ONE, la jumatatea anului - Trade Talk 31 august 2023
One United Properties (ONE) si-a publicat marti rezultatele financiare obtinute in primul semestru, inclusiv o cifra de afaceri consolidata mai mare cu 25% comparativ cu aceeasi perioada din 2022 (si aproape 60% din valoarea bugetata pentru intregul an).
La final de iunie, 65% din apartamente erau deja vandute. Iar la nivelul dezvoltarilor livrate, se gaseau pentru cumparare mai putin de 3% din unitati.
1. Unde accelereaza cresterea?[edit | ]
Tot in primul semestru, ONE a inregistrat o crestere de 16% a profitului brut, la circa 344 mil. RON excluzand castigul unic de aproximativ 94 mil. RON, obtinut din achizitia negociata a Bucur Obor si recunoscut in perioada identica din 2022.
Si profitul net a crescut, cu 13%, la aproape 287 mil. RON. Totusi, daca-i inclus castigul unic al achizitiei mentionate, rezultatul net a marcat o scadere de 17%. La finalul perioadei de raportare, pozitia de numerar a ramas semnificativa, la aproximativ 398 mil. RON. Cifra puncteaza o diminuare de 30% fata de inceputul anului, data fiind activitatea sustinuta de dezvoltare, precum si plata celei de-a doua transe a dividendelor aferente anului trecut. Suma de incasat pe contractele incheiate cu clientii a atins nivelul record de 281 mil. EUR, bani care se vor adauga ca numerar suplimentar pana in 2025.
In 2023, ONE face doi pasi esentiali in strategia de crestere accelerata: livreaza primele dezvoltari rezidentiale cu adevarat mari si demareaza in forta segmentul office. Asa ca ne-am uitat cu atentie la dinamica cifrelor la aceste doua rubrici.
Incasarile din vanzarile de proprietati rezidentiale au avansat cu 56% (vs aceeasi perioada din 2022), ajungand la circa 604 mil. RON. Cresterea a fost generata de existenta unei oferte mai extinse si mai diversificate, in particulat la One Lake District si One Lake Club, unde vanzarile au inceput in acest an. In semestrul de raportare, ONE a vandut si pre-vandut 466 de apartamente, de aproape 3x mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut... vorbim de-o suprafata totala de peste 39,000 de metri patrati. One High District a ramas dezvoltarea cea mai cautata, cu 46% din unitatile vandute dar performerul #1 are un challenger: in iunie, vanzarile au fost lansate si la One Lake District, cea mai mare si accesibila dezvoltare a companiei... iar aici, 108 unitati au fost vandute in mai putin de o luna.
Veniturile din inchirieri au explodat cu 119%, la aproape 63 mil. RON. Avansul s-a construit pe seama incasarilor realizate din intregul portofoliu, cu accent pe cele mai importante dezvoltari precum One Tower, prima faza a One Cotroceni Park, One Victoriei Plaza la care se adauga impactul rezultatelor generate de Bucur Obor, consolidate sub divizia retail.
2. Ce urmeaza?[edit | ]
In privinta chiriilor, ONE vede continuarea cresterii incasarilor in al doilea semestru.
Unul dintre motive e livrarea, in primul trimestru, a celei de-a doua faze a One Cotroceni Park. De-aici, banii vor incepe sa curga odata ce amenajarile sunt finalizate. La final de iunie, suprafata totala inchiriabila a ajuns la 118,000 de metri patrati (incluzand One Tower, cele doua faze ale One Cotroceni Park si One Victoriei Plaza). Impreuna cu componenta retail, portofoliul comercial al ONE, care integreaza Bucur Obor si One Gallery, va atinge o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 160,000 de metri patrati.
