Comertul cu ridicata, in crestere fata de 2023 - 25 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In luna aprilie 2024, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (exceptand comertul cu autovehicule si motociclete) a inregistrat o scadere fata de luna martie 2024, cu 1.3% ca serie bruta si cu 0.2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Comparativ cu luna aprilie 2023, cifra de afaceri a crescut in aprilie 2024 cu 10.1% ca serie bruta si cu 2% ca serie ajustata. Pe perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2024, cifra de afaceri a crescut fata de aceeasi perioada din 2023, cu 2.1% ca serie bruta si cu 2.3% ca serie ajustata. Cresterea anuala de 10.1% a fost influentata in special de cresterile semnificative in comertul cu ridicata nespecializat (+36.8%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (+28.6%) si comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+21.5%). Pe de alta parte, au fost inregistrate scaderi in comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-17.5%) si in activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4.7%). (Sursa: INS)

Preturile la electricitate, afectate de canicula[edit | ]

Canicula din ultimele zile a dus la cresterea preturilor la electricitate in Romania, care a inregistrat astazi cel mai scump pret din Europa, depasind cu 50% pretul din Franta si cu o treime pe cel din Germania. Pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) operata de OPCOM, pretul mediu zilnic al energiei a ajuns la 642.7 RON/MWh (129 EUR/MWh), fiind cel mai mare din Europa. In Bulgaria preturile sunt similare, iar in Italia si Grecia sunt mai mici. Desi producatorii de energie solara contribuie semnificativ in timpul zilei, consumul crescut de seara, care ajunge aproape de 8,000 MW, pune presiune pe cerere, majorand preturile. (Sursa: profit.ro)

Marea Britanie, mai optimista[edit | ]

Asteptarile privind o reducere a dobanzii Bancii Angliei in august au stimulat pretul actiunilor si obligatiunilor de stat din Marea Britanie, in ciuda faptului ca Banca Centrala a mentinut dobanzile la nivelul maxim al ultimilor 16 ani. Traderii estimeaza acum o probabilitate de 44% pentru o reducere in august, fata de 32% in ziua de ieri, si o sansa de 90% pentru o reducere in septembrie, determinata de atingerea, de catre inflatia britanica, a tintei de 2% stabilita de BoE. Viitoarele alegeri din 4 iulie, care se preconizeaza ca vor favoriza Partidul Laburist, contribuie, de asemenea, la optimismul pietei. (Sursa: Reuters)

Economia europeana merge mai incet[edit | ]

In luna iunie, cresterea afacerilor in zona euro a incetinit brusc, deoarece cererea a scazut pentru prima data din februarie, cu un sector al serviciilor mai slab si o industrie prelucratoare care incetineste. In pofida recentelor reduceri ale ratelor dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE) si a asteptarilor privind noi reduceri, indicele compozit preliminar al HCOB al directorilor de achizitii (PMI) a scazut la 50.8 de la 52.2 in mai, contrar previziunilor privind o crestere la 52.5. Indicele general al noilor afaceri a atins un minim al ultimelor patru luni, iar indicele PMI pentru servicii a scazut la 52.6 de la 53.2. (Sursa: Reuters)

Oblig Restart Energy One 2026 (REO26)[edit | ]

Oferta de vanzare de obligatiuni prin plasament privat realizata de Restart Energy in perioada 11-21 iunie 2024 s-a incheiat cu succes, compania reusind sa atraga 3.35 mil. EUR prin emisiunea unui numar de 33,505 obligatiuni, cu valoarea nominala de 100 EUR/obligatiune. Obligatiunile sunt purtatoare a unei rate nominale a dobanzii fixe de 9.5%/an, platibila semestrial. (Sursa: BVB)

FORT S.A. (4RT)[edit | ]

Compania Fort S.A. a convocat actionarii in Adunarea Generala pentru a aproba distribuirea de dividende in valoare de 1,008,935.74 RON din profitul anului 2023, precum si pentru capitalizarea sumei de 1,019,026 RON prin emiterea de actiuni gratuite si alocarea acestora actionarilor. Compania nou listata a anuntat disponibilitatea de vot electronic pentru AGOA si AGEA din data de 2 iulie 2024 prin platfora EVote, pentru actionarii inregistrati in registrul actionarilor, tinut de Depozitarul Central, la sfarsitul zilei de 19 iunie 2024. (Sursa: BVB)

PATRIA BANK S.A. (PBK)[edit | ]

