Apple vs Chimerica - Trade Talk 06 noiembrie 2023
Pentru Apple, China continua sa fie a treia cea mai mare piata globala. Trimestrul trecut, incasarile s-au diminuat aici cu aproape 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Analistii mizau pe o crestere de 10%.
Scriam vineri ca Apple e (si) cel mai bun fabricant de scuze din lume. Motivul oferit de Tim Cook pentru impleticirea vanzarilor in China? Cursul valutar.
1. Imperiul (Huawei) contraataca[edit | ]
Apple raporteaza cumulat incasari care vin din China, Hong Kong si Taiwan. In T3/2023 au fost putin peste 15 mld. USD, cifra similara celei obtinute in perioada identica din 2022... si cam 17% din cuantumul total al veniturilor, cel mai redus procent din ultimii 3 ani. Insa asta-i doar coaja marului.
In trimestrul de raportare, Huawei si-a adaugat 4 puncte procentuale cotei sale de piata, pe seama unei cresteri anuale de 37% a vanzarilor. Potrivit unei estimari independente contrazise de Tim Cook, Apple a pierdut un punct procentual din placinta. Ca perspectiva, in acelasi interval de timp, piata chineza de telefoane mobile s-a contractat cu 3%. La debut, vanzarile iPhone 15 au fost mai slabe decat anul trecut cu precedenta generatie. In paralel, noul Mate 60 Pro introdus in septembrie e capabil de super-viteze 5G, desi nimeni n-are idee cum de-a reusit Huawei sa puna mana pe cipurile necesare. Tot in septembrie, Beijingul ar fi interzis utilizarea iPhone-urilor de catre angajati ai agentiilor guvernamentale. Informatia sosita pe surse si publicata ca material exclusiv in WSJ a fost imediat dezmintita oficial... insa purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe a tinut sa remarce incidentele de securitate asociate iPhone-urilor. Alt led rosu e aprins de Qualcomm, care in T3/2023 a inregistrat un salt anual de 35% al vanzarilor de cipuri in China... destinate telefoanelor care ruleaza Android. Pe filiera aceluiasi business, compania anticipeaza pentru trimestrul curent livrari mai mari decat cele estimate de analisti.
Tim Cook ramane optimist in privinta Chinei. Apple tocmai ce si-a deschis inca un magazin aici, in Wenzhou... e al 46-lea situat in provincia Zhejiang. Asta-i o piata incredibil de importanta, a tinut sa ne reaminteasca joi seara CEO-ul celei mai valoroase companii din lume. Si totusi, India a fost mentionata de trei ori in uvertura cifrelor trimestriale... China, nici macar o singura data.
2. Foxconn, incotro?[edit | ]
Spre final de octombrie, Tim Cook a facut o vizita-surpriza in China... a doua in ultimele sapte luni. A vazut cateva magazine, s-a pozat la un eveniment de gaming, a mers la un furnizor local si s-a intalnit cu o serie de oficiali guvernamentali, inclusiv cu ministrul comertului, Wang Wentao. In Sichuan a facut o donatie deloc modesta unei fundatii destinate dezvoltarii ariilor rurale.
Apropo, furnizorul local din paragraful de mai sus n-a fost celebra Foxconn, ci un concurent pe nume Luxshare Precision.
Cei de la Luxshare fac AirPods, Apple Watch si chiar iPhone 15, inclusiv modelul Pro Max. Mai mult, lucreaza la Apple Vision Pro, headset-ul de spatial computing care-ar trebui lansat comercial in prima parte a anului viitor. Ati construit aici o cultura a excelentei, cu o precizie fenomenala, le-a transmis Cook angajatilor. Luxshare si-a inceput cariera preluand comenzi de la Apple pe care Foxconn nu le mai putea onora. Incet-incet, business-ul a devenit tot mai lucrativ. In 2022, micuta companie a incasat peste 29 mld. USD, de 6x mai multi bani decat in urma cu patru ani. Apple a adus aproape 3/4 din cifra asta.
La cateva zile dupa ce Cook a parasit China, big-bang: Beijingul a pornit o investigatie contra Foxconn. Justificarea oficiala? Neregularitati legate de taxare si utilizarea terenurilor. Ar putea fi si alte chestiuni la mijloc, totusi.
Terry Gou, CEO-ul Foxconn, si-a anuntat candidatura ca independent la alegerile prezidentiale din Taiwan, care-s la aproape doua luni distanta de-acum. In august, Guo declarase public ca Beijingul n-ar indrazni sa se atinga de Foxconn, date fiind relatiile excelente ale mogulului taiwanez cu Apple si Tesla. Incidentul a amintit de revolta lui Jack Ma impotriva agentiilor de reglementare chineze, din octombrie 2020 ce-a urmat pentru celebrul miliardar si Alibaba e deja istorie aspra. Desi ramane unul dintre cei mai mari angajatori din China, Foxconn si-a redus accelerat investitiile aici din 2018 incoace. In schimb, compania pariaza tot mai mult pe India, unde vrea sa-si creasca productia la circa 20 de milioane de iPhone-uri anul viitor, adica aproximativ 10% din livrarile totale inregistrate peste tot in lume in 2022.
