Inflatia, din nou in crestere - 14 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
(Redirecționat de la Inflatia, din nou in crestere)

Indicele preturilor de consum (IPC) din Romania a inregistrat, in luna februarie 2023, o crestere de 15.5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Astfel, rata anuala a inflatiei a crescut usor comparativ cu luna ianuarie 2023, cand se situa la 15.1%. Rata inflatiei de la inceputul anului (februarie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este de 1.3%. (Sursa: INS)

Exporturile nu tin pasul cu importurile[edit | ]

In luna ianuarie 2023, exporturile au totalizat 7.17 mld. EUR, in timp ce importurile au ajuns la 9.49 mld. EUR, ducând deficitul balantei comerciale la 2.33 mld. EUR, mai mare cu 203.6 mil. EUR (+9.5%) fata de cel inregistrat in ianuarie 2022. Comparativ cu luna similara din 2022, exporturile s-au majorat cu 6%, in timp ce importurile au crescut cu 6.8%. (Sursa: INS)

Guvernul SUA va garanta toate depozitele SVB[edit | ]

Autoritatile de reglementare financiara din SUA au declarat duminica seara ca persoanele cu depozite la Silicon Valley Bank vor avea acces la toti banii incepand de luni, 13 martie. Astfel, nicio pierdere asociata falimentului SVB nu va fi suportata de catre contribuabili. De asemenea, Rezerva Federala a anuntat ca va oferi finantare bancilor, printr-o noua facilitate, pentru a se asigura ca acestea pot face fata tuturor retragerilor de la deponenti. (Sursa: Yahoo Finance)

BCE – gata de majorarea dobanzii[edit | ]

BCE pare pregatita sa majoreze din nou rata de politica monetara in sedinta care va urma joi, intrucat cresterea suprinzatoare a ratei de inflatie din februarie pune presiune pe factorii de decizie. Presedintele BCE, Christine Lagarde, a mentionat ca o majorare cu 50 puncte de baza este foarte probabila si se asteapta ca Banca sa ia o atitudine dura, care ar fi justificata de incertitudinile privind inflatia si cresterea economica. Pietele estimeaza ca, pe langa cresterea asteptata in aceasta saptamana, BCE va mai majora rata de politica monetara si in luna mai, tot cu 50 puncte de baza. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:[edit | ]

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea - Reprezentantii Fondului Proprietatea au anuntat incheierea ofertei publice de cumparare care s-a desfasurat in perioada 10.02.2023 – 13.03.2023. In acest sens, oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 6.5 ori, iar indicele de alocare a fost de 0.1818529681. Numarul de actiuni rascumparate a totalizat 225 mil. actiuni, la un pret de 2.19 RON/actiune. (Sursa: BVB)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. - Fitch Ratings, unul dintre principalii furnizori de ratinguri de credite la nivel global, a atribuit calificativul pe termen lung „BBB-„ companiei Electrica, mentinand perspectiva negativa. In acest sens, riscul rezultat din implementarea deciziilor autoritatii de reglementare (platile intarziate ale Guvernului), precum si din situatia dificila a lichiditatii companiei au contribuit la pastrarea perspectivei negative. (Sursa: FitchRatings)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. - iHunt anunta investitorii cu privire la lansarea unui nou produs, un telefon inovator, iHunt Cyber Falcon Thermal PRO. Cei de la iHunt sustin faptul ca punctul forte al telefonului îl reprezinta camera aditionala cu termoviziune incorporata, care permite folosirea telefonului in numeroase aplicatii nocturne si nu numai. Totodata, acestia declara si ca noul model confirma pozitia puternica deținută de iHunt pe piata telefoanelor rezistente. Primele produse din acest model vor ajunge la clienti incepand cu a doua saptamana a lunii martie 2023. (Sursa: BVB)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

