Nemtii, cu moralul la pamant - 22 martie 2023
Moralul germanilor s-a prabusit, in urma ingrjorarilor legate de sistemul bancar, arata indicele sentimentului economic ZEW. Astfel, indicele a inregistrat o scadere cu 15,1 puncte, la un nivel de 13 puncte pentru luna martie, cu mult sub prognoza economistilor de 17,1 puncte, aceasta fiind prima scadere dupa 5 luni consecutive de crestere. Totodata, un alt indicator, arata ca evaluarea situatiei economice din Germania a scazut si mai mult in martie, la -46.5 de la -45.1 in luna precedenta si sub previziunile analistilor de -44.3. (Sursa: Reuters)
Deficitul comercial in zona euro – la acelasi nivel[edit | ]
Deficitul comercial al zonei euro a inregistrat schimbari nesemnificative fata de anul trecut, costul mai mare al importului de energie fiind compensat cu o crestere a exporturilor marfurilor produse in zona euro. Astfel, balanta comerciala a zonei euro pentru comertul cu bunuri cu restul lumii a fost de 30.6 mld. EUR (+1.3% vs ianuarie 2022). Pentru tot blocul comunitar, datele au aratat ca importurile de energie au costat cu 18.7% mai mult, desi cheltuielile cu materiile prime importate au scazut. (Sursa: Reuters)
Constructiile incep anul cu dreptul[edit | ]
Volumul lucrarilor de constructii, in ianuarie 2023, a inregistrat o crestere ca serie bruta cu 5.8% si cu 7.2% ca serie ajustata, fata de ianuarie 2022, dinamica pozitiva fiind influentata de cresterea cu 11.4% a lucrarilor de constructii noi. Fata de decembrie 2022, volumul lucrarilor de constructie in Romania a scazut cu 66.1% ca serie bruta si cu 4.3% ca serie ajustata (tinand cont de sezonalitate si zile lucratoare). Printre principalele segmente in care s-au inregistrat scaderi au fost lucrarile de intretinere si reparatii curente (-24%). (Sursa: INS)
Comisia Europeana prognozeaza un an bun pentru agricultura romaneasca[edit | ]
Prognoza Comisiei Europene pentru anul 2023 indica productii peste medie la culturile de grau, triticale, rapita si orez ale Romaniei. Productia de grau din Romania ar putea ajunge la cca. 9.7 mil. tone, avand in vedere randamentul prognozat de 4.6 tone/hectar – cu 10.3% mai mare fata de 2022. La nivelul UE, randamentul mediu estimat este de 5.8 tone/hectar, cu 4% mai mult fata de 2022 si cu 3% mai mare peste media ultimilor cinci ani. Cele mai mari randamente la productia de grau sunt in Olanda (9 tone/hectar) si Belgia (8.8 tone/hectar), iar cele mai mari cresteri fata de anul trecut se vor inregistra in Ungaria (+26%) si Estonia (+25%). (Sursa: Economica.net)
Companiile zilei:[edit | ]
ROMCARBON SA BUZAU (ROCE)[edit | ]
ROMCARBON SA BUZAU - Conducerea companiei Romcarbon a convocat AGA pentru data de 27.04.2023. Pe ordinea de zi sa afla, printre altele, propunerea de repartizare a profitului net obtinut in 2022, in valoare de 51.4 mil. In acest sens, conducerea companiei propune distribuirea de dividende in valoare de 13.2 mil. RON, ceea ce va rezulta intr-un dividend brut/actiune de 0.050 RON. Raportat la pretul de inchidere din 21.03.2023, randamentul dividendului propus se ridica la 11%. (Sursa: BVB)
ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI (ELMA)[edit | ]
ELECTROMAGNETICA SA BUCURESTI - Producatorul si furnizorul de energie electrica, corpuri de iluminat si statii de incarcare electrice, Electromagnetica, propune distribuirea a 3.4 mil. RON, din profitul net de 25.2 mil. RON obtinut in 2022, sub forma de dividende. Astfel, raportat la pretul de inchidere din 21.03.2023, randamentul dividendului propus este de 2.8%. (Sursa: BVB)
BUCUR SA Bucuresti (BUCV)[edit | ]
BUCUR SA Bucuresti - Emitentul Bucur S.A., detinut in procent de 68% de catre SIF Muntenia S.A. (SIF4), a propus spre aprobarea in AGA distribuirea de dividende in valoare de aproximativ 3 mil. RON. Raportat la pretul de inchidere din 21.03.2023, randamentul dividendului propus se ridica la 5.3%. (Sursa: BVB)
GERMINA AGRIBUSINESS SA BUCURESTI (SEOM)[edit | ]
GERMINA AGRIBUSINESS SA BUCURESTI - Conducerea Germina Agribusiness S.A. a convocat AGA pentru data de 24.04.2023. Pe ordinea de zi, printre altele, se afla si propunerea de a distribui dividende in valoare de 9 mil. RON din profitul anului 2021, ceea ce ar rezulta intr-un dividend brut/actiune de 0.67 RON. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 56%. De mentionat este faptul ca societatea se afla in plin proces de restrangere a activitatii, inregistrand in anul 2022 o pierdere in valoare de 405,452 RON. (Sursa: BVB)
