Cresteri semnificative la BVB - 03 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 09:49, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

BVB a inregistrat, in cursul saptamanii trecute, a doua cea mai buna sedinta din 2023, in contextul in care indiciele principal al pietei, BET, a avut o crestere de 2.3%. Dinamica indicelui a fost in principal influentata de o crestere a pretului actiunilor Transgaz (+3.9%), Romgaz (+3.6%), Banca Transilvania (3.2%), OMV Petrom (+2.4%), Nuclearelectrica (+2.4%), BRD (+2.3%) si Digi (+2.1%). Miscarile pietei vin in contextul desfasurarii celui mai mare IPO de la BVB, atentia investitorilor fiind indreptata spre Hidroelectrica. (Sursa: zfcorporate.ro)

Somajul inregistreaza o usoara scadere[edit | ]

In cursul lunii mai 2023, rata somajului in forma ajustata sezonier a scazut la 5.5%, de la 5.6% in aprilie, fiind cu 0.9 puncte procentuale mai mare in randul barbatilor. Numarul somerilor in intervalul de varsta 15-74 ani, estimat pentru luna mai 2023 a fost de 447,500 de persoane, in timp ce rata somajului in randul tinerilor continua sa se mentina la un nivel ridicat – de 21.7%. (Sursa: INS)

Inflatia ramane o problema pentru BCE[edit | ]

Inflatia de baza din zona Euro a accelerat din nou in luna iunie, fapt ce ar putea determina Banca Centrala Europeana sa continue politica de majorare a dobanzii de referinta. Cifrele publicate vineri dupa amiaza, indica o crestere anuala a preturilor de consum, care exclud combustibilul si alimentele, cu 5.4% fata de anul trecut, aproape de estimarea economistilor din sondajul Bloomberg. Inflatia se temperase simtitor in luna precedenta, de la 6.1% la 5.5%, atingand cel mai scazut nivel de dinaintea izbucnirii razboiului din Ucraina, pe fondul scaderii costurilor cu energia. (Sursa: [https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-30/euro-area-core-inflation-accelerates-again-in-setback-for-ecb

Bloomberg])

Presiunile inflationiste continua trendul descendent in SUA[edit | ]

Potrivit celui mai racent raport al Departamentului Comertului din SUA publicat vineri, presiunile inflationiste s-au atenuat in luna mai, datorita cheltuielilor de consum care au incetinit considerabil. Indicele de pret al cheltuielilor de consum personal, o cifra urmarita indeaproape de Rezerva Federala, a crescut cu 0.3% fata de luna precedenta. Cresterea de la luna la luna a fost mai mica decat cea inregistrata in aprilie. Comparativ cu anul trecut, core PCE a crescut cu 4.6%, cu 0.1% sub estimarile analistilor. Daca luam in considerare si componentele volatile, precum pretul alimentelor si cel al energiei, inflatia a fost considerabil mai mica, cu doar 3.8% mai mare fata de cea inregistrata anul trecut. (Sursa: [https://www.cnbc.com/2023/06/30/pce-inflation-may-2023-.html

CNBC])

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Sphera Franchise Group a anuntat toate detaliile programului de rascumparari de actiuni care se va desfasura pe o durata de 18 luni. Numarul total de actiuni vizate este de 104,100, iar scopul este de a implementa Planul de Acordare Optiuni pentru Directori pentru activitatea aferenta anilor 2021 si 2022. Volumul zilnic va fi de maxim 25% din cantitatea medie de actiuni tranzactionate, iar pretul de rascumparare va fi cuprins intre 5 si 35 RON. Pretul de achizitie nu va depasi cu mai mult de 5% pretul mediu de piata al actiunilor din ultimele 5 sesiuni bursiere. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Curtea de apel Ploiesti s-a pronuntat vineri in dosarul in care OMV Petrom a fost trimis in judecata privind incidentul din 2016 care a avut ca urmare decesul unui copil. Societatea a fost gasita vinovata de ucidere din culpa si a fost condamnata la plata unei amenzi penale in valoare de 500,000 RON. Totodata, OMV Petrom va plati daune morale familiei victimei in valoare de 40,000 EUR. In prezent nu exista sonde in exploatare apartinand companiei care sa nu fie ingradite sau carora sa le lipseasca gratarul beciulului sondei. (Sursa: BVB)

HOLDINGROCK1 (ROC1)[edit | ]

