Rata somajului in luna ianuarie - 05 martie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 6 martie 2025 10:07, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In ianuarie 2025, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5.5%, in scadere cu 0.2 pp fata de luna decembrie 2024, fiind cu 0.7 pp mai mare in randul barbatilor decat al femeilor. Numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 74 ani estimat pentru prima luna a anului curent a fost de 450.9 mil. persoane, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut (455.3 mil. persoane). (Sursa: INS)

Preturile productiei industriale in ianuarie[edit | ]

In prima luna a anului, preturile productiei industriale au urcat in total (piata interna si piata externa) cu 0.5% fata de luna decembrie 2024, scazand cu 0.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. La nivel intern, indicele preturilor productiei industriale a scazut cu 1.73% fata de luna ianuarie a anului trecut, iar la nivel extern a crescut cu 4.27%. Cele mai mari cresteri ale preturilor pe grupe industriale au fost inregistrate in cazul industriei bunurilor de capital (+3.65%) si al industriei bunurilor de uz curent (+5.22%), iar ca sectiuni de activitate, cel mai mult au urcat preturile pentru distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+13.06%). (Sursa: INS)

Se zguduie pietele[edit | ]

Cei trei mari indici americani (Dow Jones, S&P500, Nasdaq 100) au scazut luni dupa ce Trump a spus ca nu mai exista nicio posibilitate de negociere a SUA cu Mexic si Canada privind impunerea taxei vamale de 25%, aceasta intrand in vigoare de marti. In plus, presedintele american impune un tarif suplimentar asupra bunurilor chinezesti de 10%, iar ca raspuns, China a declarat ca va impune tarife suplimentare de pana la 15% asupra bunurilor americane. (Sursa: CNBC)

Inflatie in crestere in Marea Britanie[edit | ]

Inflatia preturilor la alimente in Marea Britanie a ramas la 3.3% in cele patru saptamani pana la 23 februarie, conform Kantar, in timp ce vanzarile de alimente au crescut cu 3.6% fata de anul trecut. Promotiile devin tot mai populare, reprezentand 27.6% din vanzari, cu oferte precum „Club Card price” de la Tesco. Retailerii avertizeaza ca majorarile de taxe si cresterea salariului minim ar putea accelera inflatia in 2024. BRC a raportat o crestere a inflatiei alimentare la 2.1% in februarie, afectand preturile la produse esentiale. In ultimele 12 saptamani, Tesco si Sainsbury’s au inregistrat cresteri de 5.8%, respectiv 4.8%, in timp ce Asda a scazut cu 5%. Ocado a crescut cu 9.6%, iar discounterii Aldi si Lidl au inregistrat cresteri de 4.9% si 8.1%. (Sursa: Reuters)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)[edit | ]

Nuclearelectrica a anuntat ca, pe 4 martie 2025, Unitatea 1 a CNE Cernavoda a revenit la puterea nominala, dupa finalizarea cu succes a lucrarilor punctuale de remediere efectuate in partea clasica a unitatii. Interventiile s-au desfasurat conform procedurilor, fara impact asupra securitatii nucleare, personalului sau mediului. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

Conducerea ONE a reiterat faptul ca are in vedere achizitia de terenuri si in alte orase decat in Bucuresti, ca urmare a limitarilor din capitala pe piata imobiliara. „Am facut publice planurile noastre pentru urmatorii cinci ani la ziua investitorului din 2024 si ne tinem de el. Avem in analiza si restul tarii, si mai ales avand in vedere ca Bucurestiul e putin impotriva dezvoltărilor imobiliare si se dezvolta mai incet si mai greu decat in trecut. Restul tarii poate fi o alternativa mai atractiva, ne uitam activ, bineinteles, ce e mai interesant pentru noi e cererea si totalul tranzactiilor, deci automat interesul este pe orasele cele mai mari ca dimensiune si tranzactii imobiliare cat mai multe”, a mentionat Victor Capitanu in cadrul teleconferintei cu investitorii. (Sursa: Economica.net)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)[edit | ]

Romgaz ar putea fi exceptie la regula conform careia 90% din profitul companiilor de stat, inclusiv cele din energie, va merge in dividende catre stat, ca urmare a investitiei pe care compania o deruleaza in Neptun Deep. Decizia finala va fi luata insa dupa o analiza strategica mai aprofundata a proiectului si a investitiilor pe care compania le deruleaza. (Sursa: Economica.net)

APPRAISAL & VALUATION S.A. (APP)[edit | ]

