Inflatia, din nou sub 6% - 15 mai 2024
Rata anuala a inflatiei in luna aprilie a fost de 5.9% comparativ cu anul trecut. Rata medie a modificarilor preturilor de consum in ultimele 12 luni fata de precedenta perioada a fost de 8.1%. Rata inflatiei de la inceputul anului comparativ cu luna decembrie 2023 a fost de doar 2.4%. (Sursa: INS)
Evolutia productiei industriale[edit | ]
In luna martie, productia industriala a crescut, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta (8.1%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (+3.9%). Fata de aceeasi luna din 2023, productia industriala a fost mai mica cu 4.2% ca serie bruta, dar cu 2.8% mai mare ca serie ajustata. (Sursa: INS)
Obstacol pentru FED[edit | ]
Indicele preturilor produselor, o masura a ceea ce primesc producatorii pentru bunurile pe care le produc, a crescut cu 0.5% in luna aprilie in SUA, peste estimarea economistilor de 0.3%. Acest lucru poate reprezenta un alt potential obstacol in calea reducerilor rapide ale ratelor dobanzilor. Cu toate acestea, cifrele din luna martie au fost revizuite in jos, indicand o contractie de 0.1%. (Sursa: CNBC)
Actiunile europene, mai atractive[edit | ]
Actiunile europene sunt acum mai atractive decat cele americane, potrivit bancii elvetiene UBS. Printre motivele enumerate de analistii bancii se numara datele economice, ratele dobanzilor si cele mai recente rezultate financiare. Concluzia UBS vine ca o surpriza, avand in vedere ca, cresterea economica din SUA a depasit cu mult performanta din ultima vreme din zona euro. PIB american a avut o dinamica de 1.6% in primul trimestru, in timp ce in zona euro acesta a inregistrat o crestere de doar 0.3%. UBS preconizeaza ca acest decalaj intre cele doua regiuni s-ar putea reduce in curand. (Sursa: CNBC)
S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)[edit | ]
Cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, a raportat, pentru T1 2023, o scadere de 22% a veniturilor, in timp ce, la nivelul profitabilitatii nete, s-a inregistrat un declin de 23% vs T1 2023. Rezultatele sunt in linie cu previziunile bugetare, in timp ce marja operationala si cea neta au scazut cu 2% respectiv 1%, in principal, ca urmare a diminuarii preturilor la energie electrica si a cantitatii vandute. (Sursa: BVB)
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]
AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, a raportat la nivel consolidat, pentru primul trimestru, o cifra de afaceri de 105 mil. RON, in scadere cu 5% vs T1 2023, in timp ce indicatorul EBITDA si profitul net normalizat au marcat scaderi de 22% respectiv 30%. Rezultatele in scadere sunt puse pe seama contextului dificil din industria IT la nivel global, reflectand tendinta companiilor de a se axa pe optimizari operationale si limitari de bugete. (Sursa: BVB)
BIOFARM S.A. (BIO)[edit | ]
Producatorul de medicamente, Biofarm, a incheiat primul trimestru raportand venituri din vanzari in scadere cu 25.4%, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 34.8%. Rezultatul a fost afectat ca urmare a vanzarilor “one-off” pentru medicamentele pe baza de paracetamol. Compania a anuntat in luna precedenta distribuirea unui dividend brut pe actiune de 0.031 RON, care, in baza pretului de inchidere din data de 14 mai 2024, are un randament de 3.85%. (Sursa: BVB)
FARMACEUTICA REMEDIA SA DEVA (RMAH)[edit | ]
In primul trimestru, Farmaceutica Remedia a raportat o crestere a veniturilor cu 26.7% vs T1 2023, la 172.6 mil. RON. De asemenea, cheltuielile de exploatare au crescut cu 26.3% vs T1 2023, la 171 mil. RON. Profitul net a scazut cu 30.8%, la 1.3 mil. RON. Compania a declarat dividende din profitul net aferent anului 2023, in valoare totala de 4.7 mil. RON, oferind un randament al dividendelor de 7.1% pe baza pretului de inchidere din data de 14 mai 2024. (Sursa: BVB)
ALRO S.A. (ALR)[edit | ]
Producatorul de aluminiu, Alro Slatina, si-a redus pierderea neta la 14.8 mil. RON, la finalul primului trimestru, comparativ cu pierderea de 52.4 mil. RON in T1 2023. Cifra de afaceri a urcat cu 1.7% in T1 2024 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca urmare mentinerii tendintei de crestere a pretului aluminiului pe bursa de la Londra, precum si a cererii. (Sursa: BVB)
C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]
Compania nationala de transport de energie electrica Transelectrica a incheiat primul trimestru cu un profit net de 103 mil. RON, in crestere cu 29% fata de aceeasi perioada din 2023. Veniturile operationale au fost de 532 mil. RON, avand o dinamica de +7% fata de T1 2023. Cresterea veniturilor operationale a fost influentata, in principal, de majorarea tarifului mediu aprobat de ANRE. (Sursa: BVB)
VISUAL FAN S.A. - ALLVIEW (ALW)[edit | ]
Visual Fan isi extinde portofoliul prin lansarea noii game de televizoare inteligente iPlay 6200, caracterizata prin design-ul borderless, cu rama de doar 2mm, care se integreaza oricarui spatiu ambiental. Aceasta gama aduce o experienta de vizionare avansata, combinand rezolutia 4K Ultra HD, tehnologia Dolby Audio si sistemul de operare smart VIDAA. (Sursa: BVB)
Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]
Alibaba a raportat rezultate trimestriale peste estimarile analistilor, in conditiile in care accentul pus pe produsele low-cost a contribuit la cresterea vanzarilor in segmentul de comert electronic. In ciuda unor cifre peste consensul analistilor, pretul actiunilor a scazut cu peste 3% in sedinta de pre-market de la New York, in contextul in care profitul a scazut cu 86% fata de cel raportat in urma cu un an. Compania a anuntat si o politica generoasa de dividende, acordand aproximativ 4 mld. USD actionarilor. In ceea ce priveste segmentul de cloud, acesta a inregistrat o dinamica pozitiva de 3%. (Sursa: Reuters)