PIB revizuit in crestere - 08 decembrie 2023
Economia Romaniei a crescut, in primele 9 luni, cu 2.2% ca serie ajustata sezonier, in timp ce in T3 2023, avansul a fost de 1.4% comparativ cu T3 2022 dupa revizuire. Fata de T2 2023, PIB a inregistrat un avans de 0.9%, revizuit in crestere de la 0.4% estimat anterior. Printre principalele categorii care au contribuit la cresterea economiei se numara consumul final al gospodariilor, cu o contributie de 1.7% din PIB, in timp ce investitiile au marcat o contributie pozitiva de 2.8% la cresterea economiei. La polul opus, industria a avut o contributie negativa, de -0.6%, la PIB, inregistrand o scadere a volumului de activitate cu 2.7%. (Sursa: ZF)
PIB in zona euro stagneaza[edit | ]
PIB-ul zonei euro a stagnat, sub asteptari, la 0% in trimestrul al treilea, ratand cresterea anticipata de 0.1%. PIB-ul anual a oglindit contractia initiala de 0.1%, aliniindu-se la previziuni. Ocuparea fortei de munca a inregistrat o crestere trimestriala de 0.2% si o crestere anuala de 1.3%. Datele dezamagitoare au pus presiune asupra euro, care s-a depreciat fata de dolar la 1,0773 de la 1,0785, dar a inregistrat totusi o crestere zilnica marginala de 0.11%. (Sursa: Fxstreet)
Date despre somaj in SUA[edit | ]
Ultimele date indica o usoara crestere a cererilor saptamanale de ajutor de somaj la 220,000, sub asteptari. Piata fortei de munca da semne de incetinire pe fondul cererii reduse si al numarului mai mic de locuri de munca vacante in comparatie cu cel al somerilor. In pofida cresterii numarului de concedieri in luna noiembrie, pietele anticipeaza o reducere a ratei de dobanda din partea Rezervei Federale ca urmare a racirii conditiilor de munca si a relaxarii inflatiei. Cererile continue, influentate de fluctuatiile sezoniere, nu reflecta adevarata deteriorare a pietei. Se estimeaza ca viitorul raport privind ocuparea fortei de munca va arata o crestere a numarului de locuri de munca in noiembrie de 180,000, cu o rata a somajului neschimbata, de 3.9%. (Sursa: Reuters)
Exporturile chineze au crescut pentru prima data in 6 luni[edit | ]
Exporturile Chinei au crescut cu 0.5% in noiembrie, marcand prima crestere din ultimele sase luni, depasind asteptarile. Evolutia pozitiva s-a datora reducerilor de preturi din partea fabricilor pentru stimularea cererii. In ciuda datelor mixte privind productia, exista semne de imbunatatire, cum ar fi cresterea indicelui Baltic Dry Index, un indicator al comertului mondial. Cu toate acestea, raman provocari, cu o presiune persistenta asupra producatorilor si o sustenabilitate incerta a cresterii bazate pe exporturi. FMI a imbunatatit usor previziunile de crestere ale Chinei, dar cererea interna ramane o preocupare cheie pentru 2024. (Sursa: Reuters)
SAFETECH INNOVATIONS (SAFE)[edit | ]
Conducerea companiei de securitate cibernetica, Safetech Innovations, a anuntat piata cu privire la revizuirea in jos a bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in prima jumatate a anului. In acest sens, se preconizeaza o cifra de afaceri anuala, la nivel individual, de 45.43 mil. RON, ceea ce consemneaza o scadere de 12% fata de tinta propusa initial si un profit net de 9.56 mil. RON, cu aproximativ 24% mai mic. (Sursa: BVB)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
One United Properties a informat piata cu privire la vanzarea a doua pachete de actiuni, apartinand lui Victor Capitanu si lui Andrei-Liviu Diaconescu. In acest sens, cei doi membri ai Consiliului de Administratie ONE au vandut cumulat 47.85 mil. actiuni la pretul de 0.904 RON/actiune. (Sursa: BVB)
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]
Cea mai mare banca comerciala din Romania a anuntat ca a vandut in data de 29.11.2023 obligatiuni in valoare de 500 mil. EUR, 90% din totalul emisiunii fiind subscris de investitori institutionali din 21 de tari. Este prima emisiune de obligatiuni a bancii care are o eticheta de tip ESG, cu o componenta de social (minim 50%) si o componenta verde, fiind listata la bursa din Dublin. (Sursa: BVB)
SINTEZA S.A. (STZ)[edit | ]
