Principiul Pareto in economia romaneasca - 24 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Un studiu realizat in Romania arata ca 95% din totalul investitiilor realizate in 2022 au fost generate de doar 20% din populatie. Conform cercetarilor, cca. o treime dintre investitori prefera sectorul imobiliar si, 92% dintre ei au o preferinta in a detine propria locuinta, chiar daca acest lucru necesita contractarea unui credit. Profilul investitorului din 2022 releva faptul ca acesta are un nivel ridicat de educatie, multiple surse de venit si in 40% dintre cazuri un plan de economisire riguros. (Sursa: Economica.net)

Expunere ridicata a bancilor fata de sectorul public[edit | ]

Ponderea expunerilor bancilor la riscul de credit fata de sectorul public a atins valoarea de 35.7% la 9L 2022, fiind in crestere semnificativa de la declansarea pandemiei pana in prezent, conform BNR. Majorarea a fost influentata atat de cresterea expunerii directe cat si de implicarea autoritatilor publice in sprijinirea altor sectoare institutionale prin garantarea unor programe de creditare. In ultimii 5 ani, cel mai ridicat nivel al expunerilor bancilor la riscul de credit fata de sectorul public s-a inregistrat in 2021, atunci cand valoarea urcase la 39.2%. (Sursa: ZF)

Inflatia la cote ridicate in zona Euro[edit | ]

Inflatia din zona euro a scazut la 8.6% in ianuarie 2022, de la 9.2% in luna precedenta, putin peste nivelul estimat la inceputul lunii de 8.5%. Pe de alta parte, inflatia de baza, ce exclude produsele alimentare si combustibiliul, s-a majorat la 5.3%, de la 5.2%. De asemenea, inflatia in zona serviciilor, reprezentand cea mai mare parte a inflatiei de baza, care reflecta in principal cresterile salariilor, a fost revizuita in crestere la 4.4% de la 4.2%. BCE intentioneaza ca in luna martie sa majoreze cu inca 50 de puncte de baza dobanda de referinta, in incercarea de a limita cresterea preturilor. (Sursa: Reuters)

Crestere economica mai slaba in SUA[edit | ]

Cresterea economica din SUA in T4 2022 a fost mai slaba decat se estimase anterior, in timp ce rata inflatiei a fost revizuita in crestere. Astfel, PIB-ul ajustat in functie de inflatie a crescut cu o rata anualizata de 2.7%, mai putin fata de cresterea anterioara de 2.9%. Cheltuielile gospodariilor au fost revizuite in scadere, avand o rata de crestere anuala de 1.4%, in contextul unei piete a muncii puternica si a celei mai scazute rate a somajului din ultimii peste 53 de ani. (Sursa: Bloomberg)

Companiile zilei:[edit | ]

Fondul Proprietatea (FP)[edit | ]

Fondul Proprietatea - Listarea Hidroelectrica intra pe ultima suta de metri. Prospectul pentru listare va fi depus la ASF in a doua parte a lunii aprilie. In legatura cu intervalul de timp in care va avea loc listarea, reprezentantii companiei au explicat ca incearca si o aliniere cu legislatia americana, care stipuleaza ca acest demers poate fi efectuat pana la 135 de zile dupa aprobarea rezultatelor financiare. Astfel, in cazul in care se incadreaza, am putea asista la listare, cel mai devreme la inceputul lunii mai. Totodata, reprezentantii companiei au discutat si despre obiectivul de a vinde energie catre clientii casnici. Conform ultimelor date, Hidroelectrica dispune de aproximativ 8% din piata. (Sursa: ZF)

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. (HUNT)[edit | ]

IHUNT TECHNOLOGY IMPORT-EXPORT S.A. - iHunt Technology informeaza piata cu privire la lansarea unor noi produse ale segmentului de business iHunt Solar Energy. Astfel, noul pachet energetic, format din statia electrica portabila iHunt Energy Backup PRO 2KW+ si Solar Panel Portable 200W, poate fi utilizat pentru alimentarea cu energie electrica a aparatelor electrocasnice, sculelor electrice sau aparaturii medicale, in cazul unor pene de curent. Noile unitati vor fi livrate incepand cu 23.02.2023. (Sursa: BVB)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

Mercedes Benz Group A.G. - Producatorul auto Mercedes Benz a anuntat un parteneriat cu Google in ceea ce priveste dezvoltarea performantelor navigatiei din vehicule. Prin colaborarea cu Google, compania va avea posibilitatea sa ofere informatii despre trafic cat si redirectionarea automata pentru masinile sale. Noul acord vine in incercarea de a concura cu Tesla, al carui software permite actualizarea de la distanta a performantelor vehiculului si a capacitatii de conducere automata. (Sursa: Reuters)

LIFE IS HARD S.A. (LIH)[edit | ]

