Bursa se mentine stabila - 08 aprilie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 9 aprilie 2025 09:05, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Impunerea noilor tarife de catre administratia Trump a provocat neliniste pe pietele financiare internationale, taxele depasind asteptarile analistilor si incadrandu-se in „worst case” scenario. Drept consecinta, indicele BET a cunoscut o scadere de 1.3% joi si de 2% vineri, avand o performanta mai buna decat bursele europene (de peste -4%) si piata americana (intre -3% si -6%). Deprecierea modesta s-a datorat lipsei schimburilor comerciale directe cu SUA si precautiei fondurilor de investitii, care reusesc sa anticipeze problemele de profunzime ale pietei. (Sursa: ZF)

Veniturile lunare ale romanilor[edit | ]

In ultimul trimestru din 2024, veniturile lunare medii ale unei gospodarii au atins 8,568 RON, in crestere cu 3.8% pe gospodarie comparativ cu trimestrul anterior, si cu 14.2% fata de anul precedent. Nivelul cheltuielilor a reprezentat 84.9% din veniturile totale, inregistrand o crestere de 11.7% comparativ cu anul precedent, pana la 7,277 RON/gospodarie. Majoritatea veniturilor banesti au rezultat din salarii brute si alte drepturi salariale (66%), fiind urmate in ierarhie de veniturile din prestatii sociale (21.2%). (Sursa: INS)

China ramane pe pozitii[edit | ]

China ramane neutra in fata noilor tarife anuntate de administratia Trump, planuind sa foloseasca acest context pentru a consolida cresterea economica interna. „Cerul nu va cadea, chiar daca abuzul SUA in materie de tarife va avea un anumit impact asupra noastra” - a fost declaratia Chinei in cadrul People’s Daily. China doreste stimularea cererii interne ca strategie pe termen lung, consumul urmand sa ajunga “principalul motor si stabilizator” al cresterii economice in urma reducerii dobanzilor si stimularii lichiditatii in sectorul bancar. (Sursa: Yahoo Finance)

Scadere in productia industriala in Germania[edit | ]

In februarie, exporturile Germaniei au crescut cu 1.8%, peste asteptari, impulsionate de cererea mai mare din SUA (+8.5% fata de ianuarie), in contextul temerilor privind noile tarife impuse de administratia Trump. Cu toate acestea, productia industriala a scazut cu 1.3%, mai mult decat anticipau analistii (-0.8%), reflectand slabiciunile persistente ale sectorului manufacturier. Balanta comerciala a aratat un excedent de 17.7 mld. EUR, sub nivelul din februarie 2024. Exporturile catre tarile din afara UE au crescut cu 3.2%, in timp ce cele catre UE au avansat cu doar 0.5%. (Sursa: Reuters)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]

Hidroelectrica anunta finalizarea licitatiei pentru procedura de achizitie a instalatiei de stocare cu baterii Li-ion in Parcul Eolian Crucea Nord, prin semnarea contractului cu Prime Batteries Technology SRL. Scopul principal al investitiei il reprezinta reducerea dezechilibrelor interne la parcul eolian aflat in portofoliul Hidroelectrica, furnizarea de servicii de echilibrare a sistemului energetic national, imbunatatirea performantelor turbinelor eoliene si scaderea nivelului de uzura a sistemelor electromecanice ale turbinelor. Pretul contractului este de 79,832,242 RON fara TVA, iar termenul de implementare este de 12 luni de la data semnarii contractului. (Sursa: BVB)

DN Agrar Group (DN)[edit | ]

Liderul in productia de lapte din Romania, DN Agrar, a comunicat investitorilor Bugetul de Venituri si Cheltuieli aferent anului 2025. Compania previzioneaza o crestere de 20.4% a cifrei de afaceri, pana la 211,600 RON si un profit net de 38,800 RON (+22.3%). „Proiectiile financiare elaborate pentru anul 2025 au fost realizate luand in considerare o crestere cu 10% a producţiei de lapte la nivelul grupului DN Agrar”, a mentionat compania in raportul sau. (Sursa: ZF)

MedLife S.A. (M)[edit | ]

Cotatia actiunilor MedLife a inregistrat o crestere de 4.5% de la raportarea situatiilor financiare preliminare din 2024, la un pret de 6.18 RON/actiune. Compania a inregistrat in anul precedent venituri operationale de 2.2 mld. RON, reusind sa atinga un profit de 18.4 mil. RON, comparativ cu pierderea de 4.2 mil. RON din 2023. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in randul segmentelor de spitale (+38%), laboratoare (+28%) si clinici (23%). (Sursa: ZF)

TEILOR HOLDING S.A. (TEI29)[edit | ]

Teilor Holdings a informat investitorii cu privire la plata primului cupon al obligatiunilor emise in luna octombrie a anului trecut. Plata urmeaza a fi efectuata in data de 30 aprilie, avand o rata fixa a dobanzii de 9.5% si o valoare bruta a cuponului de 4.73 RON/obligatiune pentru titlurile in RON. In cazul obligatiunilor in EUR, rata dobanzii atinge 8.5% pe an, plata cuponului insumand 4.23 RON/obligatiune, efectuata la aceeasi data. (Sursa: BVB)

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota intentioneaza sa dezvolte aproximativ 15 modele de vehicule electrice proprii pana in 2027 si sa ajunga la o productie anuala de 1 milion de unitati, potrivit Nikkei. In prezent, compania produce cinci modele EV in Japonia si China, dar planuieste extinderea fabricatiei in SUA, Thailanda si Argentina pentru a reduce riscurile legate de tarife si curs valutar. Printre cele 15 modele se vor regasi si unele sub brandul Lexus. Desi anterior Toyota estima vanzari de 1.5 mil. EV-uri in 2026, acum prognozeaza 800,000 unitati, semnificativ sub planurile initiale. In 2024, compania a vandut aproape 140,000 EV-uri, sub 2% din vanzarile totale globale. (Sursa: Reuters)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

Shell si-a redus estimarea privind productia de gaze naturale lichefiate (LNG) pentru primul trimestru la 6.4–6.8 mil. tone, sub intervalul anterior de 6.6–7.2 mil. tone, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a lucrarilor neplanificate de mentenanta in Australia. In T4 2024, compania produsese 7.1 mil. tone LNG. Divizia de tranzactionare cu gaze este asteptata sa aiba rezultate similare cu trimestrul anterior, in timp ce segmentul de marketing va fi afectat negativ de contributia mai slaba a produselor si serviciilor speciale, inclusiv solutii de energie cu emisii reduse. Shell preconizeaza si o pierdere de 100 mil. USD din explorare si a revizuit in jos si intervalul estimat pentru productia totala de petrol si gaze, la 1.79–1.89 mil. boed. (Sursa: Reuters)