Tim Cook si Terry Guo se cunosc de mult timp. Infiintata in 1974, Foxconn si-a deschis prima fabrica in China in 1988. Zece ani mai tarziu, Cook venea la Apple ca vice-presedinte al operatiunilor globale. Curand, China avea sa devina cea mai importanta baza de productie din lume pentru gigantul din Cupertino... si o miza uriasa in vanzari: in anul fiscal 2023, de-aici au sosit aproape 73 mld. USD, de peste 2x si jumatate banii generati in urma cu un deceniu.
Intamplarile din ultimul timp par sa vorbeasca si mai vocal despre prudenta excesiva a celor de la Apple: diversificarea nu-i jucata doar in Asia de Sud-Est, ci si la nivelul principalilor contractori chinezi. E imposibil sa pleci imediat din China, gazda unui malaxor formidabil de infrastructura logistica si generatoarea unei cincimi din totalul veniturilor. In schema mai mare a lucrurilor, insa, stirile evocate azi s-ar putea sa contina o miza chiar mai importanta pentru principalele companii de aparare din SUA.
TOP TRENDING[edit | ]
BVB: Indicele BET a inchis vineri la 14,464 de puncte, foarte aproape de recordul istoric stabilit pe 20 septembrie... si cu 24% mai sus fata de inceputul anului. Tot vineri, Transport Trade Services a atins un nou record absolut, la peste 23 RON pe actiune. Din componenta indicelui, vor raporta saptamana asta Banca Transilvania si MedLife, ambele vineri.
Imobiliare: Peste 5 ani vom avea cea mai mica oferta de apartamente noi in Bucuresti din ultimii 30 de ani, crede Constantin Sebesanu, CEO Impact Developer & Contractor. Piata de birouri a demonstrat o stabilitate si o crestere remarcabile, incheind T3 intr-o nota pozitiva, in ciuda unui mediu economic dificil, apreciaza CBRE Romania in cel mai recent studiu dedicat pietei imobiliare locale.
Burse europene: Imobiliarele si producatorii auto au condus aprecierile vazute saptamana trecuta... Vonovia, cel mai important dezvoltator german, saltand cu peste 17% pe bursa din Frankfurt. Ferrari a inchis vineri la un nou maxim istoric, dupa ce calutul cabrat raportase joi cresteri anuale de 45%, respectiv 24% ale profitului net si veniturilor totale in T3/2023. Investitorii coteaza o probabilitate de peste 80% in favoarea unei taieri cu 25 bps a dobanzii de referinta din zona euro in aprilie anul viitor.
Wall Street: Saptamana trecuta a adus o apreciere de-aproape 6% pentru indicele S&P 500, adica cea mai spectaculoasa performanta din noiembrie anul trecut incoace. Indicele e mai sus cu 15% in acest an dar si cu 5% sub ultimul maxim important atins in iulie. Grupul celor mai mari banci din SUA s-a apreciat cu 11%, mai mult ca oricand dupa noiembrie 2020.
Raportari: Berkshire Hathaway a indicat o crestere anuala de 40% a profitului operational in T3/2023... plus, lichiditatile au depasit 157 mld. USD, stabilind un nou record absolut. Berkshire a vandut actiuni americane si internationale de peste 5 mld. USD trimestrul trecut, parcand banii in titluri de stat cu scadente scurte. Maine raporteaza Uber, iar miercuri, Disney si Warner Bros. Discovery. In sezonul curent, 403 companii din S&P 500 au fost deja scoase la tabla, 81% din ele reusind sa bata cu brio asteptarile analistilor privind profiturile nete.
Politic: Mai sunt 364 de zile pana la alegerile prezidentiale din SUA... si potrivit unui sondaj co-realizat de The New York Times, Joe Biden e-n urma lui Donald Trump in 5 din cele 6 state care-ar putea decide soarta scrutinului. 2/3 din electorat vad America mergand in directia gresita.
STIAI CA?[edit | ]
Berkshire Hathaway n-ar fi la fel de bine pregatita pentru viitor daca i-ar lipsi Apple din portofoliu, a declarat saptamana trecuta Charlie Munger, partenerul de-o viata al lui Warren Buffett, intr-un interviu special cu WSJ. Apple se tranzactioneaza in prezent la aproape 27x profitul net estimat de analisti pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu o medie de sub 19x a multiplului inregistrata in ultimul deceniu.