PIB-ul Romaniei in 2023 - 11 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 12 martie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1,598 mld. RON, in crestere, in termeni reali, cu 2.1% comparativ cu anul 2022, arata ultimele estimari ale INS. Cea mai mare contributie la cresterea PIB a avut-o ramura comerului cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (pondere de 20.5%). In ceea ce priveste PIB-ul din T4 2023, acesta a fost, in termeni reali, mai mic cu 0.5% comparativ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1,598 mld. RON, in crestere, in termeni reali, cu 2.1% comparativ cu anul 2022, arata ultimele estimari ale INS. Cea mai mare contributie la cresterea PIB a avut-o ramura comerului cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (pondere de 20.5%). In ceea ce priveste PIB-ul din T4 2023, acesta a fost, in termeni reali, mai mic cu 0.5% comparativ cu T3 2023. Fata de T4 2022, acesta a inregistrat o crestere de 3%, pe serie bruta. (Surse: INS;ZF)

Sprijin pentru energia verde

Comisia Europeana a aprobat acordarea de catre Romania a unei scheme de ajutor in valoare de 3 mld. EUR in sprijinul instalatiilor care produc energie eoliana onshore si solara fotovoltaica, in vederea incurajarii tranzitiei catre o economie “zero net”. Ajutorul va fi acordat prin proceduri de licitatie competitiva si va lua forma unui contract bidirectional pentru diferenta (CFD). (Sursa: ZF)

Piata de smartphone-uri din Asia de Sud-Est, in plina expansiune

Livrarile de smartphone-uri in Asia de Sud-Est au crescut semnificativ la inceputul anului 2024, cele cinci piete de top din regiune inregistrand o crestere de 20% in comparatie cu anul anterior. Se estimeaza ca piata din Asia de Sud-Est va creste cu 7% in 2024, in timp ce China va creste cu 1%, iar piata din America de Nord va ramane stabila. Indonezia ramane cea mai mare piata, reprezentand 38% din livrari in ianuarie, urmata de Filipine. (Sursa: CNBC)

Numarul locurilor de munca din SUA, in crestere

Numarul locurilor de munca in SUA a crescut cu 275,000 in februarie 2024, depasind asteptarile, in timp ce rata somajului a crescut la 3.9%. Prin comparatie, piata se astepta la o crestere de 198,000. (Sursa: CNBC)

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC)

Rompetrol Rafinare a inceput revizia generala a rafinariei Petromidia, programata pentru perioada 8 martie – 26 aprilie, un amplu proiect care vizeaza mententanta, recertificarea si modernizarea unitatilor de productie din cea mai mare rafinarie din Romania. Pentru prima etapa a reviziei, compania vizeaza sistarea proceselor operationale. Produsul petrolier va fi eliminat din toate unitatile de productie, urmand ca lucrarile propriu-zise sa dureze aproximativ 40 de zile. La finalul acestora, instalatiile vor fi reintroduse, etapizat, in fluxul de productie al rafinariei, iar specialistii estimeaza ca Petromidia va putea reveni la capacitate optima in luna mai. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)

Analistii de la Wood & Co si-au mentinut recomandarea de cumparare pentru actiunile Arobs Transilvania Software, pretul tinta ridicandu-se la 1.43 RON/actiune, pentru urmatoarele 12 luni, implicand o crestere potentiala de 49%. Valoarea companiei s-ar ridica astfel de la 870 mil. RON la 1.25 mld. RON. (Sursa: ZF)

CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI (CRC)

Chimcomplex Borzesti, principalul producator si furnizor de substante chimice din regiune, a marcat o depreciere de 10.36% a pretului actiunilor din 29 februarie 2024, cand compania a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut. Actiunile au coborat de la 19.2 RON la 16 RON, ceea ce a condus la o valoarea de piata de 4.9 mld. RON. (Surse: ZF;BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)

Actiunile Aquila sunt cele mai performante din structura in¬dicelui BET, inregistrand de la inceputul anului si pana in sedinta din 7 martie 2024, o apreciere de 30%, de la 0.92 RON la 1.2 RON/unitate (vs +5.7% BET), pe fondul unor preturi tinta estimate superioare celui de tranzactionare si in contextul unor rezultate financiare in 2023 peste estimari. Capitalizarea bursiera a companiei a urcat la 1.4 mld. RON. (Sursa: ZF)

Novo Nordisk A/S (US.NVO)

Novo Nordisk a depasit Tesla in ceea ce priveste valoarea de piata, in urma rezultatelor pozitive din primele faze de testare pentru medicamentul experimental de pierdere in greutate, denumit amycretin. Cu o capitalizare de piata de 604 mld. USD (vs 569 mld. USD Tesla), Novo Nordisk este acum cea mai valoroasa companie din Europa si a 12-a la nivel mondial. Compania anticipeaza ca amycretin va fi disponibil pentru consumatori in decursul acestui deceniu. (Sursa: CNBC)

British Petroleum (UK.BP)

In 2023, emisiile de carbon ale BP din propriile sale operatiuni au inregistrat o usoara crestere, pentru prima data din 2019, atribuita demararii de noi proiecte de extractie de petrol si gaze si cresterii nivelurilor sale de productie. Emisiile directe (Scope 1) au crescut la 31.1 mil. tone metrice (vs 30.4 mil. tone in 2022), in timp ce emisiile indirecte (Scope 2) au scazut la 1 mil. tone (vs 1.4 mil. tone in 2022). Emisiile combinate au crescut cu 0.6% in comparatie cu anul anterior. BP isi propune sa reduca emisiile operationale cu 20% pana in 2025 si cu 50% pana in 2030 fata de nivelurile din 2019. (Sursa: Reuters)