Inflatia, in scadere in 2023 - 10 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit in scadere prognoza pivind rata inflatiei pentru finalul anului 2023, de la 8%, la 7.4%, pe fondul unei reduceri mai ample a cotatiilor internationale pentru petrol si pentru bunurile energetice. Deficitul de cont curent este asteptat sa se corecteze in acest an cu 0.4 puncte procentuale, in timp ce cresterea economica pentru 2023 este vazuta drept una moderata, de 2.8%, pe fondul unei inflatii inca ridicate, dar cu premise favorabile, ceea ce ar putea duce ulterior la imbunatatirea estimarilor. (Sursa: Economica.net)

Economistii prognozeaza mentinerea ratei de politica monetara[edit | ]

Banca Nationala a Romaniei este asteptata sa anunte o noua decizie cu privire la rata de politica monetara astazi, 10 mai. Economistii sefi ai bancilor comerciale se asteapta ca BNR sa pastreze neschimbat nivelul dobanzilor la 7%, pe tot parcursul anului 2023, in contextul in care rata inflatiei este asteptata sa scada cu circa 2 puncte procentuale in luna aprilie 2023, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In martie 2023, Indicele Preturilor de Consum a scazut, semnificativ, la 14.5% anual, de la 15.5% anual in februarie. Se presupune ca Banca Centrala se va axa in continuare pe controlul strict al lichiditatii. (Sursa: Economica.ro)

BCE – gata sa continue majorarile de dobanda[edit | ]

Peter Kazimir, responsabil al BCE, a mentionat ca banca ar putea fi nevoita sa majoreze ratele dobanzilor pentru mai mult timp decat se anticipeaza in prezent, iar o decizie privind eficacitatea majorarilor de pana acum ar putea fi facuta, cel mai devreme, in septembrie 2023. BCE a majorat dobanzile in fiecare dintre cele 7 sedinte de pana acum si a semnalat ca urmeaza si alte majorari, in contextul in care presiunile inflationiste continua sa creasca. La ultima sedinta, BCE a slabit ritmul de crestere a ratei de politica monetara, luand decizia de a o majora cu doar 25 puncte de baza. Banca estimeaza ca inflatia va scadea sub 3% pana in ultimul trimestru al acestui an, apoi va avea nevoie de inca aproape 2 ani pentru a reveni la tinta de 2%. (Sursa: Reuters)

Economia chineza se urneste mai greu[edit | ]

Importurile din China s-au contractat semnificativ in aprilie, iar exporturile au inregistrat o crestere lenta, ceea ce ilustreaza semne ale slabiciunii economice interne, in pofida ridicarii restrictiilor COVID19. Chiar daca economia chineza a crescut mai repede decat se prognoza in primul trimestru al anului 2023, productia fabricilor a ramas in urma, iar ultimele date indica ca tara va avea nevoie de mai mult timp pana la recastigarea impulsului de dinainte de pandemie. Astfel, importurile din a doua cea mai mare economie a lumii au scazut cu 7.9% anual in aprilie, accentuand declinul de 1.4% inregistrat in martie, iar exporturile au crescut cu 8.5% - in scadere fata de dinamica de 14.8% din martie. (Sursa: Reuters)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Consiliul de Administratie al Sphera Franchise Group S.A. anunta prelungirea mandatului domnului Valentin Budes in functia de Director Financiar al Companiei. Noul mandat de patru ani al domnului Budes va fi in vigoare de la 9.05.2023 pana la 8.05.2027. (Sursa: BVB)

Professional Imo Partners S.A. (PPLI)[edit | ]

Dezvoltatotul imobiliar Professional Imo Partners S.A. a incheiat primul trimestru al anului 2023 cu o cifra de afaceri de 296,220 RON, in linie cu nivelul cifrei de afaceri din aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, profitul net al companiei la finalul primului trimestru s-a triplat, comparativ cu T1 2022, ajungand la 39,547 RON. Compania avea, la 31 martie 2023, active totale in valoare de 219 mil. RON si un capital subscris si varsat de 77.3 mil. RON. Professional Imo Partners, cu o capitalizare de piata de 196.5 mil. RON, este compania-mama a mallului Veranda din Obor. (Sursa: BVB)

NIKOLA CORPORATION (US.NKLA)[edit | ]

Iveco Group va achizitiona participatia companiei americane Nikola din societatea comuna pe care o au in industria de baterii electrice pentru 44 mil. EUR. Tranzactia are ca scop distantarea de start-up american, care se confrunta cu o cerere redusa. Parteneriatul a avut ca scop, pentru grupul italian, dezvoltarea tehnologiei pentru camioanele electrice, pentru a tine pasul cu competitorii europeni, Daimler Truck sau Volvo. (Sursa: Reuters)

UBS Group AG (US.UBS)[edit | ]

UBS Group, banca ce urmeaza sa preia Credit Suisse, a anuntat schimbarea directorului financiar al Grupului, Sarah Youngwood, care va fi inlocuita de Todd Tuckner. De asemenea, conducerea UBS a hotarat mentinerea CEO-ului Credit Suisse, Ulrich Hoerner, intr-o functie de conducere a bancii. UBS se afla in plin proces de preluare a operatiunilor Credit Suisse, fiind sustinuta de statul elvetian cu pana la 281 mld. USD, dupa ce al doilea cel mai mare creditor al tarii ajunsese in pragul colapsului. (Sursa: Reuters)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon a inceput sa ofere clientilor cu abonamente “Prime” pana la 10 USD pentru a-si ridica propria comanda, preferand aceasta metoda in detrimentul expedierii acesteia la domiciliul clientului. Astfel, compania de comert electronic se alatura practicilor tot mai intalnite in industrie. Cresterea utilizarii punctelor de preluare Amazon ar urma sa ajute compania sa isi reduca cheltuielile generate de livrarea la domiciliu. (Sursa: Reuters)

Plug Power Inc (US.PLUG)[edit | ]

Plug Power, una dintre cele mai mari companii din domeniul productiei de hidrogen verde, a inregistrat venituri operationale trimestriale in valoare de 210 mil. USD, cu 2.63 mil. USD peste cat anticipau analistii si cu 50% peste nivelul din T1 2022. In perioada mentionata, compania a inregistrat o pierdere neta/actiune de 0.35 USD, mai mare cu 0.09 USD fata de cat estimau analistii. Conducerea companiei a reafirmat obiectivele Plug Power pentru 2023, de crestere accelerata a veniturilor si de a ajunge profitabila. (Sursa: SeekingAlpha)

Ford Motor Company (US.F)[edit | ]

Ford Motors a declarat ca va testa o mica flota de prototipuri pe baza de hidrogen a modelului sau electric, E-Transit, pentru a vedea daca aceasta reprezinta o optiune viabila, cu emisii zero, pentru clientii sai care transporta marfuri grele pe distante lungi. Compania va conduce un consortiu in cadrul proiectului, timp de 3 ani, alaturi de compania de energie BP, care se va concentra pe hidrogen si infrastructura si grupul britanic de supermarketuri online si tehnologie – Ocado. Fata de vehiculele pe baterii, cele care folosesc hidrogenul ca sursa de energie, pot fi alimentate mai repede si au o autonomie mult mai mare. (Sursa: Reuters)