Tendinte in activitatea economica - 29 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 30 octombrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: In perioada octombrie-decembrie 2024, industria prelucratoare anticipeaza o crestere moderata a productiei si o usoara scadere a numarului de salariati, in timp ce preturile produselor vor creste. In constructii, desi volumul productiei va scadea, preturile lucrarilor vor creste semnificativ. Comertul cu amanuntul se va bucura de o activitate economica in crestere, cu mai multe comenzi si angajari, dar si cu preturi in urcare. In sectorul serviciilor, cererea ramane stabila,...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In perioada octombrie-decembrie 2024, industria prelucratoare anticipeaza o crestere moderata a productiei si o usoara scadere a numarului de salariati, in timp ce preturile produselor vor creste. In constructii, desi volumul productiei va scadea, preturile lucrarilor vor creste semnificativ. Comertul cu amanuntul se va bucura de o activitate economica in crestere, cu mai multe comenzi si angajari, dar si cu preturi in urcare. In sectorul serviciilor, cererea ramane stabila, la fel si numarul de angajati, insa preturile vor avea o tendinta de crestere moderata. (Sursa: INS)

Pauza, final, Trump?

Investitorii urmaresc cu atentie casele de pariuri, la care sansele lui Trump au crescut, in timp ce sondajele arata o competitie stransa cu vicepresedintele Kamala Harris. Dolarul a crescut cu peste 3% in octombrie, stimulat de cresterea randamentelor obligatiunilor si de posibilitatea unor tarife mai mari impuse de Trump, ceea ce ar putea spori inflatia si mentine ratele Fed ridicate. Pe acest fond, volatilitatea asteptata a euro a atins cel mai inalt nivel din ultimele 18 luni, iar unii manageri de portofoliu, precum James Athey de la Marlborough, au redus expunerea la datoria SUA in favoarea obligatiunilor germane. (Sursa: Reuters)

Petrolul, inca protejat

Futures-urile pe petrol au scazut cu peste 4% luni, pe masura ce ingrijorarile privind intreruperile de aprovizionare s-au redus dupa ce atacurile aeriene ale Israelului asupra Iranului au evitat instalatiile petroliere si nucleare. Nymex crude pentru decembrie a scazut cu 4.9% la 68.29 USD/baril, iar Brent cu 4.6% la 72.52 USD/baril. (Sursa: SeekingAlpha)

Arabia Saudita 2030

Mii de investitori, fondatori si finantatori se reunesc la Riyadh pentru a opta editie a Future Investment Initiative, parte din planul Vision 2030 al Arabiei Saudite. Pe fondul conditiilor economice restranse si al scaderii preturilor la petrol, regatul a inasprit criteriile pentru investitiile externe. Totodata, strategia include cerinte mai stricte pentru companiile care doresc acces la capital saudit, accentul punandu-se pe investitii locale. (Sursa: CNBC)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)

Romgaz a publicat rezultatele operationale cheie preliminare la 9 luni. In acest sens, productia de energie electrica a crescut in primele 9 luni din acest an cu 13.7%, iar extractia de gaze naturale cu 4.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romgaz a anuntat ca a extras 3.67 mld. metri cubi de gaze naturale in primele 9 luni din 2024, conform raportului preliminar. (Sursa: ZF)

Med Life S.A. (M)

MedLife a informat piata cu privire la achizitia unui un pachet majoritar de 60% din actiunile grupului Routine Med din Tulcea, extinzandu-si astfel prezenta in sud-estul Romaniei. Routine Med ofera spitalizare si ambulatoriu, cu peste 20 de specialitati medicale, anul trecut inregistrand o cifra de afaceri de peste 15 mil. RON. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)

In ultimele 18 luni, One United Properties a vandut proprietati inchiriate pe termen lung in valoare de 52.4 mil. EUR, cu un randament mediu de 6.64%. Printre aceste active se numara One Herastrau Office si spatiile de la One Verdi Park. Totodata, compania a inceput constructia One Technology District, un campus de birouri pentru Infineon Technologies, cu o valoare de 57 mil. EUR, ce va deveni cel mai mare centru de cercetare in domeniul semiconductorilor din sud-estul Europei, programat sa fie operational pana in 2026. (Sursa: ZF)

Meta Estate Trust S.A. (MET)

Adoptarea legislatiei REIT in Romania poate atrage capital pentru sectorul imobiliar si diversifica piata de capital, oferind acces simplificat atat investitorilor mari, cat si celor mici. In 41 de tari, REIT-urile au dus la cresteri semnificative ale investitiilor si IPO-urilor. Meta Estate Trust subliniaza ca REIT-urile pot democratiza investitiile imobiliare, contribuind la reprezentarea mai buna a sectorului pe bursa si oferind protectie impotriva inflatiei si lichiditate crescuta. (Sursa: Ziare.com)

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1)

EVOLOR, un lider in productia de lacuri si vopseluri din Romania si parte din grupul Roca Industry cu o cifra de afaceri de 96.2 mil. RON in 2023, a inaugurat o noua fabrica pe platforma Oltchim Ramnicu Valcea, modernizata complet. Noua unitate, pe fosta locatie Chempro, va produce 10,000 tone anual si va creste capacitatea de productie cu 15%. Investitia include echipamente robotizate si un laborator de cercetare-dezvoltare, consolidand pozitia EVOLOR pe piata europeana. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)

Arobs Transilvania Software a anuntat vanzarea de catre CEO-ul Voicu Oprean a 35.4 mil. de actiuni, la pretul de 0.9 RON per actiune, in valoare totala de 31.9 mil. RON. Actiunile au fost achizitionate de Cabrio Investment, detinuta in proportie de 50% de Oprean si 50% de Delia Alina Oprean. Arobs a raportat o scadere de 52% a profitului net in S1/2024, acesta ajungand la 10.8 mil. RON. (Sursa: ZF)

Boeing Co (US.BA)

Boeing a lansat luni o initiativa de atragere de capital, vizand obtinerea a pana la 19 mld. USD printr-o oferta de 90 mil. de actiuni comune si 5 mld. USD in actiuni depozitare. Fondurile vor sprijini finantele afectate de greva prelungita a angajatilor si problemele de siguranta, protejand totodata ratingul investitional al Boeing, esential pentru costurile sale de finantare. Cu dificultati financiare crescande, inclusiv pierderi de 6 mld. USD pe trimestrul trecut si presiuni asupra creditului investitional, Boeing risca retrogradarea ratingurilor sale de credit la categoria "junk" de catre agentiile S&P, Moody's si Fitch daca nu plateste 11 mld. USD din datoriile scadente, pana in 2026. (Sursa: Reuters)