O noua emisiune Fidelis - 30 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 1 octombrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Ministerul Finantelor deruleaza o noua emisiune de titluri de stat Fidelis in perioada 2-11 octombrie. Emisiune se desfasoara tot in 5 transe, dintre care doua in EUR. Transele in RON au urmatoarele caracteristici: dobanda de 6.85% pe an pentru titlurile scadente in octombrie 2025 (adresata donatorilor de sange), 5.85% pe an pentru cele cu scadenta in octombrie 2025 si 7% pe an pentru cele cu scadenta in octombrie 2029. Pentru transele denominate in EUR, dobanda este de 3.95%...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Ministerul Finantelor deruleaza o noua emisiune de titluri de stat Fidelis in perioada 2-11 octombrie. Emisiune se desfasoara tot in 5 transe, dintre care doua in EUR. Transele in RON au urmatoarele caracteristici: dobanda de 6.85% pe an pentru titlurile scadente in octombrie 2025 (adresata donatorilor de sange), 5.85% pe an pentru cele cu scadenta in octombrie 2025 si 7% pe an pentru cele cu scadenta in octombrie 2029. Pentru transele denominate in EUR, dobanda este de 3.95% pe an pentru titlurile scadente in octombrie 2025 si de 5% pe an pentru cele scadente in octombrie 2029. (Sursa: ZF)

Cu depozitele de gaze pline[edit | ]

Depozitele de gaze naturale ale Romaniei sunt la capacitate maxima (99.99%), potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), totalizand 3,176.6 mil. metri cubi. Totodata, Romania are capacitatea de a depozita suplimentar inca 150 mil. metri cubi, datorita investitiilor pe care le-a facut Depogaz in ultimii ani. Prin comparatie, gradul de umplere al depozitelor de inmagazinare a gazelor la nivelul Uniunii Europene este de 93.98%. (Sursa: Economica.net)

PCE, la cel mai scazut nivel din februarie 2021[edit | ]

Principalul indicator urmarit de Rezerva Federala pentru a evalua costul bunurilor si serviciilor din SUA, indicele preturilor de consum (PCE), a crescut cu 0.1% in luna august, aducand rata anuala a inflatiei la 2.2%, in scadere fata de 2.5% inregistrata in iulie. Acesta este cel mai scazut nivel din februarie 2021. Prin comparatie, analistii se asteptau la o crestere lunara de 0.1% in august si la o crestere anuala de 2.3%. (Sursa: CNBC)

Inflatia in Franta, in scadere brusca[edit | ]

Rata inflatiei armonizate a Frantei, a doua cea mai mare economie din zona euro, a scazut brusc in septembrie, pana la 1.5% vs 2.2% in august. Evolutia a fost sub asteptarile analistilor, care estimasera o crestere de 2%. Acest lucru ar putea pune presiune pe Banca Centrala Europeana pentru a lua masuri de stimulare a economiei. (Sursa: CNBC)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Grupul Agroland Business System, care detine cea mai mare retea de magazine agricole din Romania, a incheiat primul semstru din 2024 cu o cifra de afaceri consolidata de 206.7 mil. RON, in crestere cu 9% fata de perioada similara din 2023, in timp ce profitul net a totalizat 9.8 mil. RON (+29% YoY). Totodata, vineri compania a anuntat inchiderea ofertei de vanzare de obligatiuni de tip plasament privat prin care a atras 6.92 mil. RON de la investitori. (Surse: BVB (1);BVB (2))

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Transelectrica a semnat cu Ministerul Energiei un nou contract de finantare din Fondul pentru Modernizare, pentru un proiect inovator in Romania: „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”. Acesta este cel de-al 11-lea contract de finantare din Fondul pentru Modernizare pe care compania il acceseaza. Realizarea acestei investitii va imbunatati indicatorii de performanta ai Retelei Electrice de Transport prin asigurarea unei disponibilitati ridicate a activelor Sistemului de Transport al Energiei Electrice (RET), consolidarea si cresterea eficientei operationale a RET, cresterea flexibilitatii in operare si prin scaderea costurilor de mentenanta. (Sursa: BVB)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

Transgaz obtine o noua finantare din partea Ministerului Energiei, prin Fondul pentru Modernizare, in valoare totala de 8.5 mil. EUR pentru alimentarea CET Isalnita si CET Turceni. Proiectul derulat de companie are o valoare totala de 28.9 mil. EUR. Proiectul ”Cresterea capacitatii de transport a SNT si a sigurantei in alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita (judetul Dolj) si a Sucursalei Electrocentrale Turceni (judetul Gorj) a fost declarat, proiect de importanta nationala in domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 549/2023 si respectiv HG.551/2023. (Sursa: BVB)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Lacramioara Isarescu, fiica guvernatorului Bancii Nationale, a fost votata de actionarii Fondului Proprietatea in Comitetul Reprezentantilor companiei. Au fost sase candidati pe doua locuri, al doilea ramanand vacant intrucat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi de cel putin 50%. Doamna Lacramioara Isarescu a primit 56.8% de voturi „pentru”. (Sursa: ZF)

