Ce an urmeaza sa fie! - Trade Talk 22 decembrie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Uuuf... mai aveam multe de scris si de spus. In privinta scrisului, TradeTalk isi ia un pic de timp pentru a cerceta subiectele urmatoarelor editii speciale. Revenim pe 8 ianuarie cu tot ce aflam despre o nisa ascunsa a sectorului de energie, consecintele alegerilor prezidentiale din SUA, achizitii spectaculoase de aur si metale rare, oportunitati asimetrice in biotehnologie si cum poate fi tranzactionat Bitcoin mai simplu decat ne-am imaginat vreodata.

Cat despre spus, ne pregatim pentru a treia editie a evenimentului trimestrial de networking Quarterly Report... cateva companii de top si-au anuntat deja prezenta. 

1. Bursa de Valori Bucuresti[edit | ]

Printre multe altele, 2023 ne-a adus acasa si cea mai mare listare din istoria pietei noastre de capital... eroul povestii fiind usor de recunoscut din poza de mai sus.

In cele opt zile ale ofertei, investitorii retail au plasat peste 51,000 de ordine de subscriere, in valoare de aproximativ 6.2 mld. RON. In total, Hidroelectrica a adunat chiar mai multi bani decat UiPath la IPO-ul consumat pe Wall Street in aprilie 2021. La debutul pe bursa, tranzactiile cu actiuni H2O au iesit pur si simplu din grafice: circa 760 mil. RON, record absolut si de peste 8x mai mari comparativ cu precedentul reper istoric stabilit de Romgaz in noiembrie 2013. Indicele de referinta BET asteapta Craciunul cu un avans de-aproape 30%... pe seama mai multor maxime record reusite in septembrie, noiembrie si luna aceasta. Cu tot cu dividende, aprecierea urca deocamdata la 38%. Desi are un bilant contestat 24/7 la televiziunile de stiri (si nu numai), statul roman s-a descurcat sa atraga pe bursa echivalentul a peste 9 mld. RON prin ofertele Fidelis de titluri de stat in lei si euro. Anul acesta a insemnat si lansarea primului ETF sectorial pe bursa noastra... o veritabila colectie de aristocrati ai dividendelor din energie si utilitati. Cat despre ETF BET Patria-TradeVille, primul fond de investitii listat care urmareste performanta indicelui BET, acesta a inregistrat, in cel de-al 11-lea an de existenta, un rulaj mediu zilnic de peste 10x mai mare comparativ cu tranzactiile stranse la debut iar asta inaintea reducerii substantiale anuntate recent a costului total de operare estimat.

Dar in 2024? ZF scrie ca, de fiecare data in ultimii ani cand BET a urcat cu mai mult de 30%, anul urmator a fost pe minus. Tot ZF nota, pe la mijloc de septembrie, ca dividendele platite de marile companii ar putea fi mai mici. Apropo de dividende, colegii nostri de la Equity Research au publicat azi un raport cu estimari la timp pentru orice fel de socoteli am vrea sa ne facem in privinta investitiilor pe bursa noastra. 

2. Wall Street[edit | ]

Estimarile analistilor pentru urmatoarele 12 luni sunt foarte zambarete... de fapt, pana si caracterizarea asta subestimeaza vibeul de pe Wall Street. Ca de-obicei, indicele S&P 500 e calul pe care se pun cele mai multe pariuri.

La mijloc de noiembrie, Goldman Sachs a trecut 4,700 de puncte pe biletul pentru 2024, adica plus 5% fata de cotatia din acel moment. Cateva saptamani mai tarziu, analistii bancii au modificat biletul... 5,100 de puncte scrie acum. Bank of America si Deutsche Bank vad si ele indicele trecand lejer de 5,000 de puncte. La Morgan Stanley, pana sa vorbeasca analistii, o face CEO-ul... bursa americana va decola in 2024, daca Fed-ul se gandeste serios la taieri de dobanda, zice James Gorman. Pana si cei mai sobri sceptici isi cer scuze zilele astea... si trec decisiv in tabara optimistilor. E la fel cu titlurile de stat... predictiile se scriu si se rescriu de la o zi la alta, caci Fed-ul a incurcat grav socotelile. Acum in decembrie, piata asta ar putea incheia cea mai buna luna din ultimii aproape 40 de ani. Dobanzile titlurilor de stat americane au coborat deja sub valorile anticipate pentru finalul anului viitor.

Follow the money in America, sunt aproape 6 tln. USD parcati acum in fonduri monetare. Vor zbura de-aici niste bani spre bursa? Daca da, cat de multi? Sau mai degraba catre titluri de stat cu scadente mai lungi de-un an? Habar n-avem, insa am da orice sa stim raspunsul.

3. Apple[edit | ]

Chiar si-un avans de circa 50% te poate plasa la coada clasamentului in Big Tech... in 2023, Tesla s-a dublat, Meta Plartforms aproape ca s-a triplat, iar Nvidia a saltat cu 235%. Apropo, cele mai mari 7 companii americane de tehnologie au sarit in medie cu 75% si inseamna aproximativ 30% din capitalizarea totala a indicelui S&P 500.

Pentru urmatorii trei ani fiscali, analistii vad la Apple o crestere anuala medie a incasarilor totale de numai 3%. Ca perspectiva, procentele asteptate la Microsoft, Amazon si Alphabet in aceeasi perioada de timp sunt cuprinse intre 11% si 14%. Apple e singura companie din S&P 500 al carei profit operational anual depaseste 100 mld. USD... generand o marja de peste 40%. Insa gigantul din Cupertino e cotat la aproape 30x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, spre marginea superioara a mediei ultimilor cinci ani (si cu vreo 10 puncte peste Alphabet sau Meta Platforms).

