Romania inregistreaza o crestere economica - 10 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 09:53, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Produsul intern brut al Romaniei, in primul trimestru al anului 2023, a fost mai mare cu 0.2% in termeni reali fata de trimestrul anterior. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022, cresterea economica a inregistrat o dinamica pozitiva de 2.4% ca serie bruta si de 2.9% ca serie ajustata sezonier. Produsul intern brut estimat pentru primele 3 luni ale anului a fost de cca. 318.5 mld. RON in termeni reali. (Sursa: INS)

Romania – mentine pozitia a doua de exportator de cereale din UE[edit | ]

Romania a ramas pe pozitia a doua printre marii exportatori de cereale si in anul comercial 2022/2023 (1 iulie 2022 – 30 iunie 2023), cu livrari de peste 8.1 mil. tone – cu 36% mai putin fata de cantitatile livrate peste hotare in anul anterior. In acest an, UE a exportat un total de 42.6 mil. tone cereale, din care peste 19% au provenit din Romania si 34.2% din Franta, care a ramas lider de piata. Pe categorii de cereale, Romania este cel mai mare exportator de porumb (2 mil. tone) si al doilea cel mai mare exportator de grau comun, dupa Franta, cu 4.6 mil. tone. Si la capitolul importuri de cereale Romania se claseaza printre primele tari, cu peste 2.4 mil. tone de cereale care au intrat in tara. (Sursa: Economica)

Sectorul constructiilor din UK – afectat de dobanzile mari[edit | ]

Constructiile de locuinte au scazut in Marea Britanie in luna iunie in cel mai accelerat ritm din ultimii 14 ani, cu exceptia a doua luni la inceputul pandemiei COVID19, intrucat costurile de imprumut au redus cererea. Astfel, indicele PMI din domeniul constructiilor a scazut la minimul ultimelor 5 luni, de la 51.6 in mai la 48.9 in iunie, sub nivelul de 50 puncte care separa contractia de crestere. Stirea vine in contextul in care in decursul lunii trecute, Banca Angliei a majorat in mod neasteptat ratele de politica monetara de la 4.5% la 5%. (Sursa: Reuters)

Majorarile Fed incep sa-si faca efectul[edit | ]

Cresterea numarului de locuri de munca in SUA a incetinit mai mult decat era estimat in luna iunie, semn ca majorarile agresive de dobanda a Fed au inceput sa incetineasca piata muncii. Astfel, in decursul lunii trecute economia americana a adaugat 209,000 de noi locuri de munca, mai putin decat estimarile de 225,000 locuri de munca, chiar daca rata somajului a ramas aproape de minimul mai multor decenii, scazand din nou la 3.6% dupa o usoara crestere in luna mai. (Sursa: FT)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea a anuntat piata cu privire la existenta unei probabilitati mari ca VAN-ul care va fi raportat pentru luna iunie, sa fie cu cel putin 5% mai mic fata de cel raportat la 31 mai, pe fondul actualizarii detinerii FP in Hidroelectrica, in baza pretului final din oferta stabilit in cadrul IPO-ului derulat de fond. Fondul a mentionat ca va publica raportul privind VAN aferent 30 iunie 2023, pana cel tarziu pe 14 iulie 2023. (Sursa: comunicat societate)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Incepand cu 12 iulie, ziua listarii Hidroelectrica la BVB, cel mai mare producator de energie din Romania, va intra in componenta indicelul BET cu o pondere de 14.41%, ocupand astfel pozitia a 4-a, dupa Banca Transilvania, Fondul Proprietatea si OMV Petrom. In ceea ce priveste indicele companiilor din energie BET-NG, Hidroelectrica va imparti primul loc ca si pondere cu OMV Petrom (29.99%), fiind urmate de Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz si Electrica. In indicele BET-BK, care este de referinta pentru administratorii de fonduri si alti investitori insitutionali, Hidroelectrica va avea o pondere de 4.7%, sub cea de 7.25% inregistrata de primele 3, Banca Transilvania, OMV Petrom si Fondul Proprietatea. (Sursa: [https://bvb.ro/AboutUs/MediaCenter/PressItem/Noile-structuri-ale-indicilor-BVB-incluzand-Hidroelectrica-incepand-cu-12-iulie-2023/5886

BVB])