Sinteza Oradea a anuntat oprirea temporara a activitatii de productie a acidului benzoic. In acest sens, productia va trece in conservare pana la data de 28.02.2024, cu posibilitatea prelungirii sau reluarii productiei dupa caz. In continuare, cererile din partea clientilor vor fi onorate in perioada mentionata cu produse din stocul acumulat pana in prezent. Industria chimica europeana este afectata in contextul pretului ridicat al materiilor prime si concurenta cu producatorii chinezi care practica preturi reduse. (Sursa: BVB)
ARMAX GAZ SA Medias (ARAX)[edit | ]
Armax Gaz SA Medias, companie din domeniul energiei, a anuntat semnarea unui contract semnificativ, de peste 10% din cifra de afaceri, ce are ca obiect prestarea de servicii de proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari. (Sursa: BVB)
NIO INC (US.NIO)[edit | ]
NIO ia in considerare inasprirea masurilor de reducere a fortei de munca, putand creste disponibilizarile la 20-30% din forta de munca din unele departamente. Planul initial prevedea eliminarea a 10% din locurile de munca, urmarind cresterea eficientei si reducerea costurilor, pe fondul cresterii concurentei si al schimbarii preferintelor consumatorilor in favoarea hibrizilor plug-in, care sunt mai ieftini in China. Reducerile propuse ar urma sa afecteze, in primul rand, domeniile non-core sau pe cele care necesita investitii mari. (Sursa: Reuters)
Sanofi SA (FR.SAN)[edit | ]
Sanofi a prezentat 12 medicamente cu potential de vanzari anuale de miliarde de dolari, dar anuntul nu a reusit sa conduca la o crestere semnificativa a cotatiei, dupa ce compania si-a retras obiectivele de profit pentru 2025. Portofoliul include tratamente pentru diverse afectiuni, Dupixent fiind asteptat sa fie unul din produsele importante. Piata se asteapta la claritate in ceea ce priveste cheltuielile de cercetare si dezvoltare si randamentele, in conditiile in care medicamente cheie intra in testele costisitoare ale fazei a III-a. (Sursa: Reuters)
TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]
Tesla se pregateste pentru o extindere majora a Gigafactory Shanghai, principala sa unitate de productie de vehicule electrice din China, intr-o miscare care se pare ca va permite constructorului auto american sa scoata pe piata mult asteptatul sau model hatchback. De asemenea, compania se pregateste sa furnizeze clientilor chinezi bateriile sale utilitare de mari dimensiuni, cunoscute sub numele de Megapacks, incepand de anul viitor. (Sursa: technode.com)
Alphabet Inc. - actiuni clasa A (US.GOOGL)[edit | ]
Bard, chatbotul de inteligenta artificiala de la Google, este supus unei imbunatatiri semnificative cu ajutorul Gemini, cel mai recent model de inteligenta artificiala de la Google. Gemini, in variantele Ultra, Pro si Nano, promite rationamente si intelegere avansate. Initial, Bard va folosi Gemini Pro, urmand ca in cele din urma sa treaca la Gemini Ultra pentru performante superioare. Gemini a surclasat GPT-3.5 in testele de referinta, prezentand o intelegere imbunatatita a limbajului multitasking si un rationament matematic. Aceasta actualizare are ca scop cresterea abilitatilor lui Bard in ceea ce priveste intelegerea, rezumarea, brainstorming-ul, scrierea si planificarea, marcand cea mai substantiala imbunatatire de pana acum. (Sursa: Techcrunch.com)
McDonald's Corporation (US.MCD)[edit | ]
McDonald's lanseaza un nou brand, separat de restul companiei,numit CosMc's, care va vinde snack-uri si cafea, personalizabile, "la pachet". Noile locatii vor avea o amprenta imobiliara mai mica, dar vor testa diverse modele de amplasare, incluzand mai multe culoare "drive-thru"tehnologii, cu scopul de a le implementa in viitoarele planuri McDonald's. Compania intentioneaza, de asemenea, sa stranga 100 de milioane de noi membri in programul sau de loialitate si sa incheie un parteneriat strategic cu Google. Cu toate acestea, CEO-ul Chris Kempczinski a subliniat ca important ramane mesajul pe care il transmite McDonald's prin lansarea noii marci, si nu marca in sine, CosMc’s. McDonald's nu a reusit pana acum sa se extinda dincolo de modelul sau actual, in ciuda incercarilor din anii '90. (Sursa: CNBC)