Tinerii, cea mai mare rata a somajului in Romania - 16 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In T2 2024, Romania a inregistrat o populatie activa de 8.41 mil. persoane, dintre care 7.9 mil. sunt persoane ocupate, 6.79 mil. fiind salariate. Rata de ocupare a populatiei a atins un total de 64.4%, crescand cu 0.2 puncte procentuale fata de T1 2024 , iar rata somajului a fost de 5%, in scadere cu 0.3 puncte procentuale fata de T1. Grupa de varsta cu nivelul cel mai ridicat al somajului , de 22.7%, este cea a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. (Sursa: INS)

Productia industriala in luna iulie[edit | ]

Productia de energie termica si electrica (+10.7%), industria extractiva (+4.6%) si industria prelucratoare (+1.9%) au reusit, impreuna, sa genereze cresterea productiei industriale cu 3% ca serie bruta fata de luna precedenta. Ca serie ajustata, totusi, rezultatul este in scadere cu 3.4%, indice calculat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. (Sursa: INS)

SUA se lupta cu o criza a locuintelor[edit | ]

Piata imobiliara din SUA pare a fi un adevarat camp de lupta: actiunile constructorilor au crescut cu 110% de la inceputul anului 2021, proprietarii bucurandu-se de o crestere medie de 38% a preturilor, pe cand chiriasii se confrunta cu preturi exorbitante, oferta scazuta si rate ipotecare prea mari pentru gospodarii. In medie, costurile de proprietate ajung la un nivel de 44% din venitul mediu al unei familii, comparativ cu 30%, procent considerat accesibil. (Sursa: Barron’s)

China nu poate stimula consumul[edit | ]

Stimularea consumului prin implementarea programelor de trade-in pare sa nu functioneze pentru China. Desi guvernul a alocat un buget echivalent cu 41.5 mld. USD in obligatiuni speciale pentru a extinde politica deja existenta de schimburi si a face modernizari de echipamente, consumatorii chinezi prefera sa isi pastreze bunurile vechi, pentru a economisi banii pe care i-ar plati in plus, pe langa produsul dat la schimb. (Sursa: CNBC)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

TeraPlast a incheiat anticipat plasamentul privat destinat majorarii de capital pe fondul suprasubscrierii: pretul final a fost stabilit de Consiliul de Administratie la valoarea de 0.45 RON/actiune nou emisa. Pretul se aplica atat in cazul actiunilor noi, subscrise de catre actionarii indreptatiti, cat si in cazul actiunilor noi din cadrul plasamentului privat, ajungandu-se la un volum mai mare decat numarul actiunilor obiect ale plasamentului. (Sursa: Financial Intelligence)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Electrica a anuntat, printr-un comunicat publicat la Bursa de Valori Bucuresti, ca procesul de achizitie a 100% din actiunile Foton Power Energy este finalizat. Aceasta achizitie a fost anuntata prima data in 2021, fiind parte a strategiei grupului Electrica de a se extinde pe lantul valoric al energiei electrice, cu precadere in sectorul energiei din surse regenerabile. (Sursa: BVB)

Boeing Co (US.BA)[edit | ]

Muncitorii din fabricile Boeing de pe Coasta de Vest a SUA au intrat in greva dupa ce 96% dintre ei au votat pentru incetarea activitatii. Aproximativ 30,000 de membri ai sindicatului IAM au respins contractul propus, marcand prima greva din 2008. Contractul oferea o crestere salariala de 25%, un bonus de semnare de 3,000 USD si promisiunea construirii unui nou avion comercial in zona Seattle. Totusi, muncitorii au solicitat o majorare salariala de 40% si au criticat eliminarea bonusului anual. (Sursa: Reuters)

UNITED AIRLINES HOLDINGS INC. (US.UAL)[edit | ]

United Airlines a anuntat ca va oferi Wi-Fi gratuit de la Starlink, serviciul de internet prin satelit al SpaceX, pe sute de avioane, marcand cel mai mare parteneriat de acest gen pentru SpaceX. Aceasta initiativa apare pe fondul investitiilor companiilor aeriene in imbunatatirea vitezei internetului la bord. Delta Air Lines ofera deja internet gratuit membrilor programului sau de loialitate SkyMiles, iar Hawaiian Airlines si JetBlue Airways au, de asemenea, Wi-Fi gratuit la bord. (Sursa: CNBC)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Analistii au ajustat estimarile privind livrarile Tesla pentru trimestrul 3, reducand prognoza la aproximativ 459,000 de vehicule, comparativ cu 443,956 livrate in trimestrul anterior. De asemenea, estimarile pentru castigurile pe actiune au fost reduse la 0.61 USD, din cauza preturilor mai agresive, in special in China. Tesla a ratat tintele EPS in ultimele patru din cinci trimestre, iar marjele brute au scazut din cauza concurentei si cheltuielilor mari pentru AI si noi tehnologii. (Sursa: Seeking Alpha)