ARM (re)vine la Nasdaq - Trade Talk 08 septembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

E cel mai asteptat IPO din 2023... ar putea fi si cel mai mare din lume. Arm, compania britanica responsabila pentru desenarea cipurilor folosite de Apple, revine la Nasdaq chiar saptamana viitoare.

Potrivit datelor pe care le-avem acum, pretul de referinta va fi anuntat miercurea viitoare, pe 13 septembrie, actiunile cu simbolul ARM urmand sa fie tranzactionate chiar din ziua urmatoare, adica joi 14 septembrie. Ce altceva mai stim despre aceasta mega-listare? 

1. Cine-i Arm?[edit | ]

Compania cu sediul la Cambridge, in Regatul Unit, a mai fost listata pe bursa... de fapt, pe doua burse, London Stock Exchange si Nasdaq, intre 1998 si 2016. Arm Holdings plc (pe numele ei complet) facea parte, la un moment dat, din componenta indicelui de referinta al bursei britanice, FTSE 100.

Arm s-a nascut in 1990 ca un joint-venture intre Acorn Computers, VLSI Technology si (acea) Apple. Acronimul ARM a fost folosit prima oara in 1983, cu sapte ani inaintea inregistrarii juridice a companiei despre a carei relistare scriem azi... vine de la "Acorn RISC Machine". In prezent, peste 260 de companii de tehnologie din toata lumea utilizeaza cipuri desenate de Arm cel mai cunoscut client fiind Apple.

Sunt convins ca Arm va creste de 5x in urmatorii cinci ani, a exclamat Masayoshi Son cand SoftBank a cumparat Arm in 2016, platind 32 mld. USD. Dar nu s-a intamplat asa.

Veniturile totale au crescut cu 65% din 2016 incoace... adica intr-un ritm ceva mai bun decat sectorul producatorilor de cipuri in ansamblu, dar semnificativ sub liderii acestuia. Iar saltul urias facut in cheltuielile R&D nu se vede inca in profitabilitate. Pariul pe IoT a fost un esec monumental pana acum... adica pierderi de peste 275 mil. USD in anii fiscali 2021 si 2022. In cloud computing, cota de piata e circa 10%, adica jumatate din cea urmarita initial pentru 2021. Dupa propriile estimari, Arm controleaza 40% din segmentul cipurilor utilizate in sectorul auto, dar pana si-aici progresul a fost extrem de lent. Investitiile sunt directionate acum preponderent spre (fireste!) AI.

47 USD - 51 USD pe actiune e intervalul pretului de IPO... Arm oferind in jur de 95 de milioane de actiuni, pentru a strange aproape 5 mld. USD.

La acesti parametri, capitalizarea anticipata ar fi de maximum 55 mld. USD, spre limita superioara a estimarilor. Post-IPO, SoftBank va continua sa detina circa 90% din actiuni. Zece din cei mai importanti clienti ai companiei britance vor participa in oferta ca investitori-ancora, cumparand actiuni in valoare totala de pana la 735 mil. USD... inclusiv Apple, Nvidia, AMD, Alphabet, Intel, Samsung Electronics, Synopsys, Cadence Design Systems si MediaTek. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), compania taiwaneza care fabrica cipuri pentru Apple pe baza designului asigurat de Arm, se va hotari pana la finalul acestei saptamani. Desi interesata initial, Amazon a decis sa nu participe.

2. Cum arata rezultatele?[edit | ]

Documentatia oficiala depusa inaintea IPO-ului ne-a permis sa mai vedem cateva cifre. De exemplu, in anul fiscal incheiat la 31 martie 2023, veniturile totale au scazut cu aproape 1% (vs anul fiscal precedent), la 2.68 mld. USD desi Arm a reusit sa vanda peste 30 de miliarde de cipuri. Apropo, 1/4 din toti banii astia au fost generati in China.

La mijlocul intervalului pretului de oferta, Arm ar fi cotata la 18x incasarile obtinute in ultimele 12 luni... cel mai mare multiplu in randul producatorilor importanti de semiconductori cu exceptia Nvidia (37x). Ca perspectiva: valoarea aceluiasi multiplu e circa 8x la AMD si numai 3x la Intel. Circa 62% din incasarile anuale ale companiei britanice vin acum din licentiere... si aproape 1/2 din suma asta soseste pe filiera produselor lansate intre 1990 si 2012. In cel mai recent an fiscal, cheltuielile R&D au avut o pondere de 42% din totalul veniturilor... cel mai mare procent din industrie, unde media e de-aproape 16%. Marjele de profit au coborat bine de tot... dupa unele calcule, de la 34% in anul care-a precedat inghitirea companiei de catre SoftBank la numai 20% in ultimul an fiscal. Speranta e ca, post-listare, costurile vor fi mai bine controlate si, astfel, marjele ar putea urca din nou.

