Crestere a indicatorului de incredere macroeconomica - 01 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a crescut cu 5.4 puncte in ianuarie, ajungand pana la 43.3 puncte. Analistii CFA Romania se asteapta ca, in urmatoarele 12 luni, inflatia sa inregistreze o valoare medie de 9.18%, in timp ce, pentru cursul valutar de schimb se estimeaza o depreciere a leului fata de euro pana la valoarea de 5.02 RON pentru 1 EUR. De asemenea, cresterea economica preconizata pentru 2023 se situeaza la doar 1.9%. (Sursa: FinancialIntelligence)

Managerii romani preconizeaza o relativa stabilitate in urmatoarele luni[edit | ]

In cadrul anchetei de conjunctura, realizata de INS in luna februarie, managerii din industria prelucratoare estimeaza o crestere moderata a volumului productiei in perioada februarie – aprilie 2023, precum si o crestere a preturilor produselor industriale. In ceea ce priveste constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile, se anticipeaza o relativa stabilitate a activitatii si a numarului de salariati. (Sursa: INS)

Rationalizare in UK[edit | ]

Cresterea preturilor la alimente in Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel inregistrat pana acum, atingand 17.1% in februarie, cele mai mari cresteri fiind inregistrate la produse de baza precum laptele, ouale si margarina. Cercetatorul de piata, Kantar, a mentionat ca gospodariile din UK cheltuie acum cu 811 GBP anual mai mult pe alimente fata de anul trecut. Cresterea costurilor la alimente reprezinta pentru englezi cea mai importanta problema financiara, dupa costurile cu energia. Stirea vine in contextul in care tara se confrunta in aceasta luna cu o penurie de alimente, magazinele de retail plafonand cantitatile de produse, in special legume, pe care clientii le pot cumpara. (Surse: Reuters(1);Reuters(2))

Inflatia din Franta si politica monetara in UE[edit | ]

Inflatia anuala in Franta a crescut neasteptat de mult, ajungand la 7.2% in februarie, de la 7% in ianuarie, conform cifrelor preliminare. Dinamica inflatiei a fost influentata in mare parte de majorarea preturilor la alimente, iar autoritatile incearca sa gaseasca masuri impreuna cu retailerii de alimente pentru a veni in ajutorul consumatorilor. Ministrul de Finante, Bruno Le Maire, a mentionat ca se asteapta ca inflatia in Franta sa atinga un varf in vara anului 2023. Stirea vine in contextul in care economistul-sef al BCE, Philip Lane, a declarat saptamana aceasta ca BCE nu va pune capat majorarilor ratei dobanzii de referinta pana cand nu va fi sigura ca rata de crestere a preturilor se indreapta din nou spre 2%. (Surse: Reuters(1);Reuters(2))

Companiile zilei:[edit | ]

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)[edit | ]

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - Transgaz a incheiat anul 2022 raportand un profit net preliminar consolidat de 350 mil. RON, aproape dublu fata de profitul net de 176.8 mil. RON din 2021. Veniturile consolidate din activitatea de exploatare au avansat cu 16%, pana la aproape 1.6 mld. RON. Imbunatatirea performantelor s-a datorat, in mare parte, cresterii veniturilor obtinute din rezervarea de capacitate. (Sursa: BVB)

Meta Estate Trust S.A. (MET)[edit | ]

Meta Estate Trust S.A. - Meta Estate Trust a raportat primele rezultatele preliminare anuale din istoria companiei. Astfel, compania a raportat o cifra de afaceri in crestere cu 452%, si un profit net cu 5% peste tinta stabilita la inceputul anului. Majorarea se datoreaza in principal vanzarilor de unitati imobiliare rezidentiale detinute in proiectele Aviatiei Park si Belvedere Residence. Cheltuielile generale din exploatare s-au majorat cu 26%, datorita extinderii activitatii companiei. Pentru anul 2023, Meta are ca obiective atat cresterea activelor si a profitului cu 20%, cat si pregatirea companiei pentru trecerea pe piata principala a BVB in 2024. Compania a debutat pe piata de capital in 2022, iar in prezent are o capitalizare bursiera de 80.9 mil. RON. (Sursa: raport companie)

CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI (CRC)[edit | ]

CHIMCOMPLEX BORZESTI SA ONESTI - Compania producatoare de produse chimice, Chimcomplex, a raportat o cifra de afaceri preliminara in crestere cu 1% comparativ cu 2021. Evolutia pozitiva a fost determinata de cresterea preturilor de vanzare, in special la produsele clorosodice, ca urmare a cresterii costurilor de fabricatie. Rezultatul din exploatare s-a diminuat cu 41%, pe fondul majorarii preturilor de achizitie a materiilor prime, fapt ce a condus la scaderea profitului net cu 32% comparativ cu anul 2021. (Sursa: raport companie)

