Subscrierile la Fidelis - 12 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 15 noiembrie 2024 08:19, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Cu o saptamana inainte de inchiderea ofertei de subscriere pentru titluri de stat Fidelis, investitorii de retail au pus ordine in valoare totala de 720 mil. RON. Pentru transa denominata in RON, s-au strans 296 mil. RON, iar pentru cele in moneda europeana, 85 mil. EUR. Cele mai populare titluri de stat pana in prezent sunt cele cu scadenta in 2028 in EUR, care ofera o dobanda de 5.5%. (Sursa: ZF)

Mai putine locuinte in T3 2023[edit | ]

In T3 2023, s-au finalizat 17,916 locuinte, in scadere cu 2,307 fata de aceeasi perioada din 2022. Din total, 59.8% au fost construite in mediul urban si 40.2% in mediul rural. Locuintele construite din fondurile private au scazut, cu 2,543 unitati, in timp ce locuintele finantate din fonduri publice au crescut cu 236. Analizand regiunile, s-a observat o scadere în Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov, Vest și Sud-Vest Oltenia, in timp ce Centrul si Nord-Vestul au inregistrat cresteri. Acest trimestru a reflectat fluctuatii semnificative in constructiile de locuinte, evidentiind o dinamica variata in diferitele regiuni ale tarii. (Sursa: INS)

2023 aduce noi maxime pentru indicele BET[edit | ]

In 2023, Bursa de Valori Bucuresti a atins un nou maxim istoric, indicele BET depasind 15,000 de puncte, un avans de 29% pentru indicele BET si de 37% cu dividendele incluse. Investitorii de retail si fondurile de pensii au devenit activi, orientandu-se catre actiuni small cap, cum ar fi TTS, Sphera, datorita informatiilor privind evolutia acestora. Intr-un context pozitiv, cresterea sustinuta de retail este anticipata sa continue. Tranzactiile zilnice s-au ridicat la 54.5 mil. RON, iar perspectiva pe termen mediu depinde de evolutia macroeconomica. (Sursa: ZF)

Pietele asiatice la inceput de saptamana[edit | ]

Actiunile chinezesti au scazut initial din cauza presiunilor deflationiste, schimband pe parcursul zilei trendul initial. Actiunile japoneze au crescut in urma zvonurilor ca banca centrala nu va mari rata dobanzii. Datele din noiembrie din China arata scaderi abrupte in preturile de consum, CPI coborand cu 0.5%. Indicele preturilor de productie a inregistrat o scadere de 3%, reflectand dificultatile economice. La momentul redactarii stirii, CSI 300 din China a revenit in teritoriu pozitiv +0.68%, iar Nikkei din Japonia a urcat cu 1.5%, in timp ce investitorii asteapta decizia FED cu privire la politica monetara. (Sursa: CNBC)

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea a anuntat ca Franklin Templeton International Services, in calitate de administrator al fondului, a primit o oferta ferma din partea GDF International, actionarul majoritar al Engie Romania, de cumparare a detinerii Engie pentru suma de 87 mil. EUR. Fondul Proprietatea detine in prezent 11.99% din capitalul social al Engie Romania, reprezentand 14.53% din VAN-ul fondului la 31 octombrie 2023. FP a evaluat detinerea la Engie Romania la 490 mil. RON (circa 99 mil. EUR). (Surse: BVB;ZF)

Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]

Holde Agri Invest a anuntat ca filialele sale au semnat mai multe contracte semnificative pentru vanzarea de cereale, cu acelasi client, nedivulgat, in valoare totala de 50.7 mil. RON, fara TVA, conform calculelor ZF. “Sunt contracte pe care le-am incheiat acum, dar ele sunt platite incepand cu aceasta vara. Sunt contracte care se numesc premium, cu pret deschis. Traderul plateste 70% din pretul la momentul la care semnam contractul si, ulterior, ni se plateste restul cand inchidem pretul, care este format pe Euronext, bursa de la Paris. Am cam inchis toate contractele si cand am primit si restul de bani am si anuntat la bursa. Pana acum nu au mai fost anuntate la bursa aceste contracte. Este o parte semnificativa din incasarile acestui an, partea de vanzari de cereale, dar nu sunt toate. Mai sunt si alte contracte si veniturile din subventii", spune Liviu Zagan, CEO al Holde Agri Invest, pentru ZF. (Surse: BVB;ZF)