DN Agrar Group (DN)[edit | ]

De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile DN Agrar s-au apreciat cu 16.41%, in timp ce indicele BETAeRO, din care face parte, a inregistrat o evolutie negativa, de 0.99%. In ultimele 12 luni, insa, cotatia a inregistrat o crestere de aproape 68%, fiind una dintre cele mai performante actiuni de la BVB din aceasta perioada. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Actiunile Aquila ocupa locul 2 ca si performanta in indicele BET, cu o crestere YTD a cotatiei de peste 58%, dupa includerea in indicele principal a Antibiotice Iasi, care ocupa primul loc, cu o apreciere de peste 140% de la inceputul anului. Prin comparatie, indicele BET a inregistrat o performanta de doar 15% in 2024. (Sursa: BVB)

Norofert S.A (NRF)[edit | ]

Norofert a raportat, pentru prima jumatate a anului 2024, venituri din exploatare consolidate in valoare de 25.1 mil. RON, in scadere cu cca. 4% fata de S1 2023, pe fondul unei performante mai slabe a segmentului de farming. In acelasi timp, grupul a inregistrat o crestere a cheltuielilor din exploatare cu cca. 5%, pana la un nivel de aprox. 21 mil. RON, influentate de cresterea costurilor cu inputurile pentru infiintarea culturilor. Astfel, societatea a obtinut un profit net in suma de 1.8 mil. RON (-40% vs S1 2023). (Sursa: BVB)

TRUMP MEDIA TECHNOLOGY GROUP (US.DJT)[edit | ]

United Atlantic Ventures (UAV) a vandut aproape 11 mil. de actiuni Trump Media, reducandu-si participatia la doar 100 de actiuni. Vanzarea, posibila dupa expirarea perioadei de restrictionare, se estimeaza ca ar fi adus UAV intre 128 si 170 mil. USD, raportat la intervalul de pret la care actiunile DJT s-au tranzactionat in aceasta perioada. UAV a cofondat Trump Media cu Donald Trump, dar ulterior au aparut conflicte juridice. Trump detine inca 56% din companie. (Sursa: CNBC)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Alibaba Group Holding, JD.com Inc. si Meituan au avut cele mai bune zile de tranzactionare din ultimii ani dupa ce guvernul chinez a anuntat masuri pentru a stimula economia interna. Investitorii au reactionat cu entuziasm, Meituan si JD.com crescand cu peste 20%, iar Alibaba cu pana la 15% in doua zile. Aceste cresteri au venit in urma masurilor ample de sprijin din partea Beijingului pentru sectorul imobiliar si ajutoarele financiare pentru cetateni. Programele de rascumparare de actiuni ale Alibaba au contribuit si ele la revigorarea interesului pietei pentru companiile tehnologice. (Sursa: Bloomberg)

Southwest Airlines Co (US.LUV)[edit | ]

Southwest Airlines a anuntat o serie de initiative pentru a combate scaderea profiturilor, inclusiv parteneriate, pachete de vacanta si vanzarea aeronavelor catre companii de leasing. Aceste masuri vizeaza cresterea profitului net cu 4 mld. USD pana in 2027. Investitorul activist Elliott Management a criticat insa planul si a cerut in continuare demiterea CEO-ului Bob Jordan. Desi actiunile Southwest au crescut cu 5.4% dupa anunt, compania se confrunta cu provocari, inclusiv scaderi mari de profit si intrebari privind modelul sau de afaceri. (Sursa: Reuters)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Productia globala a Toyota a scazut cu 11% in august, marcand a saptea luna consecutiva de declin, cu o productie care a scazut la 709,571 vehicule. Scaderea a fost determinata de un taifun, un scandal de certificare in Japonia si oprirea productiei a doua SUV-uri in SUA, ceea ce a dus la o scadere de 22% a productiei interne. (Sursa: Reuters)

Costco Wholesale Corp (US.COST)[edit | ]

Veniturile Costco au fost, in al treilea trimestru de raportare, cu 20 mil. USD sub asteptarile pietei, compania fiind afectata de reticenta clientilor in privinta achizitionarii produselor scumpe. Directorul financiar al companiei a declarat ca tendinta consumatorilor de a cauta articole la pret promotional a devenit tot mai vizibila in urma publicarii rezultatelor financiare. (Sursa: Reuters)