Parte a problemei e ca Arm e atat de puternica in business-ul (inca) central legat de smartphones, incat spatiul de crestere exclusiv aici e relativ limitat. Asta chiar si intr-o piata in crestere nemaivorbind de-una care tocmai s-a contractat pentru al 6-lea trimestru consecutiv.

Pentru anul fiscal curent, totusi, compania britanica estimeaza o crestere de 11% a veniturilor totale (vs anul fiscal precedent)... avans care-ar putea accelera spre 20-30% spre anul fiscal 2025, pe seama cererii tot mai mari pentru cipuri utilizate in centrele de date si (fireste!) AI. Arm vede la orizont (anul calendaristic 2025, mai precis) o piata totala adresabila de-aproape 250 mld. USD. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

TradeVille: Vino sa faci UX Design la cel mai mare broker de retail din Romania! Daca aveti experienta in UX Design si o pasiune cat a noastra de mare pentru pietele de capital, abia asteptam sa ne cunoastem... CLICK AICI pentru detalii si contactati-ne cat mai curand.

Raportari: La BVB, sezonul rezultatelor s-a terminat pentru liga mare a companiilor incluse in indicele BET... dar continua pentru alte cateva nume super-interesante. Furnizorul de solutii si servicii IT Connections Consult raporteaza luni (11 septembrie), producatorul de device-uri electronice Visual Fan, detinatoarea brandului Allview, marti (12 septembrie), integratorul de infrastructura si securitate IT Arctic Stream, joi (14 septembrie), iar liderul pietei locale de marketing afiliat 2Performant, vineri (15 septembrie).

Energie: Scoatem impreuna cu Romgaz, cu 4 mld. EUR, 100 de miliarde de metri cub de gaz din Marea Neagra... asa incat Romania va deveni cel mai important producator din Uniunea Europeana, a indicat ieri la Three Seas Business Forum Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom. Cu aceeasi ocazie, Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intentie cu Fondul de Investitii Initiativa celor Trei Mari, pentru a explora posibilitatea unei colaborari in aria productiei de energie regenerabila... responsabila deja pentru 1/3 din energia curata a Romaniei, compania are proiecte pentru a creste acest procent la 66% pana in 2030.

Solar: Simtel Team a raportat pentru primul semestru un profit net consolidat mai mare cu 119% (vs aceeasi perioada din 2023)... la afaceri in crestere cu 226%. Compania a construit pana acum 1/3 din capacitatea totala a centralelor electrice fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din Romania. Apropo, potrivit unui studiu independent amintit azi in presa, piata locala de sisteme fotovoltaice rezidentiale are un potential de 24 mld. EUR, putand fi instalati 28,000 MW.

Farma: Cei trei producatori de medicamente listati la BVB au raportat crestereri ale vanzarilor formate din doua cifre pentru primele sase luni din acest an... cea mai mare fiind inregistrata de Antibiotice Iasi, mai precis un salt de 27% vs aceeasi perioada din 2022.

IT: Arctic Stream a anuntat aseara semnarea mai multor contracte sub forma a patru acorduri-cadru, pentru furnizarea de echipamente de comunicatii destinate unui client din sectorul public de aparare... valoarea totala raportata la cantitatea maxima estimata fiind 407 mil. RON. Listata din iulie 2021 pe piata AeRO a BVB, Artic Stream a saltat cu circa 27% in acest an.

Agricultura: Romania e campioana Europei la exporturile de grau in primele doua luni ale sezonului 2023/24, adica 1.35 milioane de tone... suntem urmati de Polonia, Franta, Bulgaria si Germania. Ucraina ramane cel mai mare furnizor de grau si orz al blocului comunitar, fiind responsabila pentru aproximativ 1/2 din livrari. 

STIAI CA?[edit | ]

Potrivit unui acord semnat recent, Arm va continua sa colaboreze cu Apple chiar si dincolo de anul 2040.