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

Digi Communications a informat piata cu privire la faptul ca a incheiat un contract cadru cu Vodafone Portugal, in baza caruia, vor fi alocate filialei din Portugalia drepturile de utilizare a frecventelor de 2x10 Mhx in banda de 1,800 Mhz si 2x10 Mhz in banda de 3,400-3,800 Mhz precum si accesul en-gros bitstream la reteaua de fibra optica. Acest acord va fi supus aprobarii din partea Autoritatii de Concurenta din Portugalia. (Sursa: BVB)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania, vizeaza extinderea pe piata de furnizare de energie. Compania solicita propuneri pentru platforme si portaluri de energie electrica si gaze, intentionand sa sustina pana la 10,000 de clienti finali. Aceste sisteme ar permite companiei sa devina mai activa pe piata furnizarii la clienti finali, inclusiv prin gestionarea post-contractare si automatizarea proceselor precum deconectarea/reconectarea si raportarea contractelor in reziliere. (Sursa: Economica.net)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]

Transelectrica a obtinut peste 56 mil. EUR prin REPowerEU pentru instalarea de centrale fotovoltaice in 29 de statii electrice, retehnologizarea Smart si optimizarea retelei de comunicatii Teletrans. Aceste investitii vizeaza cresterea flexibilitatii retelei, reducerea consumului propriu de energie si a emisiilor de CO2, imbunatatirea securitatii cibernetice si modernizarea infrastructurii. Deadline-urile pentru finalizare variaza pana in 2026. (Sursa: Economica.net)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

iHunt Technology informeaza investitorii cu privire la lansarea unui nou telefon rezistent cu baterie mare, P25000 Xtreme 256GB. Acest model este noul flagship pentru gama de telefoane rugged ale lui iHunt. Expedierea primelor unitati a inceput pe 11 decembrie. (Sursa: BVB)

Palantir Technologies Inc (US.PLTR)[edit | ]

Unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din lume, Public Sector Pension Investment Board din Canada, a anuntat modificari cu privire la investitiile din portofoliu. Fondul de pensii care administreaza active cu o valoare aproximativa de 180 mld. USD, fiind a 25-lea cel mai mare fond de pensii din lume, a vandut toate cele 111,432 actiuni Palantir pe care le detinea la sfarsitul lunii iulie. In acest an, pretul actiunilor Palantir a crescut cu peste 175%. (Sursa: Barron’s)

Macy's Inc (US.M)[edit | ]

Doua fonduri de private equity au facut o oferta de 5.8 mld. USD pentru preluarea companiei Macy’s. Oferta celor de la Arkhouse Management si Brigade Capital Management evalueaza lantul de magazine la un pret de 21 USD pe actiune. Avand in vedere pretul de inchidere de vineri, acesta reprezinta un premium de peste 20%. Cele doua fonduri considera ca Macy’s este in prezent subevaluata si sunt pregatite sa isi majoreze oferta sub rezerva unor verificari prealabile. De la inceputul anului si pana luni, pretul actiunii a scazut cu 14%. (Sursa: SeekingAlpha)

THE CIGNA GROUP (US.CI)[edit | ]

Cigna si Humana au intrerupt discutiile de fuziune din cauza unor neintelegeri financiare. Cigna se orienteaza, planuind o rascumparare substantiala de actiuni in locul unei fuziuni, ceea ce a rezultat intr-o scadere cu 8% a pretului actiunilor. Humana se confrunta, de asemenea, cu pierderi semnificative. Cigna vizeaza o rascumparare de actiuni de 10 mld. USD, in valoare totala de 11.3 mld. USD, considerand ca actiunile lor sunt subevaluate, reafirmand perspectivele pentru 2023, care vizeaza un EPS de 24.75 USD/actiune si tinteste 28 USD/actiune in 2024. (Sursa: SeekingAlpha)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla doreste sa ofere stimulente pentru a creste numarul de masini vandute in perioada sarbatorilor. Cumparatorii pot obtine o reducere de aproape 4,000 USD la mai multe vehicule Model Y si 6 luni de incarcare gratuita la Supercharger. Beneficiul de incarcare poate valora aproximativ 900 USD. Totalul stimulentelor se poate ridica la mai mult de 8% din pretul tranzactiei. Stimulentul mediu pentru vanzarile de masini noi in SUA, in luna octombrie, a fost de aproximativ 5% din pretul tranzactiei, potrivit celor de la Kelly Blue Book. (Sursa: Barron’s)