Importam mai mult decat exportam, din nou - 23 noiembrie 2022
Potrivit datelor publicate de Eurostat, deficitul comercial al Romaniei in primele noua luni ale anului 2022 a plasat tara pe locul patru in UE. Deficitul comercial a fost de 7.8 mld. EUR, ceea ce reprezinta o crestere cu 45% a rezultatului negativ fata de aceeasi perioada a anului trecut, asta dupa ce cresterea exporturilor (+28%) a fost mai mica decat cea a importurilor (+32%). (Sursa: Financialintelligence.ro)
Adio Rusia[edit | ]
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat, pe 21 noiembrie, legea de denuntare a Acordului interguvernamental privind infiintarea Bancii Internationale de Investitii (BII) si a Statutului acesteia (semnat in 1970), precum si a Acordului interguvernamental privind infiintarea Bancii Internationale de Cooperare Economica (IBEC), semnat in 1963. Ambele institutii financiare au fost infiintate la initiativa fostei Uniuni Sovietice si au capitalul subscris de foste tari comuniste, majoritatea membre ale Tratatului de la Varsovia. (Sursa: Bursa.ro)
Fabricile din Germania merg cu viteza I in 2023[edit | ]
Conform asociatiei industriale BDI, productia industriala germana este pe cale sa creasca usor in acest an datorita numarului mare de comenzi pentru produsele sale, dar perspectivele pentru 2023 sunt pesimiste, deoarece preturile ridicate la energie si incertitudinile geopolitice afecteaza fabricile. In primele 9 luni ale anului, asociatia a mentionat ca sectoarele cu un mare consum de energie au inregistrat o scadere a productiei cu 2.3%, intreprinderile prelucratoare de metale cu 3.7%, iar fabricile din industria de cauciuc si plastic cu 8.2%. Germania este a doua tara din grupul G7 care va inregistra o scadere a Produsului Intern Brut, dupa Marea Britanie, cea mai afectata dintre acestea. (Sursa: Reuters.com)
Economia s-a dus pe apa Tamisei[edit | ]
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), cu sediul la Paris, a declarat ca Marea Britanie va fi a doua cea mai slaba tara ca performanta dintre marile economii ale lumii anul viitor, in conditiile in care economia globala continua sa sufere de pe urma celui mai mare soc energetic din ultimele patru decenii. Doar Rusia, dintre membrii grupului G20 al principalelor tari dezvoltate, va suferi o contractie mai mare decat Marea Britanie in 2023. (Sursa: TheGuardian.com)
Companiile zilei:[edit | ]
Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]
Holde Agri Invest- Clasa A - Holde Agri Invest a raport venituri din exploatare in primele noua luni ale anului in suma de 86.5 mil. RON (+85% vs. 9L 2021). Cheltuielile de exploatare ale Grupului aproape ca s-au dublat comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 85.7 mil. RON, determinand un profit operational la 9L de numai 743,453 RON. Profitul net RAS (non-IFRS) al perioadei a fost de 430,391 RON (-84% vs. 9L 2021), in timp ce profitul net conform IFRS a fost de 2.8 mil. RON, in scadere cu 38% comparativ cu 9L 2021. Compania preconizeaza ca, in anul curent, va obtine ventiuri din exploatare intre 95-100 mil. RON, precum si un rezultant net (conform IFRS) situat intre 12 si 15 mil. RON. (Sursa: raport companie)
ALRO S.A. (ALR)[edit | ]
ALRO S.A. - Alro a anuntat in cadrul AGA O&E din data de 22 noiembrie 2022 constituirea unei societati mixte, impreuna cu Complexul Energetic Oltenia, in vederea construirii unei centrale electrice de 850 MW la Isalnita. Participatia se va ridica la 43.5 mil. EUR. (Sursa: comunicat societate)
ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]
ROMCARBON SA BUZAU - Romcarbon a anuntat intrunirea AGA O&E in data de 22 noiembrie 2022, in cadrul carora actionarii, printre altele, au aprobat distribuirea unei sume totale de 23.8 mil. RON ca dividend, aceasta reprezentand o parte din profitul net inregistrat in exercitiul financiar din 2014 si ramas nedistribuit. Astfel, dividendul brut per actiune a fost aprobat la 0.09 RON, iar randamentul dividendului, calculat la pretul de inchidere din data de 21 noiembrie este de 18.7%. Data platii a fost aprobata pe 21 decembrie 2022, iar data de inregistrare – pe 9 decembrie 2022. (Sursa: comunicat societate)
Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]
Alibaba Group Holding Ltd - Autoritatile guvernamentale chineze ar urma sa aplice o amenda de 1 mld. USD companiei Ant Group, filiala a conglomeratului chinezesc Alibaba Group, potrivit Reuters. Sanctiunea ar urma sa vina din partea Bancii Populare Chineze dar ar putea permite companiei sa solicite o licenta de holding financiar si sa o puna inapoi pe calea catre o oferta publica initiala. (Sursa: SeekingAlpha.com)
ZOOM VIDEO COMMUNICATIONS INC (US.ZM)[edit | ]
ZOOM VIDEO COMMUNICATIONS INC - Zoom Video Communications a raportat rezultate slabe la T3 2022, sub estimarile analistilor. Cifra de afaceri a fost putin peste 1.1 mld. USD, inregistrand cea mai mica crestere de la debutul pandemiei COVID-19 (+5% vs T3 2021). Cheltuielile companiei au crescut mai rapid decat veniturile, rezultand un profit operational de doar 66.5 mil. USD, fata de 290.9 mil. USD raportat la T3 2021. Scaderea veniturilor este cauzata in principal de reducerea numarului de utilizatori ai platformei, ca rezultat al faptului ca multe companii si-au redeschis birourile. (Sursa: SeekingAlpha.com)
DELL TECHNOLOGIES INC (US.DELL)[edit | ]
DELL TECHNOLOGIES INC - Actiunile Dell Technologies au crescut luni cu pana la 8% in tranzactiile after-hours, dupa ce compania a raportat rezultate la T3 2022 peste estimarile analistilor. Profitul net pe actiune (Non-GAAP) a fost de 2.30 USD, depasind cu 0.69 USD rezultatul previzionat de analisti. Cifra de afaceri a companiei a fost de 24.7 mld. USD, in scadere cu 6.4% fata de T3 2021, dar cu 110 mil. USD peste asteptarile analistilor. Cresterea se datoreaza in principal veniturilor inregistrate pe segmentul de Solutii de Infrastructura destinate clientilor corporate, care au atins nivelul de 9.6 mld. USD, fiind cu 12% mai mari fata de T3 2021. (Sursa: SeekingAlpha.com)