Conducerea Roca Industry a anuntat prelungirea duratei de rambursare a unui contract semnificativ, a carui valoare depaseste 10% din venitul total, aferent ultimelor situatii financiare anuale. Contractul se refera la o facilitate de credit acordata de Roca Industry companiei Bico Industries necesara pentru dezvoltarea si extinderea activitatii companiei. Bico a rambursat suma de 1 mil. EUR din totalul de 1.5 mil. EUR, astfel ca, prelungirea contractului pana in 29.12.2023 are ca baza suma de 0.5 mil. EUR. (Sursa: [https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/ROC1-Prelungirea-unui-contract-semnificativ/E594D

BVB])

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Angajatii Spirit Aerosystems, furnizor Boeing, au aprobat un nou acord de munca, pregatind terenul pentru reluarea productiei la o unitate din Kansas, dupa intreruperea activitatii saptamana trecuta. Spirit Aerosystems furnizeaza fuselaje pentru cele mai bine vandute aeronave 737 Max, precum si alte componente pentru Boeing si alti producatori. Pauza de productie a avut loc in contextul in care Boeing incearca sa mareasca productia de noi aeronave. Angajatii s-ar putea intoarce la munca incepand din 5 iulie. (Sursa: CNBC)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]

Google a anuntat ca intentioneaza sa blocheze stirile canadiene de pe platforma sa, alaturandu-se astfel lui Facebook in escaladarea campaniei impotriva unei legi care impune plati catre editorii de stiri locale. Astfel, Google va elimina linkurile catre stirile canadiene atunci cand noua lega va intra in vigoare in aproximativ 6 luni. Industria media din Canada a solicitat o reglementare mai stricta a companiilor din sfera de internet pentru a permite companiilor de stiri sa recupereze pierderile financiare suferite in perioada in care Facebook si Google au obtinut o cota mai mare din piata de publicitate online. Organismul independent de supraveghere bugetara din Canada a estimat anul trecut ca afacerile din domeniul stirilor ar putea primi aproximativ 249 mil. USD pe an, din acordurile impuse de legislatie. (Sursa: CNBC)

Virgin Galactic (US.SPCE)[edit | ]

Compania de turism spatial Virgin Galactic, fondata de Sir Richard Branson in 2004, a finalizat joi primul sau zbor spatial comercial, denumit Galactic 01. Nava a decolat de la Spaceport America din New Mexico si a transportat patru pasageri: un instructor al Virgin Galactic si primii trei clienti care au platit pentru zbor, membri ai Fortelor Aeriene Italiene. Compania a declarat anterior ca, daca Galactic 01 va fi un succes, va planui un al doilea zbor in luna august, iar apoi isi propune sa inceapa sa zboare cu nava sa spatiala, VSS Unity, o data pe luna. Virgin Galactic are aproximativ 800 de pasageri in asteptare, care au platit intre 200,000 si 250,000 USD in urma cu peste un deceniu. Acum doi ani, compania a redeschis vanzarea de bilete la preturi de peste 450,000 USD. Actiunile Virgin Galactic au scazut joi cu 10% dupa succesul primului zbor comercial. (Sursa: CNBC)

Volkswagen AG (DE.VOW)[edit | ]

Volkswagen este in discutii cu Tesla pentru a adopta tehnologia sa North American Charging Standard (NACS), in timp ce Electrify America, unitatea de retea de incarcare a constructorului auto german, a fost deja de acord sa primeasca sistemul. Anuntul vine in contextul in care o serie de alti producatori de automobile si de echipamente de incarcare aleg designul Tesla, pe fondul temerilor ca vor pierde clienti daca vor oferi doar designul sistemului de incarcare combinat (CCS). Printre companiile care au aderat deja la designul de incarcare Tesla in ultimele saptamani se numara Ford, General Motors si ChargePoint. (Sursa: Reuters)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple a intrat in istoria Wall Street, devenind prima companie cu o valoare de piata de peste 3 trilioane USD. Acest nou record este cel mai recent semn al dominatiei aparent de neoprit a marilor companii de tehnologie de pe bursa americana. Producatorul de iPhone a inregistrat o crestere a cotatiei bursiere de peste 2.3% in sedinta de vineri. De la inceputul anului si pana in prezent, capitalizarea bursiera a Apple a crescut cu 983 mld. USD iar in prezent primul competitior se afla la peste jumatate de trilion in spatele firmei din Cupertino. Ascensiunea Appple a ajutat indicele Nasdaq 100 sa inregistreze cea mai buna prima jumatate de an din istorie. (Sursa: Bloomberg)