Castigul salarial mediu, in crestere - 13 noiembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Fata de luna august 2024, castigul mediu salarial brut s-a majorat cu 1.3%, ajungand la valoarea de 8,553 RON, iar cel net cu 1.4%, fiind 5,228 RON. Cele mai mari cresteri ale salariului mediu net sunt in cazul serviciilor in tehnologia informatiei (11,626 RON), in timp ce, cele mai mici sunt in sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte (3,016 RON). Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 13.8%, indicele castigului salarial real fiind de 108.8%. In luna septembrie, majoritatea activitatilor din sectorul economic au inregistrat cresteri ale salariilor medii nete datorita realizarilor de productie si a primelor ocazionale. (Sursa: INS)

Rata inflatiei schimba trendul[edit | ]

Rata anuala a inflatiei a crescut la 4.7% in octombrie, schimbandu-si trendul in unul ascedent. In comparatie cu luna septembrie 2024, in luna octombrie indicele preturilor de consum s-a majorat cu 0.6%. Cele mai mari scumpiri le-au suferit serviciile (+7.6% vs. octombrie 2023), alimentele (+4.7%) si marfurile nealimentare (+3.4%). Alimentele cu cele mai mari cresteri de la an la an au fost legumele si conservele de legume (+11%) si fructele si conservele din fructe (+13%). In schimb, alimentele neperisabile s-au ieftinit, dintre care zaharul cu 6% si uleiul cu 4%. In cazul marfurilor nealimentare, produsele care s-au scumpit cel mai mult au fost detergentii (+13%), iar in cazul serviciilor, categoria Posta (+17%) a avut cea mai puternica majorare. (Sursa: INS)

Rata inflatiei in Germania[edit | ]

Inflatia din Germania a crescut la 2.4% in octombrie, conform datelor confirmate de oficiul federal de statistica. Preturile de consum armonizate, utilizate pentru comparatia cu alte tari din Uniunea Europeana, au crescut cu 1.8% in septembrie fata de aceeasi perioada a anului anterior. (Sursa: Reuters)

Oppenheimer creste prognoza pentru S&P 500[edit | ]

Indicele a crescut cu aproximativ 26% de la inceputul anului si cu mai mult de 4% saptamana trecuta, marcand cea mai mare crestere saptamanala din ultimul an. S&P 500 a atins o valoare record de peste 6.000. Aceasta evolutie a venit pe fondul victoriei electorale a presedintelui Donald Trump, care a starnit sperante legate de reducerile de taxe. Oppenheimer prevede in continuare un trend ascendent pentru indice, majorand pretul tinta de la 5,900 la 6,200. (Sursa: CNBC)

CARBOCHIM S.A. (CBC)[edit | ]

Carbochim, cel mai important producator de abrazive profesionale din tara, a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere de 376,664 RON, dupa un profit net de 117 mil. RON, realizat in aceeasi perioada, in 2023. Veniturile companiei au scazut, de la an la an, de la 170 mil. RON la 23.6 mil. RON. Compania a vandut fostul sediu, obtinand 40 mil. EUR in urma tranzactiei. Grupul este evaluat la 443 mil. RON si este controlat indirect de Iulian Dascalu, care detine 77.7% din capitalul social, prin intermediul Carbo Europe SRL. De la inceputul anului, actiunile companiei Carbochim au scazut cu 38%. (Sursa: ZF)

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK)[edit | ]

Transilvania Broker de Asigurare a raportat, pentru primele 9 luni ale anului curent, o scadere a veniturilor din activitatea de distributie cu 5% fata de 9L 2023, acestea insumand 78.5 mil. RON. In acelasi timp, cheltuielile din exploatare inregistreaza un avans de cca. +1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, rezultatul din exploatare inregistrat de TBK a fost de 2.4 mil. RON (-66.2% vs 9L 2023), iar rezultatul net a fost in suma de 2.2 mil. RON (-65.2% vs 9L 2023). (Sursa: BVB)

ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)[edit | ]

Electromagnetica a convocat AGA pentru data de 19/20 decembrie, in cadrul careia, printre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi, se numara propunerea de aprobare a unui program de rascumparare a maxim 60 mil. actiunii proprii (cca. 8.9% din totalul actiunilor societatii), cu o durata de maxim 18 luni de la data inregistrarii in registrul comertului. Prin acest program, societatea doreste reducerea capitalului social prin anularea actiunilor rascumparate. (Sursa: BVB)

SOCEP S.A. (SOCP)[edit | ]

Socep a anuntat convocarea AGA pentru data de 18/19 decembrie, la care, printre principalele puncte care vor fi dezbatute de actionari, se numara punctul privind aprobarea repartizarii sumei de cca. 55.6 mil. RON ca dividend, ceea ce se traduce intr-un dividend brut de 0.087 RON/actiune. Randamentul dividendului, raportat la ultimul pret de inchidere, este de 5.6%. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

Aquila urmeaza sa raporteze maine dimineata, iar analistii BT Capital Partners estimeaza un profit net de 29.8 mil. RON pentru al treilea trimestru, aproape dublu fata de T2 si in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, profitul net la noua luni se asteapta sa fie 65.1 mil. RON, mai mic cu 7.3% decat in acelasi interval din 2023. Estimarile anticipeaza o crestere a EBITDA cu 20% fata de anul anterior si o pierdere financiara neta de 2 mil. RON pe fondul cresterii imprumuturilor bancare pe termen scurt si a diminuarii depozitelor bancare in urma achizitiei Parmafood. (Sursa: ZF)

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE)[edit | ]

Purcari Wineries, unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa Centrala si de Est, a primit premiul Board of the Year din partea Envisia. Premiul marcheaza performanta consiliior de administratie in sectorul public si privat, promovand contributia acestora la sustenabilitatea pe termen lung. (Sursa: BVB)

VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]

Visual Fan a informat piata cu privire la lansarea diviziei Renewable EPC by Allview, extinzandu-si strategia Green by Allview pentru implementarea de proiecte mari de energie regenerabila, tip full EPC, cu capacitati de peste 5 MW si sisteme de stocare. Aceasta expansiune consolideaza pozitia Visual Fan pe piata energetica, marcand un pas semnificativ in evolutia sa de la proiecte rezidentiale si industriale de pana la 5 MW la proiecte fotovoltaice de mari dimensiuni. (Sursa: BVB)

SHELL PLC (NL.SHELL)[edit | ]

Un tribunal olandez a anulat decizia din 2021 care obliga Shell sa reduca emisiile globale de carbon cu 45% pana in 2030, mentionand ca nu poate impune o reducere specifica. Cazul, adus de activisti si initial vazut ca un precedent major in lupta climatica, a fost contestat de Shell, care a argumentat ca astfel de cerinte ar trebui stabilite de guverne, nu de instante. Activistii considera decizia un regres, desi instanta a subliniat ca Shell are totusi responsabilitatea de a limita emisiile conform Acordului de la Paris. (Sursa: CNBC)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

CEO-ul Oura, Tom Hale, a afirmat ca Apple nu intentioneaza sa lanseze un inel inteligent, in ciuda speculatiilor ca ar putea explora acest segment. Desi Samsung a introdus un astfel de produs anul acesta, iar unii analisti estimeaza ca Apple ar putea lansa un inel inteligent in 2026, Hale considera ca Apple nu este convinsa de beneficiile unei combinatii intre inel si ceas si prefera sa nu afecteze vanzarile Apple Watch. (Sursa: CNBC)