Estimari pesimiste pentru economie - 28 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 10:25, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si 2024, prognozand ca PIB va creste in acest an cu 1.8% - cu 0.7 puncte procentuale mai putin fata de estimarea din luna mai, care indica o crestere a economiei de 2.5%. Pentru anul 2024 estimarea a scazut la 3.2%, de la 3.5%. Printre factorii care au influentat dinamica in scadere a PIB-ului sunt epuizarea stocurilor si declinul exporturilor. Deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB in 2023, cu mult mai ridicat fata de nivelul de 4.4% prevazut. (Sursa: Economica)

Randamente mai mici la productia agricola pentru export[edit | ]

Comisia Europeana a revizuit in minus productia a 4 culturi pe care Romania se bazeaza pe export, printre acestea fiind semintele de floarea-soarelui, porumb, sfecla si soia. Astel, productia de porumb boabe a Romaniei ar putea ajunge in acest an la 10.13 mil. tone – cu cca. 800,000 tone mai putin fata de estimarile din luna august, randamentele la hectar fiind prognozate cu 7.3% in minus fata de luna anterioara. Randamentele la secla de zahar, soia si floarea-soarelui sunt si ele in scadere, revizuite in jos cu 6.7%, 4.5% si 2.7%. (Sursa: Economica)

Industria chineza reduce din pierderi[edit | ]

Profiturile firmelor industriale din China continua sa inregistreze o scadere de 2 cifre pentru primele 8 luni ale anului curent, ritmul scaderilor imbunatatindu-se usor, pe fondul unor masuri de sprijin politic care au inceput sa stabilizeze unele parti ale economiei chineze. Astfel, profiturile companiilor din sectorul industrial, in perioada ianuarie-august 2023, au scazut cu 11% anual, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de scaderea de 15.5% inregistrata in primele 7 luni ale anului. Acest lucru a fost sustinut de castigurile din august, care au inregistrat o crestere neasteptata de 17.2% fata de anul precedent. (Sursa: Reuters)

Increderea consumatorilor din SUA – in scadere[edit | ]

Increderea consumatorilor din SUA a scazut la un minim al ultimelor 4 luni in septembrie, in contextul ingrijorarilor legate de cresterea preturilor si temerile legate de o recesiune. Astfel, indicele increderii consumatorilor scade la 103 in septembrie, de la 108.7 in august, acesta fiind cel mai scazut nivel din luna mai si sub prognoza analistilor care se asteptau la o valoare de 105.5. In acelasi timp, asteptarile consumatorilor privind rata inflatiei au ramas neschimbate, la 5.7%. Stirea vine in contextul in care Fed a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 5.25 puncte procentuale din martie 2022. (Sursa: Reuters)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, a anuntat semnarea unui contract de achizitie a gazelor naturale cu BOTAS - compania nationala de petrol si gaze din Turcia. Contractul a fost semnat pentru o perioada de 18 luni, va incepe din luna octombrie 2023 si prevede achizitia a pana la 4 mil. mc pe zi. BOTAS si-a exprimat obiectivulscopul de a deveni unul dintre primii 10 furnizoriexportatori ai Romaniei in urmatorii 3 ani. De asemenea, companiile isi vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de intelegere in domeniul GNL. (Surse: Economica;BVB)

ABN Systems International S.A. (ABN)[edit | ]

ABN Systems a anuntat aprobarea, in cadrul AGEA desfasurata in data de 27 septembrie, derularii unui program de rascumparari de actiuni pentru un numar maxim de 1.3 mil. actiuni, care reprezinta 3% din capitalul societatii, la un pret cuprins in intervalul 0.1 RON/actiune si 1.52 RON/actiune, cu o durata de maxim 18 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei. Scopul programului este derularea unui Stock Option Plan. (Sursa: BVB)

Agroserv Mariuta S.A (MILK)[edit | ]

Agroserv Mariuta a raportat, pentru primele 6 luni ale anului curent, o cifra de afaceri in suma de 36.3 mil. RON – in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rezultatul operational a inregistrat o crestere de 3.9 ori fata de S1 2022, ca urmare a unei dinamici de doar +11% a cheltuielilor operationale, dar si a efectului de baza. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, societatea a raportat un rezultat net negativ, in suma de -398,573 RON, acesta marcand o diminuare cu 71% fata de pierderea din S1 2022. O influenta semnificativa asupra rezultatului net a avut-o rezultatul financiar, de -3.2 mil. RON, – pierderea fiind cu 53% mai mare fata de anul trecut. (Sursa: BVB)

