Salariul mediu brut lunar, cu 15% mai mare in 2023 - 26 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 27 septembrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Costul salarial mediu brut lunar a inregistrat o crestere de 15% in anul 2023 fata de anul precedent, atingand 7,042 RON, in timp ce cresterea salariului mediu net lunar a fost de 16%, atingand 4,412 RON. Numarul mediu al angajatilor in anul 2023 a fost de 5,365,900 persoane, fiind in crestere cu 155,400 fata de anul precedent. Cele mai mari castiguri salariale au fost inregistrate in sectorul de informatii si comunicatii (+95%), intermedieri financiare si asigurari (+63%) si...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Costul salarial mediu brut lunar a inregistrat o crestere de 15% in anul 2023 fata de anul precedent, atingand 7,042 RON, in timp ce cresterea salariului mediu net lunar a fost de 16%, atingand 4,412 RON. Numarul mediu al angajatilor in anul 2023 a fost de 5,365,900 persoane, fiind in crestere cu 155,400 fata de anul precedent. Cele mai mari castiguri salariale au fost inregistrate in sectorul de informatii si comunicatii (+95%), intermedieri financiare si asigurari (+63%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+62%). (Sursa: INS)

Romania, printre cele mai accesibile credite ipotecare din UE

Romania se mentine in topul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeana, luand in considerare salariile medii la nivel national si costurile cumpararii unui apartament cu doua camere prin intermediul unui credit ipotecar pe 25 de ani. Rata medie pentru cumpararea unui apartament cu doua camere in Bucuresti reprezinta doar 40% din venituri, Romania avand cea mai buna valoare a acestui indicator la nivel regional. (Sursa: Economica.net)

Noi stimulente pentru economia chineza

China a implementat cel mai mare pachet de stimulente de la inceputul pandemiei Covid-19 in incercarea de a stabiliza economia si de a impiedica propagarea efectelor in restul lumii. Aceste eforturi nu sunt, insa, suficiente pentru a restabili increderea deteriorata a consumatorilor si a mediului de business. Printre masuri se numara reduceri ale ratelor dobanzilor de catre Banca Populara Chineza pentru a stimula imprumuturile, precum si o reducere a sumelor pe care bancile trebuie sa le pastreze in rezerve in raport cu activele lor (o masura care le va permite sa imprumute mai mult). (Sursa: Barron’s)

Increderea consumatorilor in Franta

Increderea consumatorilor din Franta a crescut neasteptat in luna septembrie, ajungand la cel mai ridicat nivel din februarie 2022 incoace. Indicele a crescut la 95, depasind estimarile analistilor. Cheltuielile de consum au fost un punct slab in cresterea economica a Frantei raportata recent, ceea ce face ca evolutia acestui indicator sa fie o veste buna pentru noul guvern. (Sursa: Bloomberg)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)

Banca Transilvania a atras 600 mil. EUR de pe pietele internationale prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni de tip MREL (minimum requirement for own fund and eligible liabilities) pe 6 ani. Fondurile atrase vor fi folosite pentru intarirea capitalului si pentru oportunitatile care apar pe piata. (Sursa: ZF)

AGROLAND AGRIBUSINESS S.A (AAB)

Agroland Agribusiness, parte a grupului Agroland, a inregistrat, in primul semestru din 2024, venituri din exploatare de 30.6 mil. RON, o crestere de 7% fata de aceeasi perioada din 2023. EBITDA a crescut cu 5%, ajungand la 2.3 mil. RON, iar profitul net a fost de 1.4 mil. RON, in urcare cu 15%. Pentru perioada urmatoare, compania va extinde prezenta geografica, va aduce produse noi si va incepe productia de genetica proprie pentru grau, orz si triticale. (Sursa: BVB)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)

Divizia Allview Solar Energy a Visual Fan a anuntat finalizarea constructiei unei centrale fotovoltaice de 1 MWp pentru fabrica de placi de gips-carton Saint-Gobain Rigips Turda. Proiectul sustine reducerea amprentei de carbon si scaderea costurilor energetice, reafirmand angajamentul companiei fata de energia regenerabila. (Sursa: BVB)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER)

Evergent Investments a anuntat o oferta publica de cumparare a actiunilor proprii, care va fi supusa aprobarii AGEOA. Scopul ofertei publice de schimb este de a diminua capitalul social, prin anularea actiunilor ce cumuleaza 7% din valoarea actuala. In schimbul actiunilor EVER, compania ofera valori mobiliare sub forma unor actiuni AEROSTAR. (Sursa: BVB)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)

Romgaz a anuntat procesul de incetare a tranzactionarii si delistarea certificatelor globale de depozit, numite si GDR-uri, pe Piata Principala a Bursei de Valori din Londra, conform votului care a avut loc in data de 24 septembrie. In prezent, tranzactionarea actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti este mai atractiva din punct de vedere al lichiditatii decat GDR-urile tranzactionate la Bursa de Valori din Londra. (Sursa: Financial Intelligence)

MAMBRICOLAJ S.A. (MAM)

MAM Bricolaj, companie ce are ca domeniu de activitate comercializarea de mobila si accesorii de mobilier, a raportat o cifra de afaceri neta cu 0.9% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, reusind sa faca fata declinului industriei mobilei la comanda. Compania a reusit sa incheie prima jumatate a acestui an cu un profit in crestere cu aproximativ 75% comparativ cu S1 2023. Astfel, pentru primele 6 luni ale anului curent, profitul net a fost de 420,552 RON. (Sursa: BVB)

Alphabet Inc. - clasa A (US.GOOGL)

Google a depus o plangere antitrust la Comisia Europeana, acuzand Microsoft de folosirea unor licente incorecte pentru a bloca concurenta in piata cloud. Google sustine ca Microsoft impune restrictii care impiedica clientii sa migreze de la Azure la alte platforme cloud, generand costuri de pana la 1 mld. EUR anual in taxe de licentiere. (Sursa: CNBC)

Southwest Airlines Co (US.LUV)

Southwest Airlines a anuntat ca va elimina aproape o treime din zborurile din Atlanta in incercarea de a elimina rutele neprofitabile, aceasta fiind cea mai recenta actiune a companiei pentru a imbunatati operatiunile in contextul presiunilor exercitate de catre un investitor activist. Numarul zborurilor saptamanale va scadea cu 186, pana la 381, incepand cu luna aprilie, in timp ce numarul oraselor de destinatie va ajunge la 21, de la 37 anterior. (Sursa: Bloomberg)