Erste Group Bank AG (EBS)[edit | ]

Erste Group Bank AG - Grupul austriac Erste, detinatorul BCR, a incheiat anul 2022 cu venituri nete din dobanzi in crestere cu 19.6% comparativ cu anul precedent, determinate de majorarea ratelor de dobanda si de cresterea puternica a creditarii pe pietele principale. De asemenea, veniturile nete din taxe si comisioane au crescut cu 6.5% vs 2021, impulsionate, in mare parte, de serviciile de plata si de gestionarea activelor. Pe de alta parte, cheltuielile administrative s-au majorat cu 6.2%, datorita cresterii cheltuielilor de personal si a contributiilor la sistemele de garantare a depozitelor. Rata NPL, pentru creditele brute acordate clientilor, s-a imbunatatit pana la un minim istoric de 2%, in timp ce rata de acoperire a NPL a crescut la 94.6 %, de la 90.9% inregistrata anul anterior. In anul 2023, banca tinteste un randament al capitalurilor proprii tangibile cuprins intre 13%-15%. (Sursa: raport companie)

ARCTIC STREAM S.A. (AST)[edit | ]

ARCTIC STREAM S.A. - Arctic Stream, integrator de infrastructura si securitate IT, a inregistrat o crestere de 59% a cifrei de afaceri in 2022 comparativ cu anul precedent. Majorarea a fost determinata atat de noile contracte semnificative anuntate de companie, cat si de dinamica pozitiva specifica industriei IT, generand aproape o treime din cifra de afaceri totala. Cheltuielile din exploatare au crescut in linie cu veniturile, fiind influentate de costurile cu solutiile vandute. Compania a incheiat exercitiul financiar, cu un profit net in crestere cu 54% vs 2021, si cu 34% peste nivelul bugetat la inceputul anului. (Sursa: raport companie)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. - Grupul Arobs a raportat o cifra de afaceri preliminara aferenta anului 2022 in crestere cu 58% fata de anul precedent. Majorarea a fost determinata in principal de contractarea de noi clienti in zona de furnizare servicii software, precum si de cresterea preturilor la produse. Totodata, cheltuielile din exploatare au evoluat mai accelerat comparativ cu veniturile, fiind impulsionate de majorarea cheltuielilor de personal (+81% vs 2021). Ca urmare, profitul net al companiei a crescut cu doar 1% fata de anul trecut. (Sursa: raport companie)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER)[edit | ]

EVERGENT INVESTMENTS S.A. - Societatea de investitii financiare, Evergent Investments, a inregistrat un profit net, aferent anului 2022, in valoare de 83 mil. RON (+79% vs. 2021). Castigul net realizat din vanzarea activelor financiare clasificate la valoare justa a totalizat 35 mil. RON, in scadere cu 66% comparativ cu anul precedent. Astfel, societatea de investitii a obtinut un rezultat net in valoare de 118 mil. RON (-21% vs. 2021). (Sursa: BVB)

ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]

ROMCARBON SA BUZAU - Grupul Romcarbon a inregistrat la nivel consolidat, un profit net de 7.6 mil. RON, fara a lua in calcul profitul de aproape 45.7 mil. RON pe care compania l-a inregistrat din vanzarea participatiei din Green-Group. Astfel, profitul la nivel de grup a crescut de aproximativ 3 ori fata de valoarea din 2021, in timp ce EBITDA este in crestere cu 47% fata de anul precedent, iar cifra de afaceri a avut o crestere de 12%. Rezultatul net a fost generat de intrarea pe profit al societatii Livingjumbo Industry, care a reusit sa isi imbunatateasca performantele in toate sectoarele de activitate, dar si a RC Energo Install SRL care a reusit o pozitionare mai buna pe piata iluminatului de sarbatori. (Sursa: BVB)

ROMCAB SA TG. MURES (MCAB)[edit | ]

ROMCAB SA TG. MURES - Producatorul de cabluri, Romcab Targu-Mures, a inregistrat venituri operationale anuale in valoare de 2.08 mld. RON, in usoara scadere (-1.1%) comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea, profitul inainte de elemente ale rezultatului global a fost cu 20% mai mare fata de 2021, totalizand 71.8 mil. RON. (Sursa: BVB)