ONE UNITED PROPERTIES - One United Properties a anuntat finalizarea unui acord de finantare cu Banca Transilvania, pentru suma de 20 mil. EUR, acordata pe o perioada de pana la 42 de luni, pentru finalizarea dezvoltarii componentei rezidentiale a proiectului One Cotroceni Park. Dezvoltarea se afla in prezent in stadiu avansat de constructie, cu termen de finalizare in anul 2023, avand peste 90% din apartamente, deja precontractate de clienti. La 31 decembrie 2022, compania avea grad de indatorare de 32.8% si un loan-to-value de 28%, peste nivelul din 2021 de 24%, dar mult sub nivelul industriei imobiliare. One Cotroceni Park este doar inceputul unei dezvoltari urbane mult mai mari numita One Cotroceni City, care va acoperi o suprafata de peste 10 hectare, ocupand fostele platforme industriale Ventilatorul si TitanMar. Urmatoarea faza a proiectului, One Cotroceni Towers, a fost anuntata la sfarsitul lunii februarie, fiind cea mai recenta achizitie strategica a companiei. Dezvoltarea va gazdui cele mai inalte turnuri rezidentiale din Europa de Est, acestea urmand sa aiba 33 de etaje. (Sursa: ONE)

RAIKO Transilvania S.A (RKOT)[edit | ]

RAIKO Transilvania S.A - Administratorul Unic al Raiko Transilvania, Tomasz Kurcin, a fost sanctionat de catre ASF cu suma de 13,800 RON pentru incalcarea obligatiilor de notificare a scaderii sub pragurile de detineri de 15%, 10%, respectiv 5%. (Sursa: BVB)

HSBC HOLDINGS PLC ADR EACH REPR 5 ORD USD0.50 (US.HSBC)[edit | ]

HSBC HOLDINGS PLC ADR EACH REPR 5 ORD USD0.50 - HSBC Holdings Plc. a cumparat sucursala britanica a Silicon Valley Bank pentru o lira sterlina. Achizitia va avea un rol strategic, marind expunerea HSBC pe sectoarele de tehnologie si life-science, dupa cum afirma Neol Quinn, directorul general al grupului. Anuntul HSBC vine dupa un weekend tumultos, in care ministrii si bancherii au explorat diverse modalitati de a evita prabusirea SVB. Achizitia este esentiala pentru minimizarea perturbarilor din sectorul tehnologic britanic, evaluat la 1 trilion GBP. Banca Angliei a afirmat luni ca “toti banii deponentilor la SVB UK sunt in siguranta ca urmare a acestei tranzactii” si ca “nici o alta banca din Marea Britanie nu este afectata in mod semnificativ” de aceasta tranzactie. Actiunile HSBC erau in scadere cu 3.2% la ora 9:23 la Londra, in linie cu evolutia preturilor altor creditori listati. (Surse: Bloomberg;HSBC)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

JPMorgan Chase & Co - Pe fondul prabusirii SVB, pretul actiunilor First Republic Bank si-a continuat scaderea pana la –60% in tranzactiile pre-market de luni dimineata, in ciuda eforturilor bancii de a-si linisti clientii cu privire la soliditatea afacerii sale. Duminica seara, banca a declarat ca “si-a consolidat si diversificat in continuare pozitia financiara” prin lichiditati suplimentare de la JPMorgan Chase si Fed. Lichiditatea totala disponibila si neutilizata a First Republic Bank este acum de peste 70 mld. USD. Totodata, JPMorgan se numara printre cei care poarta discutii pentru achizitionarea SVB Financial Group, alaturi de Apollo Management si Morgan Stanley. (Surse: Bloomberg;Yahoo Finance)

Credit Suisse Group AG (US.CS)[edit | ]

Credit Suisse Group AG - Cotatia actiunilor Credit Suisse au atins un nou minim istoric in tranzactiile de luni dimineata la bursa elvetiana, in contextul in care actiunile bancilor din Europa si Asia s-au prabusit la inceputul saptamanii, pe fondul falimentului rasunator al Silicon Valey Bank – o banca axata pe startup-uri din SUA. Astfel, pretul actiunilor s-a prabusit cu peste 12% in cursul zilei de ieri, avand o evolutie negativa de 20% de la inceputul anului si pana acum. Credit Suisse - a doua mare banca din Elvetia, se afla in cursul unei revizuiri majore a activitatii sale in acest an, in scopul de a reduce costurile si locurile de munca si de a crea o activitate separata pentru banca sa de investitii sub marca CS First Boston. (Sursa: Yahoo Finance)