Nu doar portofoliul personal e in scadere in 2022 - 22 noiembrie 2022
Potrivit calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza informatiilor de la Asociatia Administratorilor de Fonduri, activele gestionate de primele 10 fonduri din Romania, care reprezinta valoarea investitiilor in fonduri de obligatiuni si actiuni, precum si a depozitelor bancare se ridicau la aproape 18 mld. RON la sfarsitul lunii septembrie, dupa o scadere puternica de la 25.2 mld. RON in decembrie 2021 (-28.8%). Cea mai mare parte din scaderea de 7.3 mld. RON au reprezentat-o retragerile investitorilor, de 5.5 mld. RON. (Sursa: zfcorporate)
Ne asteapta rate mai mici dupa ce indicele ROBOR continua scaderea?[edit | ]
Indicele ROBOR, rata la care bancile comerciale se imprumuta intre ele, a atins cele mai scazute niveluri din septembrie 2022. Scaderile au inceput in ziua in care Consiliul Concurentei a anuntat ca va investiga orice intelegere intre cele mai mari banci din Romania pentru a majora artificial dobanzile. Indicele ROBOR la 3 luni a atins, la sfarsitul lunii octombrie, cea mai mare valoare din ultimii 13 ani. respectiv de 8.21%, dar acum s-a stabilizat in jurul valorii de 7.90%. De subliniat este faptul ca, chiar si atunci cand BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara, indicatorii ROBOR au continuat sa scada. (Sursa: Economica.net)
Scade pretul la pompa?[edit | ]
Banca americana, Goldman Sachs si-a redus prognoza privind pretul petrolului cu 10 USD/baril, pana la 100 USD/baril pentru al patrulea trimestru al anului 2022. Reducerea a fost provocata de cresterea incertitudinii legata de noi decese cauzate de COVID in China, care vor duce probabil la o inasprire a restrictiilor. Acest fapt va contribui la o activitate economica mai scazuta. Alt factor de luat in calcul este lipsa de claritate cu privire la planul tarilor din G7 de a limita pretul petrolului rusesc. Pretul petrolului a fluctuat in ultimele luni, crescand la peste 120 USD/baril la inceputul lunii iunie, pe fondul temerilor tot mai mari legate de o recesiune globala, scazand ulterior la aproximativ 90 USD/baril dupa ce OPEC+ a redus productia. (Sursa: CNBC)
Piata ramane a ursului si in 2023[edit | ]
Potrivit unor analisti de la Goldman Sachs ne putem asteapta ca scaderile pe piata de capital sa continue si in 2023. Acestia considera ca este nevoie de un varf al ratelor dobanzilor si de evaluari mai mici care sa reflecte recesiunea inainte de a se putea produce o redresare sustinuta a pietei bursiere. Banca estimeaza ca indicele S&P 500 va incheia anul 2023 la 4,000 de puncte, usor in crestere fata de inchiderea de vineri (3947). In acelasi timp se asteapta ca indicele de referinta european Stoxx Europe 600 va termina anul viitor cu aproximativ 4% mai sus fata de inchiderea de vineri, la 450. Punctul de vedere este similar cu cel al altei banci americane, Morgan Stanley, care nu prevede o redresare semnificativa a burselor internationale. (Sursa: Bloomberg)
Companiile zilei:[edit | ]
SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]
SAFETECH INNOVATIONS - Safetech Innovation a incheiat primele noua luni ale acestui an raportand un profit net 5.3 mil. RON, cu 134% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri s-a ridicat la 20.8 mil. RON, in crestere cu 59% fata de 9L 2021. Evolutia solida a cifrei de afaceri s-a datorat in principal vanzarilor de servicii de securitate cibernetica, cu o pondere de 48%. Compania are ca obiectiv transferul de pe piata Aero pe piata principala a BVB, pana la finalul lunii februarie 2023. (Sursa: raport companie)
CONNECTIONS CONSULT S.A. (CC)[edit | ]
CONNECTIONS CONSULT S.A. - Furnizorul de solutii si servicii IT, Connections Consult, a anuntat incheierea unui contract semnificativ cu Ministerul Justitiei pentru dezvoltarea unui nou sistem de management. Compania va fi liderul asocierii si va presta servicii in valoare de 23.1 mil. RON plus TVA, estimandu-se ca proiectul sa fie finalizat in iulie 2024. Cele 23 mil. RON, pe care compania ii va primi dupa prestarea serviciilor, reprezinta 52% din cifra de afaceri obtinuta in anul 2021. (Sursa: raport companie)
The Walt Disney Company (US.DIS)[edit | ]
The Walt Disney Company - Bob Iger, vechiul CEO al Disney, in varsta de 71 de ani, se reintoarce in functie. Ca raspuns la iesirea lui Bob Chapek din conducere, actiunile companiei au crescut luni cu 10% inainte de deschiderea pietei, dupa ce, anul acesta au inregistrat o scadere de 41%. Bob Iger a fost anterior CEO al Disney timp de 15 ani si a acceptat sa ramana timp de 2 ani in functie, pana la gasirea unui inlocuitor permanent. (Sursa: Bloomberg)
JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]
JPMorgan Chase & Co - JP Morgan ramane cea mai importanta banca din lume din punct de vedere sistemic, potrivit ultimului clasament realizat de Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) al G20. FSB a initiat aceasta ierarhie anuala dupa criza financiara globala din 2008-2009, cerand bancilor sa detina un surplus de capital si sa se supuna unor verificari mai stricte ale operatiunilor. (Sursa: Reuters)
Toyota Motor Corporation (US.TM)[edit | ]
Toyota Motor Corporation - Prime Planet Energy & Solutions, un joint venture creat intre Toyota si Panasonic, cauta o regiune portuara in Japonia, cu acces la energie verde, pentru constructia unei noi fabrici. Decizia vine ca raspuns la cererea tot mai mare de masini electrice. Pe fondul costurilor ridicate ale materiilor prime, Prime Planet isi propune sa reduca costurile de productie ale bateriilor pentru masinile electrice cu 60% până în 2025 față de nivelurile din 2020. Compania intentioneaza sa adopte asa numitul ”process kaizen” al Toyota, care consta in cresterea productivitatii prin imbunatatiri mici și continue. La inceputul anului, Toyota a declarat ca va investi pana la 5.6 mld. USD pentru a stimula productia de baterii pentru masini electrice in Japonia si USA. (Sursa: SeekingAlpha)
Simtel Team (SMTL)[edit | ]
Simtel Team - Simtel Team semnat un contract in valoare de 17.5 mil. EUR cu Grunman Energy S.R.L., companie care face parte din Paval Holding si care va produce energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperisurile centrelor logistice Dedeman din Romania. Durata contractului este de 12 luni si presupune proiectarea, obtinerea de avize si autorizari, procurarea, construirea si punerea in functiune a unor centrale electrice fotovoltaice. Valoarea contractului depaseste semnificativ cifra de afaceri de 58 mil. RON (aproximativ 11.8 mil. EUR) obtinuta de Simtel in anul 2021. (Surse: raport companie; ZF)