Mai putini romani pe social media - 08 mai 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: In Romania, din totalul de 18.06 mil. de utilizatori de internet de la inceputul acestui an, aproximativ 13.3 mil. sunt utilizatori de social media. Conform datelor, numarul de utilizatori a scazut cu 1.5% in perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024. Astfel, utilizatorii Facebook au scazut cu 5.2% in aceeasi perioada, iar utilizatorii YouTube au scazut cu 1.5%. In acelasi timp, cresteri au fost remarcate in cazul utilizatorilor Instagram (+8%), TikTok (+18%), Messenger (+0.7%...)
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 9 mai 2024 09:00

In Romania, din totalul de 18.06 mil. de utilizatori de internet de la inceputul acestui an, aproximativ 13.3 mil. sunt utilizatori de social media. Conform datelor, numarul de utilizatori a scazut cu 1.5% in perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024. Astfel, utilizatorii Facebook au scazut cu 5.2% in aceeasi perioada, iar utilizatorii YouTube au scazut cu 1.5%. In acelasi timp, cresteri au fost remarcate in cazul utilizatorilor Instagram (+8%), TikTok (+18%), Messenger (+0.7%) si LinkedIn (+5%). (Sursa: Economica.net)

Rata somajului, in scadere in luna martie[edit | ]

In luna martie, Romania a inregistrat 441,200 de someri, cu 25,200 mai putini comparativ cu luna precedenta, rata somajului scazand la 5.3%, cu 0.3 pp sub nivelul din luna februarie. Cea mai ridicata rata a somajului se inregistreaza in randul categoriei de varsta 15-24 ani, cu aproximativ 22.1%, in timp ce categoria de varsta 25-74 ani a inregistrat o rata a somajului de 4.2%. (Sursa: INS)

Actiunile din Coreea de Sud, cele mai mari castiguri[edit | ]

In asteptarea reducerii ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala, evolutia pretului actiunilor din Coreea de Sud a impulsionat cresterea pietelor din zona Asia-Pacific. Indicele Kospi din Coreea de Sud a crescut cu 2.16%, la 2,734, sustinut de Samsung Electronics si SK Hynix, in timp ce indicele Kosdaq a inchis cu o crestere de 0.66%, la 871. (Sursa: CNBC)

Optimism pe bursa europeana[edit | ]

Indicele Stoxx 600 a crescut cu 0.6% pe fondul aprecierii actiunilor UBS Group cu peste 6%, dupa ce banca a anuntat revenirea pe profit. UBS reprezinta 0.57% din cosul indicelui. In acelasi timp, actiunile UniCredit s-au apreciat cu peste 2.5%, contribuind la avansul indicelui european, din care reprezinta 0.37%. (Sursa: Bloomberg)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)[edit | ]

Nuclearelectrica a anuntat ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost resincronizata la Sistemul Energetic National. Aceasta a fost oprita in mod controlat pe 30 aprilie pentru realizarea unor lucrari de reparatie in partea clasica a Unitatii, fara impact pe partea nucleara. “Oprirea controlata si lucrarile de reparatie s-au realizat conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii, fara impact asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei”, mentioneaza compania. (Sursa: SNN)

Digi Communications N.V. (DIGI)[edit | ]

Digi Communications propune actionarilor distribuirea de dividende in valoare de 120 mil. RON, ceea ce se transpune intr-un dividend brut pe actiune de 1.25 RON (in crestere cu 25% fata de anul precedent). Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul dividendului se ridica la 2.17%. (Sursa: ZF)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Cotatia actiunilor Sphera Franchise Group s-a apreciat cu 15% in luna aprilie 2024, continuandu-si avansul si la inceputul lunii mai. Actiunile companiei se afla pe un trend ascendent inca din noiembrie 2022, cotatia fiind, in prezent, la cea mai ridicata valoare din 2018 incoace. Insa, raportat la maximul istoric, actiunile se tranzactioneaza, inca, cu un discount de 23%. (Sursa: ZF)

ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]

One United Properties a fost cea mai lichida companie din indicele BET in aprilie 2024, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 283 mil. RON. Astfel, dezvoltatorul imobiliar a reusit sa depaseasca lichiditatea Hidroelectrica (248 mil. RON), a Bancii Transilvania (225 mil. RON), a OMV Petrom (129 mil. RON) si Romgaz (55 mil. RON). In total, tranzactiile investitorilor in cele 5 companii s-au ridicat la 940.6 mil. RON, reprezentand aproximativ 71% din totalul tranzactiilor de pe segmentul principal (1.32 mld. RON). (Sursa: ZF)

OMV PETROM S.A. (SNP)[edit | ]