2024 nu va mai fi asa mult despre iPhone... ci despre ce-ar putea augmenta produsul-vedeta al ultimilor 17 ani. Apple Vision Pro va fi primul device cu totul nou intr-o (prea) lunga perioada de timp, insa vanzarile previzionate in anul de debut, adica circa 1.4 mld. USD, ar reprezenta deocamdata o picatura in oceanul celor aproximativ 300 mld. USD pe care compania ii genereaza anual exclusiv din hardware. 

4. Nvidia[edit | ]

Un lucru e (aproape) sigur: Jensen Huang, CEO-ul jucatorului suprem in AI, nu-i dispus sa bata trilionul cu vreo alta companie construita de la zero. Nvidia a fost o aventura de-un milion de ori mai grea decat mi-am imaginat vreodata, a dezvaluit recent Huang.

Producatorul american specializat in reinventarea unitatilor grafice (si, implicit, a propriului destin) a fost castigatorul detasat al bursei americane in 2023. La 1.2 tln. USD, Nvidia valoreaza mai mult decat Netflix, Nike si Novo Nordisk luate impreuna. Si mai ciudat pentru o companie care sustine, in mottoul sau neoficial, ca-i mereu la 30 de zile distanta de-un dezastru. Doar cinci companii americane au reusit sa-si urce in istorie capitalizarea bursiera deasupra bornei de 1 tln. USD. Din clubul asta ultra-select, Apple, Microsoft si Alphabet n-au fost niciodata in situatia de a-si vedea actiunile picand cu 85%. La Amazon s-a intamplat o singura data. Prinsa in mrejele aceleiasi drame, insa, Nvidia a supravietuit de doua ori (in 2002 si 2008). De fapt, Nvidia a suferit chiar si-n perioade in care bursa in ansamblu a reusit sa creasca: intre 2008 si 2013, compania a pierdut 1/2 din valoare, desi indicele S&P 500 a saltat atunci cu 25%. Aproape imposibil de crezut acum, creatia lui Huang a ajuns sa valoreze numai 6 mld. USD de 18x mai putin decat cifra de afaceri previzionata de analisti pentru 2025.

Insa odata cu succesul vine si invidia succesului Intel se simte furata (?!?) si zice ca Nvidia a fost pur si simplu norocoasa. Iar AMD isi da si ea intalnire cu acelasi destin, estimand ca noul cip AI pe care-l produce i-ar putea aduce incasari de 2 mld. USD anul viitor. Sa-i lasam sa se bata: AMD face acum de 4x mai multi bani decat in 2017, perioada in care, la Intel, veniturile au plonjat cu 16%. 

5. Novo Nordisk[edit | ]

Adica Nvidia de Europa, cum i-au zis cei de la Reuters... de fapt, Ozempic si Wegovy pe-o piata a medicamentelor contra obezitatii care-ar putea atinge 100 mld. USD pana la finalul acestui deceniu.

Actiunile Novo Nordisk au sarit cu-aproape 50% anul asta (si de peste 4x de la final de 2018 incoace), propulsand compania daneza la varf in topul capitalizarilor bursiere de pe continent (si chiar peste produsul intern brut al Danemarcei). Pentru 2024, insa, analistii vad un avans de numai 9%. Mai mult, 1/3 din respondentii unui sondaj recent Bloomberg se tem ca Novo Nordisk va evolua in urma sectorului farmaceutic. Motivele scepticismului? Concurenta tot mai puternica, inabilitatea temporara de a-si majora semnificativ productia si o evaluare considerata deja usor exagerata.

Cine va indrazni sa doboare liderul? In prezent, Novo Nordisk e cotata la circa 30x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, fiind de 2x mai scumpa comparativ cu rivali precum Roche Holding sau Sanofi dar mai ieftina decat americanii de la Eli Lilly (46x), care concureaza pe acelasi segment cu Mounjaro/Zepbound. Pana in 2030, Novo Nordisk si Eli Lilly ar putea controla impreuna 80% din piata medicamentelor impotriva obezitatii. 

X-MAS TRENDING

Wall Street: Indicele S&P 500 a castigat ieri 1%, avand sansa de-a incheia azi a opta saptamana consecutiva pe plus. Tot ieri, absolut toate cele 11 sectoare si peste 450 de companii din structura indicelui s-au imbracat in verde. Intre timp, administratia Biden e tentata sa creasca tarifele de import in cazul producatorilor chinezi de masini electrice... iar Warner Bros. Discovery e-n discutii cu Paramount Global pentru o posibila fuziune.

Cipuri: Micron Technology a saltat ieri cu-aproape 9%, pe seama unor estimari trimestriale care-au surprins bine de tot analistii. Aprecierile s-au extins in sectorul producatorilor de cipuri tot ieri, Marvell Technology si Arm Holdings au sarit cu peste 4%, iar AMD, cu peste 3%.

Aviatie: Boeing a livrat chinezilor primul 787 Dreamliner din 2019 incoace... deschizand fereastra (de oportunitate) si pentru revenirea pe piata locala a modelului bestseller 737 MAX. Producatorul american anticipeaza ca, in urmatoarele doua decenii, 1/5 din cererea globala pentru aeronave va sosi din China... adica 8,560 de zburatoare.

Jogging: Nike e minus 11% azi inaintea deschiderii sedintei de pe Wall Street... dupa ce compania si-a ajustat in jos perspectivele privind vanzarile si a dezvaluit un program de reduceri de costuri in valoare de 2 mld. USD pentru urmatorii trei ani. Pe bursa din Frankfurt, Adidas pica si ea azi cu 6%. 

STIAI CA?[edit | ]

58% din familiile americane investesc la bursa... mai multe ca oricand in istorie.