2PERFORMANT NETWORK (2P)[edit | ]
2PERFORMANT NETWORK - 2Performant Network a informat piata despre lansarea Pay for Performance (P4P) – un serviciu prin care care magazinele online isi pot externaliza promovarea prin Google Ads catre specialisti din ecosistemul 2Performant, fara ca acestea sa isi asume bugetul de promovare al respectivelor campanii. In acest mod magazinele online platesc doar pentru vanzarile generate prin intermediul acelor reclame, iar specialistii care vor crea campaniile isi asuma in totalitate si bugetul de promovare. Serviciul este disponibil din 21 martie. In alte stiri, 2P a anuntat validarea rezultatelor majorarii de capital, in valoare de 63,378 RON. (Surse: BVB(1);BVB(2))
IAR SA Brasov (IARV)[edit | ]
IAR SA Brasov - IAR a anuntat convocarea AGA pentru data de 27 aprilie 2023, in cadrul careia, printre altele, actionarii vor dezbate aprobarea unui dividend in valoare de 5.3 mil. RON, reprezentand un dividend brut pe actiune de 0.291 RON. Randamentul dividendului, calculat cu ultimul pret de inchidere, este de 2.8%. (Sursa: BVB)
Volkswagen AG (DE.VOW)[edit | ]
Volkswagen AG - Un tribunal rus a inghetat, la inceputul saptamanii, toate activele Volkswagen din Rusia, in contextul in care producatorul auto incearca sa-si lichideze operatiunile de pe teritoriul rus. Volkswagen, alaturi de alti producatori auto, si-a suspendat anul trecut operatiunile din Rusia dupa ce tarile occidentale au impus sanctiuni Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Totusi, producatorul auto german nu reuseste sa vanda activele, intrucat producatorul rus GAZ, cu care germanii au un acord pentru producerea de autoturisme Volkswagen in Rusia, solicita daune de 201.3 mld. USD, pe motiv ca iesirea Volkswagen din piata rusa ii pune in pericol propriile interese. Astfel, toate activele Volkswagen vor fi inghetate pe durata desfasurarii procesului cu GAZ. (Sursa: Reuters)
BioNTech SE (US.BNTX)[edit | ]
BioNTech SE - Compania germana BioNTech, a declarat la inceputul acestei saptamani ca a semnat un acord cu OncoC4, companie privata, pentru a co-dezvolta si comercializa medicamentul sau cu anticorpi impotriva cancerului. OncoC4 va primi o transa initiala de 200 mil. USD si este eligibila pentru a primi plati recurente pentru dezvoltare, reglementare si comercializare, precum si redevente. Companiile au declarat ca, in acest an, este planificata efectuarea unui studiu in faza avansata pentru acest medicament. (Sursa: Reuters)
META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]
META PLATFORMS INC (Facebook) - Meta a deschis sesiunea de tranzactionare de ieri in crestere cu 2.3% dupa ce Morgan Stanley si-a ridicat ratingul de la "equal-weight" la "overweight", tinta de pret fiind de 250 USD/actiune, in contextul in care compania continua campania de eficientizare a costurilor. Stirea vine in contextul in care Meta a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa concedieze 10,000 de angajati si sa inchida 5,000 roluri in cadrul celei de-a doua runde de reduceri de personal din ultimele 6 luni. Analistii considera ca imbunatatirea evaluarii companiei vine pe fondul cresterii veniturilor, a angajamentului, dar si a planurilor de implementare a Reels – o functionalitate a Instagram prin care utilizatorii inregistreaza si editeaza scurte videoclipuri. Cea din urma, este un concurent direct cu platofrma TikTok. (Sursa: Seekingalpha)
TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]
TESLA INC. - Moody's Investors Service a imbunatatit cu o treapta statutul de investitie al Tesla, de la ratingul anterior, Junk, la Baa3, devenind, astfel, a doua firma de rating de credit dupa S&P Global Ratings care face acest pas. O acreditare de inalta calitate din partea a cel putin doua agentii este suficienta pentru ca Tesla sa fie considerata in mod oficial un credit de tip blue-chip in randul investitorilor. Printre factorii care au dus la luarea deciziei, Moody's a mentionat extinderea ofertei de produse, inclusiv productia Cybertruck (programata pentru sfarsitul anului 2023), facilitatile de productie regionale si accentul sporit pe eficienta. Totodata, un alt factor important il reprezinta si faptul ca Tesla a rambursat cca. 10 mld. USD din datorie in ultimii 3 ani. (Sursa: Seekingalpha)