PIB-ul Romaniei in 2024 - 11 aprilie 2025
Studiul realizat de Institutul National de Statistica releva o crestere de 0.8%, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata a PIB-ului in 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023. Estimarea indicatorului a fost 1.76 trilioane RON pentru 12 luni in preturi reale. Influenta majoritara in valoarea finala a PIB-ului au avut-o agricultura, silvicultura, pescuitul si comertul cu ridicata si amanuntul. (Sursa: INS)
Cresteri la BVB[edit | ]
Indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti a inregistrat o crestere de 4% la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, in urma anuntarii de catre Donald Trump a unei pauze de 3 luni pentru taxele vamale pentru tarile care nu au ripostat. Cele mai proeminente aprecieri s-au inregistrat in cadrul companiilor, Transelectrica (+11%), Electrica (+5.9%), Transgaz (+5.7%) si Banca Transilvania (5.5%). In primele 40 de minute de tranzactionare, nivelul lichiditatii a ajuns la 23 mil. RON. (Sursa: ZF)
Preturile gazelor naturale in Europa[edit | ]
Suspendarea planurilor de impunere a tarifelor reciproce a cauzat o revenire a preturilor la gaze naturale, cresterea contractelor de referinta de 8.2% ameliorand o parte din pierderile inregistrate la inceputul saptamanii. Preturile au atins cel mai scazut nivel din ultimele 7 luni, reprezentand o oportunitate pentru Europa de a redresa situatia rezervelor. (Sursa: Bloomberg)
Inflatie in scadere in SUA[edit | ]
Rata inflatiei din SUA a scazut in martie la 2.4%, sub asteptarile pietei, pe fondul unei reduceri de 0.1% a indicelui preturilor de consum, in timp ce inflatia de baza (excluzand alimentele si energia) a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, de 2.8% anual. Scaderea abrupta a preturilor la energie, inclusiv o reducere de 6.3% la benzina, a contribuit semnificativ la temperarea inflatiei, in timp ce preturile alimentelor au crescut usor. In acest context, actiunile si randamentele obligatiunilor au reactionat negativ. Raportul a fost publicat pe fondul incertitudinilor legate de tarifele comerciale impuse de presedintele Trump, care a amanat aplicarea unor taxe mai dure si a oferit un interval de 90 de zile pentru negocieri. (Sursa: CNBC)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
One United Properties informeaza investitorii in legatura cu o noua decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, ce presupune mentinerea validitatii autorizatiilor de construire in contextul anularii Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ). Decizia are un impact pozitiv asupra stabilitatii juridice a sectorului imobiliar din Romania, eliminand riscul anularii autorizatiilor de construire aflate in litigiu. (Sursa: BVB)
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]
Cea mai mare institutie de credit din Romania, Banca Transilvania, a fost centrul a 18% dintre tranzactiile realizate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, generand 33% din lichiditatea aferenta sectorului din care face parte, depasind OMV Petrom si Hidroelectrica, doua dintre cele mai populare companii de la BVB. (Sursa: ZF)
DN Agrar Group (DN)[edit | ]
DN Agrar a informat investitorii cu privire la publicarea principalului indicator al primului trimestru de raportare. Cantitatea de lapte livrata de companie a crescut cu aproximativ 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, apropiindu-se de 6 mil. de litri. (Sursa: BVB)
Premier Energy PLC (PE)[edit | ]
Premier Energy a anuntat semnarea unui acord pentru achizitionarea restului participatiei de 25% din True Energy Management, pentru un pret total de 3 mil. EUR. Astfel, PE va detine 100% din True Energy Management, care detine si opereaza centrala de echilibrare si cogenerare cu o capacitate instalata actuala de producere a energiei electrice de 13.2 MW, aceasta fiind in curs de extindere la 19.9 MW. (Sursa: BVB)
CONNECTIONS CONSULT S.A. (CC)[edit | ]
Connections Consult a anuntat semnarea unui nou contract in vederea proiectarii, dezvoltarii, implementarii si lansarii in productie a unui sistem informatic de analiza avansata a datelor, cu o valoare de 47 mil. RON (fara TVA). (Sursa: BVB)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]
Veniturile trimestriale inregistrate de TSMC au crescut cu 42%, depasind asteptarile si reflectand o cerere tot mai puternica pentru serverele AI si smartphone-uri. Cea mai rapida crestere a TSMC din 2022 incoace a fost cauzata de intrarea in vigoare a tarifelor din SUA. Companiile americane au reusit sa stocheze depozitele din SUA, anticipand perturbari ale comertului si transportului. (Sursa: Bloomberg)
WALMART INC (US.WMT)[edit | ]
Lanturile globale de aprovizionare se blocheaza, in contextul anuntarii tarifelor de catre administratia Trump. Retailerii americani au inceput suspendarea comenzilor si a expedierilor, in special in cazul furnizorilor din China. Walmart a cerut fabricii responsabile de productia de ornamente pentru Craciun sa nu mai aplice etichetele de pret pe ambalaje, semn al gravitatii deciziilor impuse in SUA. (Sursa: Bloomberg)
LVMH Moet Hennessy - Louis Vuitton, Societe Europeenne (FR.MC)[edit | ]
Sectorul bunurilor de lux din Europa ar putea fi ferit de efectele tarifelor impuse in SUA, insa riscul unei incetiniri economice mai ample reprezinta un semnal negativ pentru acest sector. Conform unui comunicat al Deutsche Bank de miercuri, pietele bursiere mai slabe si incertitudinea economica vor afecta increderea consumatorilor, amanand redresarea cererii pentru produsele de lux. (Sursa: CNBC)