Analistii de la Ipopema Securities au evaluat actiunile OMV Petrom la un pret tinta de 0.57 RON pentru urmatoarele 12 luni, anticipand un potential de scadere de 19%, raportat la pretul de inchidere de 0.7 RON din 29 aprilie. Astfel, analistii recomanda “pastreaza” pentru actiunile SNP. (Sursa: ZF)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]

Fondurile de pensii Pilon II incep sa vanda actiuni OMV Petron si Banca Transilvania, intrucat ponderile acestora in portofolii au devenit prea mari: NN Pensii avea investit 4.87% din active in OMV Petrom si 4.3% in Banca Transilvania la sfarsitul lunii martie 2024, fata de 4.3% si 3.47% in martie 2023. Si alte fonduri se apropie de pragul de expunere maxim legal de 5%. Astfel, valoarile tranzactiilor pentru SNP si TLV sunt asteptate sa creasca in perioada urmatoare, in timp ce fondurile de pensii isi recalibreaza portofoliile. (Sursa: ZF)

British Petroleum (UK.BP)[edit | ]

BP a raportat o scadere a profitului net, pana la 2.7 mld. USD, de la 3 mld. USD in trimestrul anterior, si sub estimarile consensuale de 2.9 mld. USD, din cauza preturilor mai scazute la gaze si petrol si a marjei, semnificativ mai slaba, a carburantilor. Multe dintre companiile concurente din industria petrolului si gazului au inregistrat, de asemenea, o scadere a profitului in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului precedent, din cauza unei scaderi accentuate ale preturilor pe piata gazelor. (Sursa: CNBC)

UBS Group AG (US.UBS)[edit | ]

UBS a raportat un profit net de 1.8 mld. USD, depasind estimarile analistilor de 721.14 mil. USD, urmare a preluarii Credit Suisse din iunie 2023. Veniturile totale au urcat pana la 12.74 mld. USD, depasind asteptarile, inregistrand o crestere cu 28%, pana la 6.14 mld. USD, a veniturilor din unitatea de gestionare a averilor globale. Compania a declarat ca se asteapta sa finalizeze fuziunea UBS AG si Credit Suisse AG, intr-o singura companie intermediara holding, in SUA, in al doilea trimestru iar fuziunea entitatilor sale, in al treilea trimestru. (Sursa: CNBC)

AMAZON COM INC (US.AMZN)[edit | ]

Amazon Web Services (AWS) va investi aproximativ 8.87 mld. USD in urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciilor sale de cloud in Singapore. AWS a afirmat ca aceasta investitie va fi directionata catre constructia si dezvoltarea capacitatilor centrelor de date asociate regiunii Asia-Pacific Singapore. AWS a fost cel mai mare furnizor de infrastructura cloud in primul trimestru, cu o cota de piata de 31%, iar Microsoft Azure a ocupat locul doi. AWS a extins, de asemenea, prezenta in Asia de Sud-Est, planificand sa investeasca 5 mld. USD in Thailanda si cel putin 6 mld. USD in Malaysia pana in 2037. (Sursa: CNBC)

Palantir Technologies Inc (US.PLTR)[edit | ]

Palantir a inregistrat venituri in crestere cu 21% comparativ cu anul precedent, ajungand la 634 mil. USD, peste asteparile analistilor de 625 mil. USD, in timp ce profitul net a urcat la 105.5 mil. USD sau 0.04 USD/actiune (vs 16.8 mil. USD sau 0.01 USD/actiune T4). Pentru urmatorul trimestru, sunt estimate venituri cuprinse in intervalul 649 – 653 mil. USD, comparativ cu 653 mil. USD asteptati de analisti, in timp ce, pentru intreg anul, sunt estimate venituri cuprinse in intervalul 2.68 – 2.69 mld. USD, mai putin decat estimarile consensuale de 2.71 mld. USD. Dupa publicarea rezultatelor, pretul actiunilor a scazut cu pana la 7%. (Sursa: CNBC)

The Walt Disney Company (US.DIS)[edit | ]

In cel de-al doilea trimestru fiscal din 2024, Disney aproape ca a obtinut profit in diviziile sale de streaming, dupa 5 ani de lucru la acest capitol, pierzand doar 18 mil. USD fata de o pierdere de 659 mil. USD inregistrata anul trecut. Veniturile totale ale companiei au insumat 22.08 mld. USD in T2 2024 (+1% vs T2 2023), fiind sub estimarile analistilor, de 22.12 USD, in timp ce profitul net pe actiune a fost de 1.21 USD, peste asteptarile consensului, de 1.09 USD. Dupa publicarea rezultatelor, actiunile Disney au scazut cu 5% in tranzactiile pre-market. (Surse: CNBC;Disney)