Energie mai ieftina in Romania - 10 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 11 mai 2024 08:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Ministerul Energiei a mentionat, intr-un comunicat, ca Romania a avut preturi ale energiei electrice si ale gazelor naturale mai ieftine, in aprilie, cu 15%, respectiv 25% fata de preturile maximale plafonate. Conform datelor publicate de catre Oficiul de Statistica al UE, in a doua jumatate a anului 2023, gazele naturale pentru gospodariile din Romania au avut al treilea cel mai mic pret din UE, fiind cu 50% mai mic fata de pretul mediu din UE. De asemenea, pretul energiei...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Ministerul Energiei a mentionat, intr-un comunicat, ca Romania a avut preturi ale energiei electrice si ale gazelor naturale mai ieftine, in aprilie, cu 15%, respectiv 25% fata de preturile maximale plafonate. Conform datelor publicate de catre Oficiul de Statistica al UE, in a doua jumatate a anului 2023, gazele naturale pentru gospodariile din Romania au avut al treilea cel mai mic pret din UE, fiind cu 50% mai mic fata de pretul mediu din UE. De asemenea, pretul energiei electrice a fost al cinclea cel mai mic din UE. (Sursa: Economica.net)

BVB, peste bursele din Cehia si Ungaria

Bursa de Valori Bucuresti avea, la finalul lunii martie 2024, o capitalizare de aproape 47 mld. USD, fiind mult depasita de cea a Poloniei (206 mld. USD), dar peste cea a Cehiei (32 mld. USD) si a Ungariei (38 mld. USD). In ceea ce priveste numarul de companii listate cu o capitalizare de peste 1 mld. USD, pe piata din Romania sunt listate doar 8 astfel de companii, in Polonia numarul lor se ridica la 37, in timp ce in Cehia si Ungaria, acestea sunt doar 4 si, respectiv 5 la numar. (Sursa: ZF)

China – semne de redresare

In aprilie, China a inregistrat o revigorare atat a exporturilor, cat si a importurilor, ceea ce sugereaza o revenire a cererii pe plan intern si global, ceea ce ar putea fi un semn pozitiv pentru economia sa subreda. Aceasta redresare vine dupa o serie de interventii politice menite sa stimuleze increderea investitorilor si a consumatorilor. Desi exporturile au crescut cu 1.5% de la un an la altul, iar importurile au crescut cu 8.4%, analistii raman prudenti in ceea ce priveste sustenabilitatea acestei cresteri, atribuind o parte din crestere efectelor de baza scazute si factorilor statistici. In plus, provocarile actuale, cum ar fi supracapacitatea industriala, cererea interna slaba si un mediu economic global complex, continua sa reprezinte riscuri pentru durabilitatea acestei redresari comerciale. (Sursa: Reuters)

Banca Angliei mentine rata de politica monetara

Banca Angliei a decis sa mentina rata dobanzii la 5.25%, in ciuda unei diviziuni intre membrii Comitetului de politica monetara, doi dintre acestia sustinand o reducere. Aceasta decizie se aliniaza la angajamentul BoE de a aplica o politica monetara restrictiva, menita sa limiteze inflatia la tinta de 2%. Ratele actuale ale inflatiei au scazut la 3.2%, iar Banca preconizeaza o scadere continua, anticipand ca inflatia va cobori sub tinta stabilita, pana la jumatatea anului 2026. Intre timp, previziunile economice au fost imbunatatite in mod modest, estimandu-se o crestere lenta a PIB-ului in urmatorii cativa ani, cu toate ca gradul de relaxare economica ar putea atenua aceasta crestere. Reactiile pietei au inclus o slabire a lirei sterline si o crestere a FTSE 100. (Sursa: <a href="" target="_blank">euronews.com</a>)

DN Agrar Group (DN)

DN Agrar a inregistrat, in luna aprilie a acestui an, o majorare cu 20% a cantitatii de lapte livrate comparativ cu luna similara a anului trecut. Astfel, in primele 4 luni ale anului curent, compania a inregistrat un avans de 19% a cantitatii de lapte livrata fata de aceeasi perioada din 2023. Mai mult, DN Agrar a reusit sa depaseasca pragul de 5 mil. litri de lapte livrati lunar, in fiecare luna din acest an. (Sursa: site companie)

Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)

Holde Agri Invest a anuntat semnarea mai multor contracte cu o valoare totala de 3.8 mil. EUR (fara TVA), avand ca obiect vanzarea a 13,500 tone de grau. (Sursa: BVB)

Norofert S.A (NRF)

Norofert a anuntat finalizarea liniei de productie de fertilizanti din SUA, in urma unei investitii cu o valoare de 250,000 EUR. Fabrica, cu o capacitate de 8,000 litri/zi, se va concentra pe gama de sanatate a solului si nutritie foliara si va beneficia de o pozitionare favorabila in Watertown, Dakota de Sud – una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. (Sursa: BVB)

PREBET SA AIUD (PREB)

Prebet a anuntat piata despre faptul ca Anodin Opportunity S.R.L. a depasit pragul de 15% din drepturile de vot in cadrul societatii. Astfel, Anodin Opportunity are acum 15,15% din capitalul social al PREB. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)

Aquila a anuntat rezultatele pentru primele 3 luni din anul curent, raportand o cifra de afaceri consolidata de 623.8 mil. RON (+11% vs T1 2024), in timp ce rezultatul operational a insumat 26.6 mil. RON (-5.1% vs T1 2023), pe fondul unor cheltuieli de exploatare mai mari. Profitul net a totalizat 19.6 mil. RON (-26.1% vs T1 2023), fiind afectat de cheltuielile financiare mai ridicate si de majorarea impozitului pe profit. (Sursa: BVB)

SC BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB)

In primul trimestru al anului 2024, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o crestere semnificativa a veniturilor operationale, ajungand la 17,25 milioane de lei, cu 34% mai mult fata de anul anterior. Aceasta crestere a fost stimulata de activitatea intensa de tranzactionare, inclusiv listarea actiunilor Hidroelectrica, si de o crestere a volumelor tranzactionate si decontate. Cheltuielile operationale au crescut, reflectand investitiile si indexarile salariale, iar profitul net al grupului a crescut cu 68%. (Sursa: BVB)

BAE SYSTEMS PLC (UK.BA)

BAE Systems, cel mai mare contractor militar din Marea Britanie, preconizeaza, pentru 2024, o crestere a profiturilor de 6%-8% si o crestere a veniturilor de 10%-12%, sustinuta de cresterea cheltuielilor globale pentru aparare din cauza tensiunilor geopolitice. Firma a obtinut recent un contract important in cadrul pactului AUKUS pentru a ajuta Australia sa construiasca submarine cu propulsie nucleara, consolidandu-si pozitia pe piata. Actiunile BAE au crescut cu 24% in acest an, compania ajungand la o capitalizare de piata de 52 mld. USD. (Sursa: Reuters)

Occidental Petroleum Corp. (US.OXY)

Occidental Petroleum isi propune sa finalizeze, pana in august, achizitia CrownRock, un producator de petrol de sist. Tranzactia, propusa in decembrie, in valoare de 12 mld. USD, face parte din strategia Occidental de a se extinde in Bazinul Permian, pe fondul unui val mai larg de consolidare in industria de sisturi. Directorul general, Vicki Hollub, si-a exprimat increderea in incheierea rapida a tranzactiei, mentionand ca nu se asteapta la obstacole de reglementare. In ciuda unui T1 profitabil, actiunile Occidental au scazut cu peste 2%. De asemenea, compania si-a reafirmat planul de a vinde active de 4.5 - 6 mld. USD pentru a contribui la reducerea datoriei si pentru a relua rascumpararile de actiuni. (Sursa: Reuters)

The Walt Disney Company (US.DIS)

In aceasta vara, Walt Disney si Warner Bros Discovery vor lansa in SUA un serviciu de streaming combinat, care va include Disney+, Hulu si Max. Clientii pot alege intre planuri cu sau fara publicitate pe oricare dintre site-urile web ale platformelor, simplificand platile si oferind, eventual, reduceri la abonamentele individuale. Mai multe detalii sunt asteptate in curand. (Sursa: Reuters)