LIFE IS HARD S.A. - Life is Hard a raportat o cifra de afaceri pentru intreg anul 2022 in crestere cu 16.8% vs 2021 si un profit net in crestere cu 29.7% comparative cu anul trecut. Un impact semnificativ asupra cresterilor a fost generat de linia de business Telco, care a realizat aproximativ 50% din cifra de afaceri. Cheltuielile operationale s-au majorat cu 30% in 2022, fata de anul precedent. Majorarea a fost influentata in principal de programele de Stock Option Plan derulate la nivelul companiei cat si de investitiile efectuate pe zona de Insurance. Astfel, profitul operational a marcat o scadere de 2.3% pe fondul impactului generat de programele SOP la nivelul companiei si de recunoasterea provizioanelor. (Sursa: BVB)

FARMACEUTICA REMEDIA SA DEVA (RMAH)[edit | ]

FARMACEUTICA REMEDIA SA DEVA - Compania farmaceutica Remedia, a raportat conform rezultatelor financiare preliminare, pentru anul 2022, o crestere a veniturilor din exploatare de 11.4%. Majorarea se datoreaza rezultatului pozitiv al vanzarilor nete de marfuri, care au marcat o crestere de 10.4%. Totodata, cea mai mare pondere din totalul vanzarilor de marfuri il reprezinta segmentul de distributie, cu o pondere de 57%, urmata de spitalele si clinicile private, cu o contributie de 38% din total. Cresterea cheltuielilor operationale cu 11.9% vs 2021 a fost determinata atat de majorarea cheltuielilor de personal (+13.7% vs 2021), cat si de cresterea cheltuielilor privind marfurile (+11.4% vs 2021), ceea ce a rezultat la un profit operational in scadere cu 30.3%. (Sursa: BVB)

Alibaba Group Holding Ltd (US.BABA)[edit | ]

Alibaba Group Holding Ltd - Alibaba a raportat venituri trimestriale in valoare de 35.9 mld. USD (+2% vs T3 2021 fiscal), peste estimarile analistilor cu 40 mil. USD. Profitul net Non-GAAP al perioadei a fost de 2.79 USD/actiune, cu 0.39 USD/actiune peste nivelul anticipat de analisti. De mentionat este faptul ca in luna decembrie (ultima din trimestrul analizat), China si-a intrerupt brusc politica stricta anti-Covid. Cu toate acestea, este putin probabil ca redeschiderea economiei sa se reflecte pe deplin in trimestrul analizat. Cotatia actiunii inregistra +6% inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare din 23.02.2023. (Surse: CNBC;SeekingAlpha)

Rolls-Royce Holdings (UK.RR)[edit | ]

Rolls-Royce Holdings - Cotatia actiunii Rolls-Royce a crescut cu peste 20%, atingand un maxim al ultimelor 13 luni, dupa ce compania a raportat o crestere a profitului operational cu 57%, totalizand 652 mil. GBP, iar fluxul de numerar de 0.5 mld. GBP a depasit cu mult estimarile pietei. Dinamica pozitiva a rezultatelor companiei a fost determinata de o redresare a cererii in sectorul transporturilor aeriene si, implicit, a cresterii volumului comenzilor producatorilor de avioane in 2022, care a ajutat societatea sa isi depaseasca cu mult previziunile privind profiturile. Noul director general, care in trecut a fost la British Petroleum, a mentionat totusi, ca este nevoie de mai mult pentru a asigura un viitor promitator companiei. (Surse: Reuters)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)[edit | ]

META PLATFORMS INC (Facebook) - Meta planifica mii de disponibilizari in cadrul companiei, in ciuda faptului ca a diminuat deja forta de munca cu 13% in noiembrie 2022. Aceasta decizie a fost explicata de Mark Zuckerberg, prin faptul ca “organizatia se misca prea lent”. Tot el a denumit anul 2023 ca fiind “Anul eficientei” si a anuntat ca va reduce in continuare numarul de manageri de nivel mediu si proiectele cu performante slabe, punand totodata, un accent mai mare pe securitatea informatiilor. (Surse: Bloomberg (1);Bloomberg (2))

Deutsche Telekom AG (DTE)[edit | ]

Deutsche Telekom AG - Deutsche Telekom a incheiat anul 2022 raportand venituri in crestere cu 6.1%, insumand 114.4 mld. EUR. EBITDA ajustat a crescut pana la 40.2 mld. EUR (+7.7% vs. 2021), iar profitul net ajustat a crescut cu 55% fata de anul anterior, pana la 9.1 mld. EUR. Compania preconizeaza o crestere a dividendului pana la 0.7 EUR/actiune. Numerarul disponibil (dupa leasing-uri) pentru companie a crescut pana la 11.5 mld. EUR (+30.2% vs. 2021), iar pentru 2023, Deutsche Telekom se asteapta ca acesta sa creasca cu cel putin 40%. (Sursa: Telekom.com)