Softbinator Technologies S.A. (CODE)[edit | ]

Softbinator Technologies a anuntat aprobarea, in cadrul AGA din 27 septembrie, a unei operatiuni de majorare de capital, in suma de putin peste 1 mil. RON, prin emiterea de actiuni noi care se vor acorda gratuit actionarilor prezenti la data de inregistrare, stabilita pe 17 octombrie (ex-date: 16 octombrie). Suma alocata provine din profitul net aferent anului 2022, in suma de 3.1 mil. RON. Diferenta de cca. 2 mil. RON ramane ca profit ramas nedistribuit. (Sursa: BVB)

Volkswagen AG (DE.VOW)[edit | ]

Volkswagen a anuntat ca, incepand cu luna octombrie, va suspenda productia de automobile electrice, timp de 2 saptamani, la uzinele sale din Zwickau si Dresda, din Germania, din cauza cererii mai slabe pe piata. Stirea vine in contextul in care compania a declarat anterior ca nu va mai prelungi contractele de munca pe perioada determinata a 269 de angajati de la uzina sa complet electrica din Zwickau. Constructorul auto german se confrunta cu o concurenta tot mai mare din partea Tesla si a numarului mare de producatori auto chinezi, precum si cu o cerere scazuta pe piata europeana a vehiculelor electrice, din cauza inflatiei ridicate si a reducerii subventiilor. (Sursa: Reuters)

EQUINOR ASA SPON ADR EACH REP 1 ORD SHS (US.EQNR)[edit | ]

Grupul energetic norvegian, Equinor a anuntat semnarea unui contract de 5 ani pentru furnizarea de gaze catre compania austriaca OMV, aceasta din urma urmarind sa-si diversifice sursele de aprovizionare. Astfel, incepand cu luna octombrie, Equinor va livra 12 TWh de gaze naturale, care se vor taxa la pretul pietei. (Sursa: Reuters)

Wells Fargo & Co (US.WFC)[edit | ]

Wells Fargo a anuntat asocierea cu firma de private equity Centerbridge Partners pentru a lansa un fond cu o capacitate de creditare de peste 5 mld. USD pentru companiile nord-americane cu un capital social mediu. Intentia ilustreaza patrunderea din ce in ce mai accentuata a furnizorilor de capital privat in oferirea de credite consumatorilor si companiilor, in contextul perioadei complicate macroeconomice. Imprumuturile vor merge probabil catre initiative majore, cum ar fi finantarea achizitiilor, urmand sa fie oferite companiilor care au o EBITDA cuprinsa intre 25 mil. USD sipana la putin peste 100 mil. USD. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Comisia Federala pentru comert a SUA (FTC) a depus marti mult asteptata actiune antitrust impotriva Amazon, cerand instantei sa ia in considerare fortarea retailerului online sa vanda active, in timp ce guvernul acuza Big Tech de monopolizarea celor mai profitabile parti ale internetului. FTC a acuzat Amazon ca se opune eforturilor vanzatorilor de pe platforma sa online de a oferi produse mai ieftine pe alte platforme. Actiunea in justitie era asteptata dupa ani de plangeri ca Amazon si alti giganti din sectorul tehnologic au abuzat de dominatia lor in cautare, social media si comertul online. Amazon a declarat ca actiunea in justitie a FTC este gresita si ca va afecta consumatorii prin cresterea preturilor si livrari mai lente. (Sursa: Reuters)

Target Corp (US.TGT)[edit | ]

Target a declarat marti ca va inchide noua magazine in patru state din SUA argumentand ca furturile si criminalitatea organizata in comertul cu amanuntul ameninta siguranta angajatilor si a clientilor retailerului. Masura, care va intra in vigoare la 21 octombrie, va duce la inchiderea unui magazin in New York City, a doua locatii din Seattle, a trei locatii din San Francisco si Oakland si, respectiv, a trei alte locatii din Portland. Compania a declarat ca va oferi oportunitati de transnfer la alte locatii Target tuturor angajatilor afectati. (Sursa: Reuters)