Primaria Bucuresti vine la BVB - 02 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2024 09:25, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Obligatiunile cu simbolul PMB30, emise de catre Primaria Municipiului Bucuresti, au debutat vineri la tranzactionare la BVB. Obligatiunile au maturitatea de 7 ani, valoarea nominala unitara de 10,000 RON, iar rata anuala a dobanzii este fixa, respectiv de 8.90%. Obligatiunile sunt negarantate si neconvertibile. (Sursa: BVB)

Autorizatiile de construire mai putine[edit | ]

Numarul autorizatiilorde construire, eliberate in luna martie 2023, au fost in scadere cu 24% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, coborand pana la 3,346. Cu toate acestea, comparativ cu luna precedenta, se observa o crestere de 30%. Din totalul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale, 71% sunt pentru zona rurala, cele mai multe autorizatii fiind oferite zonei de Nord-Est a tarii. (Sursa: INS)

Fenomenul de imbatranire demografica se accentueaza[edit | ]

Populatia Romaniei, dupa domiciliu, la 1.01.2023 se ridica la 21.92 milioane de persoane, in scadere cu 0.4% fata de inceputul anului precedent. Populatia din mediul urban este de aproximativ 12.3 milioane de persoane. Procesul de imbatranire demografica a continuat si in anul 2022, inregistrandu-se o scadere usoara, de 0.2%, a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere, cu 0.4%, a ponderii populatiei varstnice (de 65 de ani si peste). (Sursa: INS)

Economia zonei euro creste sub estimari[edit | ]

Economia zonei euro a crescut in primul trimestru al anului cu 0.1%, potrivit datelor preliminare publicate vineri. Analistii chestionati de Reuters estimau o crestere cu 0.2% comparativ cu trimestrul anterior. Cifrele publicate au aratat ca economia germana a stagnat in primul trimestru, fiind in crestere cu 0.2% in baza datelor ajustate (trimestrul anterior a avut o zi lucratoare in plus) si in scadere cu 0.1% in baza celor neajustate. La polul opus s-au aflat economia Irlandei, care a suferit un declin de 2.7% si cea a Portugaliei, care a scazut cu 1.6%. (Sursa: CNBC)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

In cadrul AGA, care a avut loc pe 27.04.2023, actionarii Bittnet au aprobat, printre altele, numirea unor doi noi membri in Consiliul de Administratie al companiei. In acest sens, Anca Manitiu, CFO Impetum Group, precum si Rudolf Vizental, CEO al Roca Investments, vor completa Consiliul de Administratie al companiei, care a ajuns la 5 membri, aliniandu-se bunelor practici in materie de guvernanta corporativa. (Sursa: ZF)

PATRIA BANK S.A. (PBK)[edit | ]

Patria Bank a anuntat contractarea unui imprumut subordonat de 5 mil. EUR de la Fondul European de Investitii (FEI), parte din grupul Bancii Europene de Investitii. Imprumutul a fost contractat in vederea consolidarii bazei de capital a Patria Bank, facilitandu-i dezvoltarea. Patria Bank vizeaza imbunatatirea accesului la finantare pentru antreprenorii micro din zonele rurale si urbane mici. Aceasta este prima tranzactie a FEI semnata in cadrul produsului InvestEU Capacity Building Investment, prin care se urmareste consolidarea rezilientei economice, prin inovare si creare de locuri de munca in Europa. (Sursa: BVB)

BONAS Import Export SA (BONA)[edit | ]

Conducerea societatii de lactate Bonas a anuntat piata cu privire la depasirea pragului de 10% din capitalul social al companiei de catre actionarul Marius Alexe. Astfel, la data de 27.04.2023, Marius Alexe detinea un numar de 1,180,324, care, la pretul de inchidere din acea zi, valorau 1.67 mil. RON. (Sursa: BVB)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

Mercedes-Benz Group a obtinut rezultate financiare bune in primul trimestru datorita cresterii vanzarilor de vehicule din gama premium si de camionete. Strategia de preturi a compensat costurile ridicate cu materialele. Impreuna cu vanzari mai mari, precum si cu un mix de produse favorabil, a rezultat un EBIT de 5.5 mld. EUR, mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut cand inregistra 5.2 mld. EUR. Veniturile din primul trimestru au crescut cu 8%, ajungand la 37.5 mld. EUR (T1 2022: 34.9 mld. EUR). Acesta este cel de al saselea trimestru consecutiv in care s-au inregistrat marje de doua cifre, fapt care demonstreaza rezilienta si adaptabilitatea producatorului german. (Sursa: Reuters)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

Oficialii americani coordoneaza discutii pentru salvarea First Republic Bank, in conditiile in care eforturile sectorului privat, conduse de consilierii bancii, nu au ajuns inca la o solutie. First Republic a fost in epicentrul crizei bancare regionale din SUA, in luna martie, dupa ce clientii cu depozite mai mari au inceput sa isi retraga economiile din banca. Discutiile pentru un acord au capatat o noua urgenta saptamana trecuta, dupa ce First Republic a dezvaluit ca lichidarile de depozite din partea clientelei au depasit pragul de 100 mld. USD, in primul trimestru. JPMorgan va prelua activele bancii aflate in dificultati conform ultimelor informatii prezentate la inceputul acestei saptamani. Cotatia actiunii JPM s-a apreciat cu 2.6% dupa ce informatia a devenit oficiala. (Sursa: Reuters)

SoftBank Corp. (DE.3AG1)[edit | ]

Producatorul de cipuri ARM, detinut de compania japoneza SoftBank a depus la autoritatile de reglementare o cerere confidentiala pentru listarea la bursa din SUA. Inregistrarea pentru IPO arata intentia SoftBank de a continua cu acest demers in ciuda conditiilor de piata nefavorabile, care au dus la o scadere a sumelor atrase de IPO-uri in acest inceput de an. Stirea vine in contextul in care vanzarea directa catre Nvidia nu a fost posibila din cauza autoritatilor. Conform primelor informatii, compania intentioneaza sa obtina intre 8 si 10 mld. USD din aceasta listare. (Sursa: CNBC)

SOFI TECHNOLOGIES INC (US.SOFI)[edit | ]

Compania americana a raportat o pierdere neta in primul trimestru de 34 mil. USD, echivalentul a 0.05 USD/actiune, reprezentand o imbunatatire fata de performanta din aceeasi perioada a anului trecut (pierderi de 110 mil. USD sau -0.14 USD/actiune). In ultimul trimestru, Sofi a inregistrat peste 433,000 de noi membri, ajungand astfel la aproximativ 5.7 mil. de clienti. Totodata, volumele de credite personale acordate de catre companie au crescut cu 46% pana la suma de 2.95 mld. USD. Pentru T2, Sofi a declarat ca se asteapta la venituri nete in intervalul 470-480 mil. USD si un EBITDA ajustat de 50-60 mil. USD, in line cu asteptarile analistilor de pe Wall Street. (Sursa: MarketWatch)