Romanii si investitiile la BVB - 27 august 2024
Aproximativ 140,000 de investitori au un cont cu o valoare medie de 4,000 EUR, insumand 570 de mil. EUR in actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare. Acestia sunt integral compensati de Fondul de Compensare a Investitorilor, in limita a 20,000 de EUR. Alti 61,620 de investitori, cu portofolii intre 20,000 si 195,200 EUR, detin investitii totale de 12.3 mld. EUR. Se remarca si un grup de 1,315 investitori care detin un cont cu o valoare medie de 40 de mil. de EUR. (Sursa: ZF)
Statistici Pilon II
Activele fondurilor de pensii private Pilon II au atins 146.8 mld. RON, in iulie 2024, in crestere cu 16% fata de inceputul anului. Titlurile de stat reprezinta 65% din totalul activelor, iar actiunile aproximativ 25%. La acest pilon contribuie lunar 8.2 mil. de salariati romani, iar valoarea medie a contului individual este de 17,851 RON. In comparatie cu finalul lui 2023, activele nete au crescut cu 15.9%. In iulie, contributiile brute au fost de 1.57 mld. RON, in usoara scadere fata de iunie, cu o contributie medie pe participant de 381 RON. (Sursa: Zf)
Conflictele politice, cauza pretului ridicat al petrolului
Pretul petrolului a inregistrat recent o crestere, cauzata de conflictele politice dintre Iran si Israel. Un procent de 4% din sursa de petrol a intregului glob ar putea fi compromisa daca Israelul va raspunde atacului initiat de Iran, desi asteptarile pietei sunt ca aceasta disputa sa nu declanseze un intreg conflict regional. (Sursa: CNBC)
Cheltuielile cu terenurile, motiv de ingrijorare pentru China
China da semne de slabiciune fiscala, dupa ce veniturile din vanzarea de terenuri au fluctuat dramatic. Scaderea generala cheltuielilor, cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2023, este cauzata de o diferenta negativa de 8.9% a cheltuielilor legate de vanzarea terenurilor, eveniment singular inca din 2016, de cand sunt disponibile astfel de date. Aceste cheltuieli includ platile pentru dezvoltarea primara a terenurilor si despagubiri pentru infrastructura rurala deja existenta. (Sursa: Bloomberg)
Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)
Conducerea Holde Agri Invest anunta o schimbare in ceea ce priveste functia de CFO. Din data de 1 septembrie 2024, Daniel Adam va fi inlocuit de catre Bogdan Serghiescu, cu un mandat pe o perioada nedeterminata. Bogdan Serghiescu este recomandat de experienta sa de peste 20 de ani in domeniul financiar si operational, acesta ocupand pozitii de conducere in trecut. (Sursa: BVB)
2PERFORMANT NETWORK (2P)
2Performant Network a raportat rezultatele financiare aferente primului semestru din acest an. Veniturile din exploatare au ajuns la un total de 27.9 mil RON, in crestere cu 18% fata de 2023. Din aceasta suma, 23.5 mil RON reprezinta cifra de afaceri, cu 20% mai mult fata de S1 2023. Cresterea veniturilor din productia de active a inregistrat o dinamica de +64% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul din exploatare este unul promitator, o parte din pierderea din 2023 de 550,000 RON fiind redusa, ajungandu-se la o pierdere de 405,000 RON. (Sursa: BVB)
IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP)
Analistii de la Ipopema Securities au stabilit un pret tinta de 0.32 RON pentru actiunile Impact Developer & Contractor, indicand un randament potential de 40% fata de pretul actual. Impact a raportat o pierdere neta de 4.4 mil. RON in T2/2024, in scadere fata de trimestrul anterior, dar peste pierderea anticipata de 4.2 mil. RON. Actiunile IMP se tranzactioneaza in scadere cu 16.7% de la inceputul anului, in conditiile unei capitalizari de 518.1 mil. RON, majoritatea actiunilor fiind detinute de Gheorghe Iaciu (58%) si Adrian Andrici (11.3%). (Sursa: ZF)
TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)
Transport Trade Services este rasplatita pentru cresterea lichiditatii actiunilor prin integrarea in indicele FTSE Russell, incepand cu luna septembrie. Astfel, TTS va fi una dintre cele 9 companii romanesti aflate in structura FTSE Global All Cap. Diversificarea sectoarelor de activitate, odata cu integrarea TTS, ar putea incuraja investitorii din afara tarii sa descopere companiile listate la bursa locala. (Sursa: BVB)
TERAPLAST SA (TRP)
TeraPlast subliniaza importanta unui rol activ al autoritatilor in continuarea investitiilor pentru proiectele de infrastructura, punand accent pe absorbtia corespunzatoare a fondurilor disponibile, precum cele din PNRR si programul Anghel Saligny. Pentru 2024, TeraPlast a bugetat investitii de 54 mil. RON, incluzand extinderea capacitatilor de productie si dezvoltarea companiilor nou-achizitionate, cum ar fi cele din grupul Wolfgang Freiler din Ungaria si Palplast din Republica Moldova. In 2023, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 672 mil. RON, in scadere cu 5% fata de 2022, iar profitul net a fost de 1.1 mil. RON. (Sursa: ZF)
Unilever Plc (UK.ULVR)
Unilever a anuntat ca ar putea vinde brandul de produse pentru ingrijirea pielii, Kate Somerville, pe care l-a achizitionat in 2015. Valoarea pe care Unilever ar putea sa o solicite pentru Kate Somerville nu este clara in acest moment, dar brandul este foarte cunoscut, in special in Hollywood, si face parte din portofoliul prestigios de produse de ingrijire personala al Unilever. Compania a angajat PricewaterhouseCoopers pentru a atrage interesul potentialilor cumparatori. De asemenea, sursele sugereaza ca Unilever planuieste sa vanda si brandul REN, o alta marca de ingrijire a pielii, achizitionata tot in anul 2015. (Sursa: Seeking Alpha)
AMAZON COM INC (US.AMZN)
Analistii din cadrul Wells Fargo ajusteaza in jos, cu 7 USD, pretul tinta pentru actiunile Amazon, pana la o valoare de 225 USD. Driver-ul principal care a influentat tinta de pret este estimarea de profit pentru anul 2026, actualizata in urma schimbarii perspectivelor analistilor cu privire la serviciile de internet prin satelit. Ingrijorarea principala a fost data de momentul in care acest serviciu va deveni operational si de costurile pe care compania le va inregistra pentru implementarea lui. (Sursa: CNBC)