Sectorul serviciilor - lider in Romania
Pagină de redirecționare
Redirecționare către:
Conform INS, in anul 2021, cea mai mare pondere in activitatea economica, ca numar de intreprinderi, au avut-o companiile din sectorul serviciilor (50%), fiind urmate de companiile din sectorul comertului (28%) si cele din sectorul constructiilor (11.7%). Cel mai mic numar de intreprinderi s-au inregistrat in segmentul industrial, cu o pondere de 9.8%, care insa au compensat printr-un numar mare de salariati, aceasta acoperind in medie un numar de 1.2 mil. angajati, fiind depasit doar de sectorul de servicii, care a inregistrat un numar mediu de salariati de 1.5 mil. Sectorul serviciilor este lider si la valoarea adaugata bruta, inregistrat pe parcursul anului 2021 o valoare de 166.5 mld. RON si un rezultat brut al exercitiului de 58.6 mld. RON. (Sursa: INS)
Sectorul bancar are parte de vreme buna[edit | ]
Florian Neagu, director adjunct in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara a BNR, a declarat in aceasta saptamana ca rentabilitatea bancilor din Romania este de 15.5% - aproape dubla fata de nivelul UE – dar cu o profitabilitate in concordanta cu riscurile pe care le gestioneaza. De asemenea, s-a mentionat ca rata creditelor neperformante este in scadere, pe fondul unei cresteri, in ultimii 3 ani, a firmelor creditate de catre banci. (Sursa: financialintelligence.ro)
Portofoliul 60/40[edit | ]
Goldman Sachs previzioneaza un randament al US Treasury Bonds la 10 ani de cel putin 4% pana la finalul anului 2024. Estimarile se bazeaza pe faptul ca FED va reusi sa evite o posibila recesiune si ca nu va reduce dobanzile anul viitor. Totodata, analistii estimeaza ca inflatia va fi in continuare peste tinta FED in 2023 si, prin urmare, nu va exista o relaxare a politicilor monetare. Randamentul US Treasury Bonds la 10 ani se situeaza in prezent in jurul valorii de 3.75%. Pe 21 octombrie, acesta a atins valoarea de 4.34%, cel mai ridicat nivel din 2007 pana in prezent. (Sursa: Bloomberg )
Petrol rusesc cu discount[edit | ]
Sanctiunile petroliere impuse de UE asupra Rusiei, in iunie, urmeaza sa se atenueze, pe fondul presiunii din partea SUA de a introduce un plafon de pret. Adaugarea plafonului are ca obiectiv mentinerea petrolului rusesc pe piata pentru a evita cresterile de pret, dar limitand, in acelasi timp, veniturile Moscovei. A fost propusa o perioada de 45 de zile de tranzitie de la introducerea plafonului, potrivit Bloomberg. Perioada de gratie propusa s-ar aplica petrolului incarcat inainte de 5 decembrie, data la care ar trebui sa intre in vigoare sanctiunile. Noul sistem ar interzice companiilor sa furnizeze transport maritim si servicii, precum asigurari, brokeraj si asistenta financiara, necesare pentru a trasporta petrolul rusesc oriunde in lume, cu exceptia cazului in care acesta este vandut sub pragul stabilit. (Sursa: Bloomberg)
Companiile zilei:[edit | ]
DN Agrar Group (DN)[edit | ]
DN Agrar Group - DN Agrar Group a inregistrat, la nivel consolidat, in primele noua luni ale anului, venituri din exploatare in valoare de 148.8 mil. RON (+259% vs. 9L 2021). Profitul net obtinut la nivelul Grupului in perioada mentionata a fost de 10.6 mil. RON (+249% vs. 9L 2021). Cantitatea de lapte livrata de companiile din Grup in primele noua luni din 2022 a crescut cu 2.7 milioane de litri (+8.3% vs. 9L 2021). Compania a anuntat ca va reinvesti profitul obtinut pentru a asigura o dezvoltare continua si o imbunatatire constanta a produselor proprii. (Sursa: raport companie)
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]
S.N.G.N. ROMGAZ S.A. - Romgaz, cel mai mare producator si principalul furnizor de gaze naturale din Romania, a anuntat numirea lui Razvan Popescu in functia de Director General al companiei pe o perioada de patru luni, incepand cu 18.12.2022. De asemenea, mandatul de Director General Adjunct al lui Aristotel Marius Jude a fost prelungit tot cu patru luni. (Sursa: comunicat companie)
HOLDINGROCK1 (ROC1)[edit | ]
HOLDINGROCK1 - ROCA Industry va prelua si restul de 30% din actiunile Eco Euro Doors (EED), cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale, cu afaceri de 51.9 mil. RON la 9L 2022. Pretul partilor sociale este de 4.3 mil. EUR, iar compania estimeaza ca tranzactia se va finaliza pana la sfarsitul anului 2022. (Surse: raport companie; Economica.net)
Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]
Credit Suisse Group AG - Credit Suisse reduce cel putin o treime din forta sa de munca in domeniul bancar de investitii si aproximativ 40% din personalul de cercetare din China, la doar 2 luni de la expansiunea sa in aceasta tara. Compania a facut concedierile de personal in cadrul unui amplu program de reducere globala cu cca. 2,700 de locuri de munca, planificat pentru T4 2022. Regulile extrem de dure de reglementare si politica zero Covid din China au declansat o scadere semnificativa a vanzarilor de actiuni si a fuziunilor, tara fiind pe cale sa inregistreze retrageri importante a investitiilor straine, care ar putea depasi 100 mld. USD. Alte banci de renume ca Goldman Sachs si HSBC Holdings Group au redus de asemenea numarul de bancheri din China. (Sursa: Bloomberg)
Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]
Apple Inc. - Proteste violente au izbucnit la Foxconn Technology Group, principala fabrica de asamblare a telefoanelor iPhone din China, pe fondul cresterii tensiunilor din cauza salariilor neplatite si a temerilor legate de raspandirea infectiei Covid. Potrivit unui comunicat al Foxconn, muncitorii s-au plans cu privire la subventiile de munca, dar compania a dat asigurari ca va gestiona toate compensatiile in conformitate cu obligatiile contractuale. (Sursa: Bloomberg)
Deere & Co (US.DE)[edit | ]
Deere & Co - Deere & Co, cea mai mare companie de echipamente agricole din lume, a raportat la T3 un profit net de 2.3 mld. USD, in crestere cu 75% fata de T3 2021. Profitul net/actiune a fost de 7.44 USD, depasind cu 5% estimarile analistilor. Performanta s-a datorat volumului mare de vanzari si preturilor ridicate la echipamentele agricole si de constructii. Perspectivele companiei pentru 2023 sunt si mai optimiste, pe fondul estimarii unei cresteri a investitiilor realizate de fermieri in infrastructura agricola. (Sursa: Reuters)