Patria Bank a anuntat ca, pe 20 iunie 2024, a semnat un contract cu sucursala din Romania a Alior Bank, pentru cesionarea unui portofoliu de credite de nevoi personale in valoare de 97 mil. RON. Portofoliul include aproximativ 4,000 de clienti persoane fizice si este format din credite de consum performante, negarantate, denominate in RON. Implementarea tranzactiei este planificata pentru septembrie 2024, ceea ce va creste portofoliul de credite de consum si numarul de clienti ai Patria Bank. (Sursa: BVB)

Simtel Team (SMTL)[edit | ]

Simtel Team a anuntat ca Agora Robotics, enitate in care societatea detine o participatie de 51%, a lansat o versiune comerciala a Sweep – un robot autonom industrial dezvoltat si produs in Romania. Cu un pret setat la 39,000 EUR, Sweep poate sa curete suprafete extinse, de cca. 8,700 mp in decurs de 24 ore, asistenta umana fiind necesara doar pentru schimbarea consumabilelor. Planul companiei este ca pana la finalul anului curent sa vanda intre 30 si 40 de roboti, iar din 2025 sa debuteze cu vanzari internationale. (Sursa: BVB)

American Airlines Group, Inc. (US.AAL)[edit | ]

American Airlines si asociatie sindicala (APFA), care reprezinta aproximativ 28,000 de insotitori de bord, nu au reusit sa ajunga la un nou acord contractual in cadrul ultimei runde de negocieri, apropiind sindicatul de greva. Cu toate acestea, o greva nu poate avea loc pana cand National Mediation Board (NMB) nu declara un impas si nu o autorizeaza, un proces care este de obicei lung si complex. In ciuda impasului, American Airlines isi mentine angajamentul de a negocia, exprimandu-si optimismul cu privire la ajungerea la un acord. Negocierile, care au inceput in ianuarie 2020, dar au fost intrerupte in timpul pandemiei, au fost reluate in iunie 2021. La inceputul acestei luni, oferta companiei aeriene privind o crestere salariala imediata de 17 % a fost respinsa in unanimitate de APFA. (Sursa: Reuters)

Honda Motor Company, Ltd. (US.HMC)[edit | ]

National Labor Relations Board a acuzat Honda de incalcarea legislatiei muncii din SUA la fabrica sa din Greensburg, Indiana, prin suprimarea ilegala a eforturilor de organizare sindicala. Plangerea sustine ca Honda a fortat muncitorii sa indeparteze autocolantele United Auto Workers (UAW), a supravegheat in mod ilegal angajatii si a amenintat cu masuri disciplinare sustinatorii sindicatului. In cazul in care Honda nu ajunge la o intelegere, un judecator administrativ va organiza o audiere in octombrie. Honda neaga acuzatiile, calificandu-le drept o tactica sindicala de a obtine publicitate. Acest incident face parte dintr-un efort mai amplu al UAW de a sindicaliza uzinele auto, dupa o incercare esuata recenta la o uzina Mercedes din Alabama si acuzatii similare impotriva Hyundai si Volkswagen. (Sursa: Reuters)

Chevron Corporation (US.CVX)[edit | ]

O comisie de arbitraj contractual care ar putea stabili daca Exxon Mobil are un drept de preemtiune asupra operatiunilor Hess Corp din Guyana ramane incompleta, intarziind vanzarea Hess catre Chevron, in valoare de 53 mld. USD. Cel de-al treilea arbitru nu a fost numit, iar decizia ar putea sa nu fie luata in acest an. Procesul de arbitraj, guvernat de Camera Internationala de Comert, a intrat in impas, provocand incertitudine si o scadere de 7.8% a actiunilor Chevron de la anuntarea tranzactiei. Desi Hess se asteapta la o decizie pana la sfarsitul anului 2024, calendarul procesului este imprevizibil. Disputa s-ar putea prelungi pana in 2025. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon planuieste o revizuire majora a serviciului sau Alexa, introducand o noua inteligenta artificiala conversationala numita "Remarkable Alexa", cu doua niveluri de servicii, inclusiv o versiune platita care costa intre 5 si 10 USD pe luna. Aceasta inovatie, cunoscuta la nivel intern sub numele de "Banyan", are ca scop imbunatatirea capacitatilor lui Alexa, permitand sarcini mai complexe si asistenta personalizata. In pofida integrarii AI generative, Alexa a avut dificultati in a obtine profit, iar proiectul este vazut ca un efort critic pentru a-si spori relevanta in contextul concurentei in crestere din partea asistentilor cu AI, precum cei de la Google si Apple. Actualizarea are loc pe fondul unor asteptari ridicate pentru 2024, dupa o perioada de concedieri si restructurari in cadrul diviziei Alexa a Amazon. (Sursa: Reuters)