BNR mentine dobanda de referinta - 06 octombrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 10:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in cadrul sedintei de politica montara din data de 5 octombrie 2023, mentinerea dobanzii de referinta la 7%, dobanda pentru facilitatea de creditare cat si rata dobanzii la facilitatea de depozit mentinandu-se la 8% respectiv 6%. Rata anuala a inflatiei a continuat sa scada per ansamblu in primele doua luni ale trimestrului III, in linie cu previziunile, coborand de la 10.25 % in iunie, la 9.43 % in august, pe fondul decelerarii cresterii preturilor alimentelor si al preturilor la energie, contrabalansate doar partial, ca impact, de scumpirea combustibililor si medicamentelor. Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2.5%. (Sursa: BNR)

Veniturile si cheltuielile totale medii lunare in crestere in T2 2023[edit | ]

Confrom datelor INS, in al doilea trimestru din 2023, o gospodarie a inregistrat, in medie, venituri totale de 6,910 RON, in scadere cu 1.0% fata de trimestrul precedent, in timp ce cheltuielile au fost de 5,969 RON, constante fata de T1 2023, marcand insa o crestere semnificativa de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Printre principalele destinatii ale cheltuielilor din T2 se numara consumul, cu o pondere de 61.6% din cheltuieli, urmat de contributii, impozite si cotizatii catre administratia publica, cu 31.7%. (Sursa: INS)

Randamentul titlurilor de trezorerie din SUA la un nivel alarmant[edit | ]

Criza pe pietele de obligatiuni guvernamentale se adanceste, randamentele de referinta din SUA atingand un nou maxim al ultimilor 16 ani, ca urmare a incertitudinii investitorilor cu privire la evolutia cresterii economice globale. Astfel, randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 ani a atins nivelul de 4.,884%, in timp ce randamentul titlurilor de trezorerie pe 30 de ani s-a majorat la 5%. Evolutia din SUA a influentat si zona europeana, randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitate de 10 ani a Germaniei a crescut la 3%, pentru prima data din 2011 pana in prezent. (Sursa: Reuters)

Carpe Diem, varianta SUA[edit | ]

In luna august americanii au cheltuit cu 5.8% mai mult comparativ cu anul trecut, depasind cu mult inflatia de sub 4%. Economistii si consilierii financiari considera ca acest comportament este normal, pe masura ce nevoile si obiectivele pe termen scurt devin mai importante decat cele indepartate. Astfel, cateva cifre recente din partea unor companii care ofera experiente unice (excursii, participari la concerte, etc.) arata un apetit in crestere, dat fiind faptul ca populatia considera ca nu va mai avea oportunitatea sa se distreze in viitor. Conform studiului, atat pandemia, cat si piata imobiliara dificila au avut o contributie semnificativa la aceasta schimbare de comportament. (Sursa: WSJ)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Arobs a anuntat numirea Gabrielei Mechea in functia de director de integrare al companiei. Principala responsabilitatea va fi aceea de a ajuta la armonizarea activitatilor companiilor achizitionate de grup in ultima perioada. Doamna Mechea are o experienta de peste 20 de ani in cadrul unor companii din sectorul de tehnologie, atat pe piata autohtona cat si pe cea internationala. Printre acestea se numara Gecad, Avira Romania si Vector Watch. In acest an, cotatia Arobs a inregistrat o crestere de 22% ajungand la o capitalizare bursiera de aproximativ 860 mil. RON (Sursa: BVB)

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din Romania, a cumparat actiuni Digi in valoare de aproximativ 35 mil.RON. Astfel, in luna august, fondul a achizitionat 581,000 actiuni DIGI, iar in august, 403,000 actiuni. NN Pensii are active de 39 mld. RON, investite in numele a 2 mil. de angajati. (Sursa: ZF)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)[edit | ]

Antibiotice Iasi intentioneaza extinderea pe noi piete de export. Principala zona vizata este cea a tarilor nordice, compania avand deja intrare in pietele din America, Europa de Vest si Asia. Propunerea vine pe fondul unei strategii a companiei de a se orienta oriunde exista o piata de desfacere pentru produsele sale proprii. In urmatorii ani, se estimeaza dublarea afacerilor prin cresterea capacitatilor de productie. (Sursa: ZF)

Erste Group Bank AG (EBS)[edit | ]

Grupul Erste, detinatorul filialei BCR din Romania, l-a numit pe domnul Peter Bosek in functia de director general, sub rezerva aprobarii din partea Bancii Central Europene. Peter Bosek a lucrat in cadrul Erste Group timp de 25 de ani, ocupand numeroase functii la nivelul Consiliului de Administratie. In timpul mandatului de director executiv, Peter Bosek va fi responsabil de asigurarea continuitatii strategiei companiei. (Sursa: BVB)

Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]

Alphabet a anuntat, in cursul saptamanii, ca intentioneaza sa asocieze asistentul sau digital personal care poate fi accesat prin voce cu chatbot-ul Bard. Aceasta functie combina capacitatile generative ale chatbotului Bard cu ajutorul personalizat dat de asistentul digital, rezultand intr-un instrument mult mai inteligent. Noul instrument va fi disponibil in lunile urmatoare atat pentru dispozitivele mobile Android, cat si pentru cele Apple. (Sursa: Barrons)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Autoritatile britanice de reglementare au fost insarcinate sa investigheze dominatia Microsoft si Amazon de pe piata de cloud computing. Organismul de supraveghere Ofcom, a identificat caracteristici care fac mai dificila schimbarea furnizorilor de cloud computing sau utilizarea mai multor servicii diferite de catre companiile din Marea Britanie si ca este "deosebit de ingrijorata" de pozitia duopolisitica a liderilor de piata. (Sursa: CNBC)

General Motors Co (US.GM)[edit | ]

General Motors a facut o contraoferta celor de la United Auto Workers (UAW) pentru a pune capat grevei care a inceput pe 15 septembrie. GM a declarat ca a prezentat sase oferte in timpul negocierilor, considerand ca ultima sa oferta ii recompenseaza pe angajati, asigurand in acelasi timp viitorul companiei. Negocierile au inregistrat miscari in domenii cheie, iar Ford a facut, de asemenea, o noua oferta, care ar putea duce la o crestere semnificativa a salariilor pe durata contractului. In pofida progreselor, aspecte precum salariile, reprezentarea sindicala in fabricile de baterii si planurile de pensionare raman nerezolvate. GM a estimat ca greva a costat 200 mil. USD in al treilea trimestru. (Sursa: Reuters)