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

Conducerea Digi Communications a anuntat convocarea adunarii generale a actionarilor societatii pentru data de 18 august. Printre punctele de ordine se numara si aprobarea distribuirii unui dividend brut in valoarea de 1 RON. Data de inregistrare propusa este 31 august, iar, data platii 14 septembrie. Raportat la pretul de inchidere de vineri, randamentul dividendului este de aproximativ 2.9%. (Sursa: [https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/DIGI-Convocare-AGA-Anuala-pentru-18-august-2023/9BE40

BVB])

Norofert S.A (NRF)[edit | ]

Norofert a informat piata cu privire la aparitia unei postari pe reteaua sociala Facebook, care, conform mentiunilor companiei, are un continut neadevarat si tendentios. Astfel, conducerea Norofert a mentionat ca societatea si-a onorat integral si la timp obligatiile de plata a salariilor si ca are un nivel salarial conform domeniului de agribusiness. De asemenea, societatea a precizat ca se va consulta asupra mijloacelor legale de care dispune pentru apararea drepturilor sale. (Sursa: comunicat societate)

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]

Purcari a instalat un sistem fotovoltaic in cadrul vinariei Bardar, continuand astfel activitatea de sustenabilitate. Sistemul de panouri solare este functional incepand cu 3 iulie si acopera o suprafata de 1,100 de metri patrati. Avand o capacitate de 200kW, acesta este asteptat sa asigure o productie de aproximativ 230,000kWh anual, aducand Grupul mai aproape de ambitia unei productii sustenabile. (Sursa: [https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/WINE-Purcari-Wineries-instaleaza-un-Sistem-Fotovoltaic-in-cadrul-Vinariei-Bardar/5F88C

BVB])

ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]

Romcarbon a anuntat piata despre participarea in cadrul IPO-ului Hidroelectrica, la care compania a investit suma de 2.8 mil. RON, cumparand un numar de 28,086 actiuni. (Sursa: comunicat societate)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Ford Motor si-a urmat rivalii in ultima saptamana, raportand la randul sau o crestere a livrarilor de automobile in al doilea trimestru al anului in SUA, pe fondul ameliorarii problemelor din lanturile de aprovizionare si de cererea pentru masinile personale. Astfel, vanzarile trimestriale ale producatorului american au crescut cu cca. 10%, la peste 531,000 vehicule. La nivelul intregii industrii, vanzarile de vehicule noi in SUA in luna iunie au fost de 1.4 mil. unitati, cu o rata anuala de vanzari de aproximativ 15.7 mil. unitati. Vanzarile de camioane – unul dintre principalele motoare de profit ale Ford, au urcat cu 26%, in timp ce vanzarile globale de automobile ale companiei au scazut cu 2.8%. (Sursa: Reuters)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

Gigantul energetic Shell, estimeaza ca rezultatele tranzactiilor cu gaze din al doilea trimestru al anului curent sa fie semnificativ mai mici fata de trimestrul trecut, pe fondul cresterii costurilor. De asemenea, compania a precizat ca marja segmentului de produse chimice este asteptata sa scada la 9 USD/baril, de la 15 USD/baril. (Sursa: Reuters)

Lockheed Martin Corporation (US.LMT)[edit | ]

Lockheed Martin a obtinut dublarea sumei unui contract care era initial in valoare de 122.7 mil. USD. Modificarea are in vedere noi lucrari de mentenanta tehnica a locurilor de antrenament si a sustenabilitatii generale a sistemului pentru pilotii si personalul de mentenanta F-35 Joint Strike Fighter. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in decembrie 2025. (Sursa: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

Meta Platforms a fost amenintata de Twitter ca va fi data in judecata in legatura cu noua sa platforma Threads. Meta care a lansat in cursul zilei de miercuri Threads si a inregistrat peste 30 mil. inscrieri, incearca sa concureze cu platforma Twitter prin integrarea a milioane de utilizatori Instagram. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Elon Musk este asteptat in Malaezia de catre Anwar Ibrahim, prim-ministrul guvernului malaezian. Acestia vor discuta despre potentialele investitii ale Tesla in tara asiatica. In luna martie, Tesla anunta ca va vinde propriile EV-uri in Malaezia, pentru a fructifica oportunitatea cresterii cererii in Asia de Sud-Est. (Sursa: Bloomberg)