Increderea in economia Romaniei, in crestere - 27 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Indicatorul "Incredere Macroeconomica" al Asociatiei CFA Romania a crescut in martie pentru a cincea luna consecutiva, totalizand 57.1 puncte. Pentru anul 2023, economistii se asteapta ca economia sa creasca cu o rata de 3%, iar deficitul bugetar este prognozat la 5.1% din PIB. Datoria publica este asteptata sa se majoreze in urmatoarele 12 luni la 54% din PIB, iar rata anticipata a inflatiei este prognozata la 8.96%. In ceea ce tine de evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale, jumatate din respondentii sondajului CFA se asteapta la o scadere a acestora, in timp ce 81% din respondenti considera preturile de acum supraevaluate. (Sursa: Economica)

Mai putin somaj in Romania[edit | ]

Rata somajului la nivel national, in martie, a fost de 3.02%, mai mica cu 0.06 puncte procentuale fata de luna anterioara, numarul total de someri in martie insumand peste 230,000 persoane. Cei mai multi someri provin din mediul rural (peste 190,000) si au o varsta cuprinsa intre 40 – 49 ani. Persoanele cu studii universtitare au inregistrat o pondere mica in numarul somerilor (4.32%) in timp ce majoritatea somerilor au un nivel de studii primar sau nu au studii (29.78%). (Sursa: Economica)

Consumatorii germani – mai putin pesimisti[edit | ]

Un sondaj al institutului GfK a aratat ca starea de spirit a consumatorilor germani ar putea sa se imbunatateasca in luna mai, pe masura ce temperarea preturilor la energie si cresterile salariale ar urma sa contracareze costul ridicat al vietii. Astfel, indicele de incredere al consumatorilor s-a imbunatatit la -25.7 pentru luna mai, de la -29.3 in aprilie, aceasta fiind a saptea crestere consecutiva. Chiar daca evolutia indicelui sugereaza o redresare a sentimentului economic, el ramane inca sub nivelurile de dinaintea pandemiei de acum 3 ani, cand avea o valoare de -23.1. (Sursa: Reuters)

Crestere sustinuta a vanzarilor de masini electrice[edit | ]

Potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie, vanzarile de masini electrice au urcat la nivelul record de peste 10 mil. bucati in anul 2022 – in crestere cu 55% fata de 2021, China reprezentand cca. 60% din piata. Evolutia vanzarilor confirma interesul in crestere pentru autovehiculele electrice, care depaseau, la sfarsitul lui 2022, 26 mil. unitati aflate in circulatie, o crestere de 60% in raport cu 2021. Pentru anul 2023, se estimeaza ca vanzarile globale de vehicule electrice vor ajunge la aproape 14 mil. unitati. (Sursa: CNBC)

DN Agrar Group (DN)[edit | ]

Conducerea companiei DN Agrar Group S.A. a anuntat piata cu privire la cantitatea de lapte livrata in primele trei luni ale anului curent. Astfel, compania a livrat cu 13.4% mai mult lapte comparativ cu acelasi trimestru din 2022, ajungand la 13.45 mil. litri. (Sursa: BVB)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Electrica a aprobat valoarea consolidata a planului de investitii al Grupului pentru anul 2023. In acest sens, suma propusa se ridica la 1.08 mld. RON. Din aceasta suma, 825 mil. RON vor fi directionate catre Distributie Energie Electrica Romania S.A., 65.2 mil. RON catre Electrica Furnizare S.A., 10.5 mil. RON catre Electrica Serv S.A., 16.3 mil. RON catre Electrica Productie Energie S.A., 52 mil. RON catre Green Energy Consultancy & Investments SRL si 94.8 mil. RON catre Sunwind Energy SRL. (Sursa: BVB)

SIPEX Company S.A. (SPX)[edit | ]

Sipex, companie controlata in proportie de 91.8995% de catre actionarul Gheorghe Constantin-Irinel, a anutat incheierea unui parteneriat strategic cu TeraPlast. Parteneriatul sustine strategia Sipex de crestere a gamei de produse distribuite prin cele 12 centre logistice la nivel national. Compania va introduce in portofoliu un sistem complet de incalzire prin pardoseala, dezvoltat de TeraPlast sub brandul NeoTer. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

In urma Adunarilor Generale Ordinare si Extraordinare ale actionarilor One United Properties, au fost aprobate toate propunerile aflate pe ordinea de zi. Astfel, compania va oferi un dividend brut de 0.01 RON per actiune, echivalentul unui randament de aproximativ 1%. Totodata, conform bugetului de venituri si cheltuieli, compania s-a angajat sa obtina, pentru anul in curs, o crestere cu 23% a cifrei de afaceri si cu 5% a profitului net. (Sursa: BVB)

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR)[edit | ]

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Rompetrol Well Services, intrunita in data de 26.04.2023, a respins cele doua propuneri, referitoare la distribuirea de dividende, ale actionarului minoritar KJK Balkan Holding S.a.r.l (10.67% din drepturile de vot). Astfel, s-a respins schimbarea destinatiei rezervelor constituite din profitul net al societatii obtinut in anii precedenti in valoare de 12.85 mil. RON si distribuirea acestei sume ca dividende catre actionari, respectiv RON 0.0462 RON brut/actiune, precum si schimbarea destinatiei sumei de 25.8 mil. RON din alte rezerve si distribuirea acestei sume ca dividende catre actionari, respectiv 0.0928 RON brut/actiune. (Sursa: BVB)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Microsoft a lansat un nou centru de date in Polonia, urmarind astfel o noua oportunitate de dezvoltare in asa-zisul "Polish Digital Valley". Activitatea Microsoft in Polonia a inceput in urma cu peste 30 de ani, compania americana operand deja in trei locatii din jurul Varsoviei, fiecare dintre acestea avand unul sau mai multe centre de date. (Sursa: comunicat companie)

GSK PLC (UK.GSKc)[edit | ]

Pentru primele trei luni din acest an, GSK a raportat rezultate peste asteptarile analistilor, in urma cresterii vanzarilor de vaccinuri si tratamente pentru afectiuni respiratorii si HIV. EPS din operatiuni continue a fost de 0.368 GBP (-1.3% vs. T1 2022). Compania isi mentine estimarile pentru anul 2023, previzionand un profit operational ajustat mai mare in S2 2023 decat in S1 2023, intrucat costurile cu dezvoltarea medicamentelor vor pune presiune pe marjele de profit. (Surse: Reuters;comunicat companie)