ONE a reiterat marti tintele financiare pentru intregul an, mentionate in premiera in raportul anual publicat in aprilie: o cifra de afaceri de 1.43 mld. RON, marcand o crestere de 23% fata de anul precedent, si un profit net de 530 mil. RON, indicativ pentru un avans anual de 5%. ONE intentioneaza sa propuna actionarilor, chiar in perioada urmatoare, distribuirea dividendelor semestriale, in linia strategiei de distributie urmate de companie.
TOP TRENDING[edit | ]
Imobiliare: One United Properties (ONE) a sustinut ieri o teleconferinta cu investitorii si analistii aducand in fata o multime de detalii privind rezultatele financiare semestriale, perspectivele in perioada urmatoare si evolutia actiunilor companiei pe piata principala a BVB si promovarea in indicii internationali (inregistrarea e AICI). Ne pregatim si noi pentru un Q&A exclusiv cu CEO-ul Victor Capitanu, va aparea curand pe canalul nostru de YouTube.
AI: Nvidia se tranzactioneaza la aproximativ 33x profitul net estimat de analisti pentru urmatoarele 12 luni cel mai modest multiplu dupa decembrie anul trecut. Ca perspectiva: valoarea aceluiasi multiplu era 46x in urma cu o saptamana (si 60x inaintea ultimelor rezultate trimestriale anuntate pe 23 august). Pentru anul fiscal curent (care se incheie in ianuarie 2024), analistii estimeaza venituri totale de 53 mld. USD, de aproape 2x mai mari fata de cele obtinute in anul fiscal precedent si un profit net de 5x mai mare, cu o crestere sustinuta si-n urmatorul an fiscal.
Big Tech: E oficial, pe 12 septembrie vom vedea iPhone 15 si noile Apple Watch. Presiunea e mare, de vreme ce Apple a suferit scaderi ale incasarilor totale in fiecare dintre ultimele trei trimestre chiar daca, potrivit unei estimari independente, iPhone 14 Pro Max a fost cel mai bine vandut model de smartphone la nivel global in primele sase luni din acest an. In 2023, Apple a avansat cu 44% pe bursa americana, de peste 2x mai mult decat indicele S&P 500.
IPO: Instacart a depus oficial documentatia pentru listare pe Nasdaq luna viitoare... compania americana specializata in livrari se va tranzactiona cu simbolul CART. Potrivit documentatiei, veniturile totale ale Instacart au crescut cu 31% in primul semestru (vs aceeasi perioada din 2022), iar rezultatul net a fost un profit de 242 mil. USD (vs o pierdere de 74 mil. USD in perioada identica a anului trecut). Fondata in 2012, Instacart deserveste acum peste 1,400 de retaileri in America de Nord, inclusiv Walmart si Kroger. Tot in septembrie sunt asteptate alte (cel putin) doua IPO-uri semnificative pe Wall Street... vor debuta producatorul britanic de cipuri Arm (la Nasdaq, simbol ARM) si platforma de automatizari de marketing Klaviyo (la NYSE, simbol KVYO).
Auto: BYD a obtinut in primul semestru un profit net de peste 3x mai mare (vs aceeasi perioada din 2022)... pe seama unui avans de circa 72% al veniturilor totale. BYD e cel mai important producator chinez de autovehicule electrice, in care Berkshire Hathaway, conglomeratul administrat de Warren Buffett, continua sa aiba o detinere. In cel de-al doilea trimestru, BYD a livrat peste 700,000 de autovehicule electrice, marcand o crestere de 98% fata de perioada identica din 2022 ca perspectiva, in acelasi interval de timp, Tesla a reusit sa vanda la nivel global in jur de 466,000 de masini.
STIAI CA?[edit | ]
In primul semestru, ONE a fost a 7-a cea mai tranzactionata actiune la Bursa de Valori Bucuresti, dupa criteriul lichiditatii absolute (si a 6-a, daca lichiditatea e raportata la free-float). Randamentul oferit investitorilor a depasit 9%, cu peste doua puncte procentuale peste cel inregistrat de indicele de referinta al bursei noastre, BET.