Cresterea economiei continua - 08 decembrie 2022

De la TradeVille.ro wiki
(Redirecționat de la Cresterea economiei continua)

Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat o crestere de 5% pe serie bruta in primele noua luni din 2022, fata de perioada similara a anului trecut. Avansul se datoreaza in principal majorarii cu 5.8% a consumului populatiei si cresterii cu 7.3% a investitiilor. La cresterea PIB in primele noua luni, principala contributie a fost adusa de sectorul IT&C, cu o pondere de +6.9%, si comertul, cu o pondere de +18.9% . Pe serie ajustata sezonier, PIB a crescut cu 4.3% la 9L pana la valoarea de 1.05 mld. RON. (Sursa: INS)

Europa rasufla usurata[edit | ]

Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut peste estimarile intiale potrivit Eurostat, cheltuielile gospodariilor si investitiile intreprinderilor reusind sa sustina economia. In trimestrul al treilea, cresterea PIB a fost de 0.3% in zona Euro comparativ cu trimestrul precedent. De asemenea, PIB ajustat sezonier a crescut cu 2.3% in zona Euro si cu 2.5% in Uniunea Europeana, iar gradul de ocupare al fortei de munca a crescut cu 0.3%, inregistrand acelasi ritm ca in trimestrul precedent. (Sursa: Eurostat)

Petrolul, noua oaie neagra[edit | ]

Pretul de referinta la nivel mondial al petrolului Brent a scazut pentru prima data din ianuarie sub 80 USD, pe masura ce ingrijorarile legate de recesiune au fost tot mai frecvente, alimentate si de perspectivele negative privind cererea de titei pe fondul incetinirii tuturor economiilor majore. Cererea de petrol a fost afectata atat de blocajele Covid din China, cat si de un declin general al cresterii economice. (Sursa: Barrons)

Nu exista viata fara internet[edit | ]

Ponderea gospodariilor cu access la reteaua de internet a fost de 82.1 % in 2022, in crestere cu 1.3% fata de anul anterior. Astfel, in mediul urban, 88.6% din gospodarii detin acces la internet, nivel cu 14.9% mai ridicat comparativ cu mediul rural. La nivel teritorial, in regiunea Bucuresti-Ilfov ponderea gospodariilor conectate la internet a atins cel mai ridicat nivel, peste 90%. (Sursa: INS)

Companiile zilei:[edit | ]

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd - TSMC, cel mai mare producator de cipuri din lume, intentioneaza sa construiasca o a doua fabrica in Arizona, triplandu-si investitia initiala, care ar ajunge pana la 40 mld. USD. Totodata, veniturile anuale estimate pentru cele doua fabrici se ridica la 10 mld. USD. Prima fabrica va fi operationala in 2024, iar a doua, in 2026. Investitia  TSMC este una dintre cele mai mari cu capital strain  din istoria SUA.  (Sursa: Reuters )

Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]

Toyota Motor Corporation - Toyota Motor propune actualizari de software pentru noul Prius, urmand o abordare initiata de Tesla, si ofera  reducerea ratelor de leasing. Este prima data cand compania va actualiza caracteristicile de siguranta, inclusiv sistemul de evitare a coliziunilor, oferind o reducere cu 10% a ratelor lunare de leasing pentru clientii care opteaza pentru aceste actualizari.   (Sursa: Reuters )

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

TESLA INC. - Tesla a lansat miercuri doua modele de masini electrice in Thailanda, marcand prima sa intrare pe piata de automobile japoneza. Thailanda, al patrulea cel mai mare centru de asamblare si export auto din Asia, face eforturi pentru adoptarea si productia de masini electrice, acordand reduceri de taxe si subventii. Cele doua modele lansate de Tesla au preturi cuprinse intre 48,000 si 71,000 USD. Vanzarile vor fi realizate online, iar livrarile vor incepe la inceputul anului viitor.  (Sursa: Reuters )

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Microsoft Corporation - Microsoft a ajuns la un acord pe o perioada de 10 ani cu Nintendo in vederea aducerii jocului video Call of Duty pe platformele de jocuri Nintendo, in contextul in care industria jocurilor video se consolideaza tot mai mult. Acordul a fost conditionat de preluarea Activision Blizzard de catre Microsoft, compania estimand ca tranzactia, in valoare de 69 mld. USD, se va finaliza pana la sfarsitul anului fiscal al societatii, adica in iunie 2023. Durata acordului ar putea fi prelungita dupa perioada propusa initial, iar Microsoft a declarat ca doreste sa extinda platformele pe care se pot juca jocurile video, angajandu-se sa ofere Call of Duty si pe platforma Steam.   (Sursa: Bloomberg)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple Inc. - Apple a anuntat reducerea planurilor ambitioase de lansare a unui automobil electric cu functie de autopilot, mentionand ca o posibila data de lansare este prognozata in 2026. Proiectul masinii, denumit Titan in cadrul companiei, a avut un status incerct in ultimile luni, intrucat directorii Apple s-au confruntat cu realitatea ca un automobil complet autonom – fara volan sau pedale – nu este fezabil utilizand tehnologia actuala. Astfel, compania si-a schimbat viziunea, incluzand in modelul masiniii atat pedale cat si un volan, cu posibilitatea sustinerii capacitatii autonome doar pe autostrazi. Intentia companiei este crearea unui vehicul care sa permita soferilor sa se ocupe de alte sarcini in timpul deplasarii si sa fie alertati din timp daca este nevoie de o trercere la conducerea manuala.   (Sursa: Bloomberg)

Morgan Stanley (US.MS)[edit | ]

Morgan Stanley - Morgan Stanley concediaza aproximativ 1,600 de angajati, reprezentand 2% din personalul sau la nivel global, in urma declaratiilor facute pe 1 decembrie de CEO-ul bancii, James Gorman. Ultima reducere a fortei de munca de aceeasi proportie a fost relizata in 2019, inainte de pandemie. Veniturile obtinute de Morgan Stanley in trimestrul al treilea au fost in scadere cu 12% fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut si cu 2% sub estimarile analistilor de la FactSet. (Sursa: Barrons)

Sanofi SA (FR.SAN)[edit | ]

Sanofi SA - Actiunile companiilor farmaceutice GSK PLC si Sanofi SA au crescut miercuri dimineata cu 12%, respectiv cu 8%, dupa ce au fost respinse o serie de procese deschise in jurul medicamentului Zantac, folosit in tratarea arsurilor de stomac. Cele zeci de mii de procese deschise sustineau ca substanta activa a medicamentului, numita ranitidina, ar putea provoca cancer. Judecatorul a concluzionat marti ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acuzatiile.  (Sursa: WSJ)