrivit Economica.net, care citeaza Bizlawyer, Societe Generale ar fi angajat JPMorgan Chase pentru a explora posibilitatea vanzarii BRD Groupe Societe Generale. Aparent, procesul ar fi intr-un stadiu incipient, insa cel putin trei jucatori strategici si-au exprimat interesul initial pentru achizitionarea bancii romanesti (inclusiv belgienii de la KBC).

Energie: La OMV Petrom, anul trecut a adus un profit net de circa 4 mld. RON, mai mic cu 61% (vs 2022)... pe seama unor incasari mai mici si ele cu 37%. Totusi, compania propune un dividend brut mai mare cu 10% fata de anul precedent, de 0.0413 RON pe actiune, randamentul acestuia fiind in jur de 7% la cotatiile curente. In plus, OMV Petrom intentioneaza sa propuna si un dividend special pe parcursul acestui an.

Estimari: Transelectrica anticipeaza profit net mai mic cu 40% in acest an, chiar daca veniturile totale sunt vazute in crestere cu 14%. La Romgaz e fix invers, compania asteapta profit net mai mare cu putin peste 2%, insa la venituri in scadere cu aproape 11%. Ambele companii vor raporta pe 28 februarie.

Fidelis: E de-asteptat ca dobanzile titlurilor de stat sa se alinieze la 5-6% anul acesta, in functie de politica BNR, spune Stefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului. Apropo, numarul ofertelor de titluri de stat la BVB ar putea creste in 2024, a mai declarat oficialul.

Insolventa: Retailerul online Elefant, cu obligatiuni ELF26 listate la BVB, a depus pe rolul Tribunalului Bucuresti o cerere de intrare in insolventa. Compania vrea sa propuna un plan de reorganizare cu mentinerea dreptului de administrare a propriei activitati.

TOP TRENDING... GLOBAL

Wall Street: Indicele S&P 500 a scazut ieri cu 1.6%, cel mai sever declin din septembrie incoace. New York Community Bancorp a plonjat cu 38%... colac peste pupaza, fix intr-o zi in care Fed-ul a scos din comunicat fraza despre rezilienta sistemului bancar.

AI: Pe seama noului procesor special dedicat, AMD se-asteapta la vanzari de peste 3.5 mld. USD in 2024, aproape duble fata de cele imaginate spre finalul anului trecut. Mastercard introduce un model AI care-ar putea imbunatati cu 300% ratele de detectare a fraudelor bancare. Pe Wall Street, Super Micro Computer e top performer in aria asta... americanii din California care vand servere pentru centre de date au saltat cu 585% in ultimele 12 luni.

Metaverse: Peste 200,000 de headset-uri Apple Vision Pro s-ar fi vandut in primele zece zile de precomenzi... doar sa nu-i zici AR/VR, caci Apple il plaseaza explicit in categoria spatial computing. Companiile din S&P 500 au facut doar doua mentiuni despre metaverse in precedentul sezon de raportari trimestriale, de 32x mai putine decat la inceputul anului 2022.

Aviatie: Cifrele trimestriale au batut asteptarile la Boeing, insa compania nu-i pregatita sa ofere vreun ghidaj pentru perioada urmatoare. In Q4/2023, vanzarile au crescut cu 10% (vs aceeasi perioada din 2022), iar pierderea neta s-a injumatatit, la numai 2.2 mld. USD. La finalul anului, Boeing avea un flux pozitiv de numerar in jur de 3 mld. USD, din nou peste cel estimat.

Farma: Novo Nordisk devine a doua companie europeana care valoreaza mai bine de 500 mld. USD... prima a fost LVMH anul trecut in aprilie. Danezii anticipeaza si pentru 2024 cresteri procentuale formate din doua cifre in cazul veniturilor totale si al profitului operational. Apropo de capitalizare, Microsoft e deja cat primele 10 companii europene luate impreuna.

Banci: La Deutsche Bank, profitul net din Q4/2023 a spulberat asteptarile asa ca-i loc pentru a recompensa actionarii cu (inca) 1.6 mld. EUR in 2024. Santander a fost mai profitabila ca oricand in istorie anul trecut, la fel in cel de-al patrulea trimestru, iar 2024 ar putea arata chiar mai bine. In schimb, BNP Paribas si-a injumatatit profitul net la final de 2023, actiunile picau azi dimineata cu 10%.

Auto: Renault arunca la cos deocamdata varianta listarii diviziei electrice Ampere... justificarea tine (previzibil) de conditiile nefaste de piata. Pe bursa americana, Rivian Automotive, Lucid Group si Xpeng sunt cu pana la 90% mai jos fata de maximele record. Listata in noiembrie 2021, Rivian a valorat candva mai bine de 150 mld. USD, mai mult decat GM sau Volkswagen.

Discount: Bursele europene sunt mai ieftine cu 33% fata de cea americana... daca e sa comparam dupa cotatiile din piata raportate la profiturile nete asteptate in urmatoarele 12 luni. Ca perspectiva, discountul era de numai 20% inaintea pandemiei. America inoveaza, China copiaza, Europa reglementeaza, scrie Greg Ip in WSJ.

Aur: Cererea mondiala va inregistra un nou maxim istoric anul acesta, zice World Gold Council, autoritatea suprema a pietei. Asta dupa ce 2023 a adus la randul sau un consum fara precedent, apreciat la 4,899 de tone. Cea mai mare contributie ar putea veni (din nou) din partea bancilor centrale, care anul trecut au aspirat 1,037 de tone. 

STIAI CA?

Indicele DJIA castiga in medie 15% in primul an al unui ciclu de taiere a dobanzii de referinta din SUA. In absenta unei recesiuni, statistica e chiar mai generoasa: plus 24%.