Appraisal & Valuation a raportat o cifra de afaceri preliminara in crestere cu +12.1% mil. RON, insumand 6.5 mil. RON, in timp ce rezultatul din exploatare a fost de 0.5 mil. RON – in scadere cu 42.9% vs 2023. Rezultatul net preliminar a scazut cu 23.8%, totalizand 721,323 RON. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

In urma acuzatiilor APCE la adresa Hidroelectrica cu privire la comercializarea energiei catre consumatori la un pret dublu decat cel platit prosumatorilor, compania a revenit cu raspunsuri, declarand ca la nivel legal nu exista restrictii legate de stabilirea unui pret diferit al energiei electrice furnizate pentru diversele categorii de clienti. De asemenea, Hidroelectrica a subliniat ca desi prosumatorii primesc un pret mai mic pentru energia injectata in retea comparativ cu pretul la care compania comercializeaza energia catre clientii ne-prosumatori, prosumatorii platesc un pret mai redus decat restul. Compania a anuntat o crestere cu 60% a pretului energiei active incepand cu 1 aprilie. (Sursa: Economica.net)

OMV AG (AT.OMV)[edit | ]

Compania austriaca OMV va fuziona cu Abu Dhabi National Oil, urmand sa formeze o companie chimica mixta cu o valoare de 60 mld. USD, punand capat negocierilor din ultimii 2 ani. Noul joint venture are in plan achizitia companiei canadiene Nova Chemicals Corp, a fondului suveran de investitii Mubadala, pentru 13.4 mld. USD, vizand extinderea activitatii in America de Nord. Nova produce polietilena, avand o capacitate de productie de 2.6 mil. tone metrice de polietilena si 4.2 mil. tone metrice de etilena. (Sursa: Reuters)

Thales S.A. (FR.HO)[edit | ]

Thales a inregistrat o crestere de peste 11% a actiunilor dupa publicarea unor rezultate financiare peste asteptari pentru 2024, sustinute de cresterea puternica a diviziei de aparare, in contextul cresterii cheltuielilor militare pe fondul instabilitatii geopolitice. Veniturile au crescut cu 8.3% la 20.6 mld. EUR, iar profitul operational ajustat a urcat cu 5.7% la 2.42 mld. EUR, depasind estimarile analistilor. Comenzile noi au avansat cu 6% la 25.29 mld. EUR, iar compania anticipeaza pentru 2025 o crestere a vanzarilor cu 5-6% si o imbunatatire a marjelor operationale. Patrice Caine, CEO-ul companiei, a subliniat ca Europa dispune de tehnologia necesara pentru apararea proprie, dar implementarea depinde de transformarea angajamentelor politice in comenzi ferme. (Sursa: Reuters)

BYD Company Limited (DE.BY6)[edit | ]

BYD a strans 5.6 mld. USD printr-o vanzare de actiuni majorata fata de planul initial, marcand cea mai mare oferta de acest tip din Hong Kong din ultimii patru ani si cea mai mare din sectorul auto la nivel global in ultimul deceniu. Actiunile au fost vandute la 43.11 USD fiecare, cu un discount de 7.8%, iar investitorul strategic Al-Futtaim Family Office din UAE a achizitionat o participatie. Fondurile vor fi utilizate pentru cercetare si dezvoltare, extindere internationala si capital de lucru, in contextul in care BYD vizeaza vanzari de 5-6 mil. de masini in 2025. Compania isi accelereaza exporturile, cu Brazilia ca piata principala si Europa ca provocare, din cauza tarifelor suplimentare. Cresterea interesului investitorilor in sectorul tech din China si sprijinul guvernamental au contribuit la aprecierea cu 36.4% a actiunilor BYD in Hong Kong in 2024. (Sursa: Reuters)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

Mercedes-Benz a redus la jumatate cresterile salariale planificate si a scazut numarul de angajati, ca parte a unui plan de reducere a costurilor, producatorul de masini luptandu-se sa revigoreze castigurile. Compania a specificat ca angajatii din productie nu vor fi afectati de concedieri, conducerea fiind de acord sa extinda garantia acestor locuri de munca pana la sfarsitul anului 2034. CFO Harald Wilhelm a declarat ca planuieste sa externalizeze anumite domenii, de la finante si resurse umane, pana la achizitii. Mercedes-Benz planuieste sa reduca costurile de productie cu 10% pana in 2027 si dublu pana in 2030, compania avand de asemenea in desfasurare un plan de reducere a costurilor cu 20% intre 2019 si 2025. (Sursa: Reuters)